Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τρόμος στην δύση από τα νέα ρωσικά υποβρύχια “ τέρατα” κλάσης YASEN που απειλούν σοβαρά το ΝΑΤΟ και τις ακτές ΗΠΑ-Βρετανίας

Τα ρωσικά υποβρύχια κλάσης Yasen-M 885M προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ είναι ουσιαστικά μερικώς ανασχέσιμα.   

Ο λόγος είναι η μυστική ρωσική τεχνολογία, που τα κάνει “ αόρατα”, έχοντας την δυνατότητα να επιτεθούν εντελώς ξαφνικά σε  αμερικανικά υποβρύχια από κοντινή απόσταση, γράφει το περιοδικό National Interest.

Τα ρωσικά υποβρύχια κλάσεως Yasen-M, έχουν σχεδιαστεί για κλειστή μάχη με εχθρικά υποβρύχια αποκλειστικά και αυτό προσθέτει μεγάλες ανησυχίες στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το περιοδικό τα αναφέρει ως “θαλάσσια τέρατα”, που είναι σε θέση να πλησιάσουν τα υποβρύχια των ΗΠΑ ή των χωρών του ΝΑΤΟ με την βοήθεια του εξαιρετικά αθόρυβου εξοπλισμού τους.

Στην συνέχεια τα ρωσικά υποβρύχια μπορούν να επιτεθούν  ξαφνικά με τις τορπίλες των 533 χλστ. ενώ Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για επιθέσεις κατά πλοίων επιφανείας.

Το ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι τα νέα ρωσικά υποβρύχια, διαθέτουν τα πιο ισχυρά πυραυλικά όπλα με τη μορφή πυραύλων Κρουζ Kalibr και Onyx, ενώ είναι επίσης ικανά να φέρουν το υπερηχητικό πύραυλο Zircon, που αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Παράλληλα το περιοδικό τονίζει ότι οι ΗΠΑ, αδυνατούν παντελώς προς το παρόν να αμυνθούν έναντι αυτών των ρωσικών υπερηχητικών όπλων.

«Ο αμερικανικός στόλος (και οι στόλοι των συμμάχων του ΝΑΤΟ) έχουν απολέσει εντελώς σε ισχύ πυρός λόγω της ύπαρξης των υποβρυχίων κλάσεως  Yasen-M του ρωσικού βόρειου στόλου», αναφέρει ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα υποβρύχια Yasen Project 885 είναι μια σειρά ρωσικών υποβρυχίων τέταρτης γενιάς πολλαπλών χρήσεων

Η ναυαρχίδα της κλάσης αυτής, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Severodvinsk, εντάχθηκε στον στόλο το 2014, και πριν λίγες ημέρες εντάχθηκε το Αρχαγκέλσκ.

Επί του παρόντος, ένα υποβρύχιο Project 885 και τέσσερα πλοία Project 885M βρίσκονται σε υπηρεσία.
Μια γενική εικόνα των ρωσικών υποβρυχίων

Τα υποβρύχια Yasen-τα οποία επίσης ονομάζονται Graney- είναι πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων cruise που κατασκευάζονται από την Sevmash για το ρωσικό ναυτικό.

Σχεδιάστηκαν από την εταιρεία Malakhit και η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1993.

Τα υποβρύχια έχουν συνολικό εκτόπισμα 8.600 τόνων στην επιφάνεια και 13.800 τόνων κάτω από το νερό.
Η κλάση Graney περιέχει δύο διαφορετικές εκδοχές πλοίων: το Project 885 Yasen και το 885 Yasen-M.

Το πρώτο έχει συνολικό μήκος 140 μέτρων και το δεύτερο έχει μήκος 130 μέτρων.

Ο αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται στην κλάση πλοίων είναι ο αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος OK-650M. Οι μέγιστες ταχύτητες του υποβρυχίου είναι οι 20 κόμβοι (37χλμ/ώρα) όταν είναι στην επιφάνεια, οι 28 κόμβοι (45χλμ/ώρα) όταν είναι βυθισμένο και σε αθόρυβη λειτουργία και οι 35 κόμβοι (65χλμ/ώρα) μέγιστο κάτω από το νερό. Μπορεί να καταδυθεί σε ασφαλή βάθος 450 μέτρων και έχει βάθος συντριβής τα 658 μέτρα.

Το Yasen κουβαλάει 85 άντρες και το μικρότερο Yasen-M έχει πλήρωμα 64 άτομα.

Τα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με το Rim Hat ESM/ECM Snoop Pair Surface Search ραντάρ. Είναι τα πρώτα ρωσικά υποβρύχια που έχουν σφαιρικό σόναρ, το MGK-600 Irtysh-Amfora.

Ο τετάρτης γενιάς αντιδραστήρας σε συνδυασμό με τα μοντέρνα συστήματα παρέχουν στο σκάφος ένα αρκετά αθόρυβο προφίλ όταν αυτό είναι στον βυθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κλάση εξοπλίζεται με πυραύλους για κάθε πιθανή απειλή όπως τους P-800 Oniks SLCM οι οποίοι είναι υπερηχητικοί αντιπλοϊκοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι cruise. Έχει επίσης πολλούς Kalibr πυραύλους, όπως τον αντιπλοϊκό 3M51 SLCM, τον υπερηχητικό 3M54K, τον υποηχητικό αντιπλοϊκό 3M54K1, τον ανθυποβρυχιακό 91R1 και τον 3M14K για στόχους επιφάνειας.

Μελλοντικές αναβαθμίσεις θα επιτρέψουν στο υποβρύχιο να εκτοξεύει τους υπερηχητικούς 3M22 Zircon κατευθυνόμενους πυραύλους cruise.

Υπολογίζεται ότι η συνολική χωρητικότητα κάθε υποβρυχίου είναι 32 Kalibr ή 24 Onik πυραύλων (αν και άλλες πηγές αναφέρουν 40 Kalibr και 32 Onik).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ