Ρωσία

Ο Πούτιν σχεδιάζει να παραδώσει Su-57 στην Βόρεια Κορέα-Γιατί οι ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά την παραγωγή του αεροσκάφους; (Βίντεο)

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε μια νέα παρτίδα μαχητικών Su-57 πέμπτης γενιάς, τα οποία έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών ( F-35 και του κινεζικού J-20), ενώ Ρώσοι ειδικοί  τα υποβάλλουν σε πολεμικές δοκιμές στο μέτωπο της Ουκρανίας για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα τους.

Το πιο συγκλονιστικό όμως, το οποίο έχει κινητοποιήσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, είναι το ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να παραδώσουν στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας μαχητικά αεροσκάφη  Su-57, υποβαθμισμένης έκδοσης, αλλά μιλάμε για αεροσκάφη 5ης γενιάς, με τα οποία όμως θα απειλείται αμερικανικό έδαφος. 

Ωστόσο, μία ερώτηση υπάρχει στα χείλη όλων για το εάν θα μπορέσει η Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να φτάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα;

Οι ειδικοί του αμερικανικού στρατιωτικού περιοδικού Military Watch Magazine (MWM) αναφέρουν  ότι η  προηγούμενη παρτίδα ρωσικών μαχητικών Su-57 παραδόθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι Ρώσοι πιλότοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πτητική απόδοση του αεροσκάφους.

Ο Βαντίμ Μπαντέχα, Γενικός Διευθυντής της UAC, ανακοίνωσε την τελευταία παράδοση: "Οι επιχειρήσεις μας συνεχίζουν να εργάζονται ρυθμικά για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι το τέλος του έτους, θα παραδοθούν οι επόμενες παρτίδες αεροσκαφών Su-57 πέμπτης γενιάς και μαχητικών πολλαπλών χρήσεων Su-35S της γενιάς 4++. Τα αεροσκάφη μας  βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια παραγωγής και δοκιμών».

Η Μόσχα ανακοίνωσε περαιτέρω παραδόσεις σύγχρονων αεροσκαφών στα ρωσικά στρατεύματα πριν από το τέλος του έτους

Η ρωσική βιομηχανία έχει θέσει έναν πολύ τολμηρό στόχο,  να αυξήσει την παραγωγή του Su-57 κατά 67% το 2024, ενώ αναμένεται ότι 20 μαχητικά θα τεθούν σε υπηρεσία φέτος σε σύγκριση με μόλις 12 ένα χρόνο νωρίτερα.

Πιστεύεται ότι αυτά τα στοιχεία είναι πιθανό να επιτευχθούν, καθώς νωρίτερα το 2023 η ρωσική βιομηχανία διπλασίασε τις παραδόσεις σε σχέση με το 2022, όταν παραδόθηκαν μόνο έξι Su-57.

Εάν το πρόγραμμα αποφύγει περαιτέρω καθυστερήσεις, ο ρωσικός στόλος αυτών των υπερσύγχρονων αεροσκαφών, θα διπλασιαστεί σχεδόν από φέτος, από 22 σε 42 μαχητικά, “αν και ένα ρωσικό μαχητικό, πιθανόν να είχε υποστεί πλήγμα στο έδαφος μεγάλης εμβέλειας από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ρωσική αεροπορική βάση στην περιοχή Αστραχάν στις αρχές Ιουνίου”, ανέφερε το περιοδικό.

Τον Αύγουστο, άνοιξαν νέες εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο αερομεταφορών στο Komsomolsk-on-Amur στην Άπω Ανατολή, οι οποίες θα εξασφαλίσουν περαιτέρω επέκταση της παραγωγής Su-57.

Όσον αφορά την παραγωγή, το Su-57 ανταγωνίζεται προς το παρόν μόνο το μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34, αν και δεν συγκρίνεται με την παραγωγή άλλων μαχητικών πέμπτης γενιάς, ( το F-35 στις ΗΠΑ και το J- 20 στην Κίνα, που παράγονται σε περίπου 140 και 100 μονάδες ετησίως, αντίστοιχα (αναμένεται ότι η παραγωγή του J-20 θα φτάσει τα 120 αεροσκάφη στο 2025).

Ωστόσο, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του ρωσικού αεροσκάφους 5ης γενιάς Su-57, παραμένει η υψηλή ένταση των δοκιμών μάχης, εντελώς αξεπέραστη λόγω των εκτεταμένων επιχειρήσεων στο ουκρανικό θέατρο από τις αρχές του 2022.

Μεταξύ άλλων, το Su-57 στο μέτωπο πραγματοποίησε σε πολεμικές συνθήκες, καταστολή αεράμυνας, συμμετείχε σε αεροπορικές μάχες και επιχειρήσεις σε βαριά προστατευμένο εχθρικό εναέριο χώρο, ενώ επίσης πραγματοποίησε χτυπήματα ακριβείας χρησιμοποιώντας πυραύλους τόσο από το εσωτερικό διαμέρισμα, όσο και σε εξωτερική ανάρτηση.

Αναμένεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η παραγωγή του αεροσκάφους Su-57 θα αυξηθεί σε 40-50 μονάδες ετησίως, και πιθανώς πολύ περισσότερο, καθώς η Ρωσία σταδιακά μειώνει και σταματά την παραγωγή παλαιών μαχητικών Su-30 και Su-35.

Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες αναφορές δείχνουν ότι η Αλγερία έχει ήδη κάνει παραγγελίες για αυτού του τύπου τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, η Ινδία ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για αυτά, ενώ οι αυξανόμενοι δεσμοί της Μόσχας με τη Βόρεια Κορέα τροφοδοτούν πληροφορίες ότι θα είναι δυνατό να βρεθούν κενά στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, για να διευκολυνθεί η πώληση τους στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτής.

Το μέλλον του προγράμματος των ρωσικών μαχητικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κλίμακα των παραγγελιών εξαγωγής, καθώς και από τον βαθμό στον οποίο θα αναφέρονται οι αναφορές για την επέκταση του αριθμού των ενεργών ρωσικών μοιρών μαχητικών. αφού ένας μεγαλύτερος στόλος θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Η κλίμακα παραγωγής θα εξαρτηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από την ικανοποίηση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε αποτελεσματικότητα του Su-57 στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, όπου πολλά οπλικά συστήματα, όπως το άρμα  T-80, έχουν τεθεί υπό έλεγχο από την έναρξη των εχθροπραξιών λόγω των επιδεικνυόμενων υψηλών επιδόσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ