Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Γέμισαν μισθοφόρους τα χαρακώματα-Επιπλέον 15.000 μισθοφόροι από το Νεπάλ θα πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας

Το CNN αναφέρει ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει 15.000 μισθοφόρους από το Νεπάλ για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας, επικαλούμενος πληροφορίες από τον αντιπολιτευόμενο Νεπάλ βουλευτή Bimala Rai Paudyal, αλλά και μαρτυρίες από μαχητές που επέστρεψαν.

Μισθοφόροι από την χώρα αυτή εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό μετά την ανακοίνωση επικερδών συμβάσεων για ξένους μαχητές το περασμένο καλοκαίρι, ανέφεραν «πολλές πηγές» στο δημοσίευμα.

Γιατί πάνε οι πολίτες του Νεπάλ να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δηλωμένο πακέτο περιελάμβανε μηνιαίο μισθό δύο χιλιάδων δολαρίων και ταχεία διαδικασία για την απόκτηση ρωσικού διαβατηρίου.

Το διαβατήριο του Νεπάλ είναι ένα από τα χειρότερα στον κόσμο για παγκόσμια κινητικότητα, δεύτερο μόνο μετά τη Βόρεια Κορέα, και η χώρα είναι μία από τις φτωχότερες στον κόσμο όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι ήδη 200 πολίτες της πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού και 13 από αυτούς έχουν σκοτωθεί στην εμπόλεμη ζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσοι πολεμούν ήδη στο ουκρανικό έδαφος με την πλευρά των Ρώσων

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νεπάλ λένε ότι οι επίσημες εκτιμήσεις υποτιμούν πολύ τους πραγματικούς αριθμούς.

Ο Βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ Bimala Rai Paudyal δήλωσε στην Άνω Βουλή της περιφέρειας την Πέμπτη ότι μεταξύ 14.000 και 15.000 Νεπαλέζων πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, επικαλούμενος μαρτυρίες ανδρών που επέστρεψαν από την εμπόλεμη ζώνη και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να παράσχουν αυτά τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ, τέσσερις Νεπαλέζοι μαχητές κρατούνται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στην ερώτηση του CNN σχετικά με τον αριθμό των Νεπαλέζων που στρατολογήθηκαν από τον ρωσικό στρατό και πόσοι από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει.

Αρκετοί μισθοφόροι του Νεπάλ, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους μίλησαν στο CNN και έδωσαν λεπτομέρειες.

Άνδρες από το Νεπάλ που θέλουν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό έρχονται πρώτα στη Ρωσία με τουριστική βίζα.
Οι περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους μίλησε το CNN είπαν ότι ταξίδευαν μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή της Ινδίας.

Αφού προσγειώνονται στη Μόσχα, έχουν οδηγίες να μεταβούν  σε έναν σταθμό στρατολόγησης όπου υποβάλλονται σε φυσική εξέταση, είπαν Νεπαλέζοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκεί υπογράφουν ένα ετήσιο συμβόλαιο και ανοίγουν λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα, για τουλάχιστον 2.000 δολάρια μηνιαίο μισθό.

Πολλοί μαχητές λένε ότι έλαβαν μπόνους, ενώ, όσο περισσότερο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τόσο περισσότερα μπόνους λαμβάνουν.

Κάποιοι λένε ότι λάμβαναν έως και 4.000 δολάρια το μήνα.

Οι Μισθοφόροι από το Νεπάλ που πολέμησαν στο πλευρό της Ρωσίας είπαν ότι έλαβαν μόνο σύντομη εκπαίδευση πριν σταλούν στην μάχη.

Διεθνείς πιέσεις στην κυβέρνηση του Νεπάλ για την αποστολή μισθοφόρων στην Ουκρανία 

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει απαγορεύσει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στη Ρωσία για να εργαστούν και έχει εισαγάγει αυστηρότερες απαιτήσεις για όσους προσπαθούν να ταξιδέψουν σε χώρες όπως τα ΗΑΕ με βίζα επισκεπτών.

Τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να στρατολογεί πολίτες της χώρας και ζήτησαν να στείλει στην πατρίδα τα λείψανα όσων σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Η αστυνομία του Κατμαντού ανακοίνωσε ότι διέλυσε πρόσφατα μια συμμορία και οδήγησε στη σύλληψη 18 ατόμων που εμπλέκονταν στην αποστολή Νεπαλέζων ανδρών στον ρωσικό στρατό.

Η αστυνομία έκανε έφοδο σε πολλά ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι συλληφθέντες και κατέσχεσε δεκάδες διαβατήρια και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ρουπίες του Νεπάλ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι εξαθλιωμένοι όμως άνδρες από το Νεπάλ δεν έχουν σταματήσει να πετούν όμως προς την Ρωσία. Στη φωτογραφία στην αρχή του άρθρου είναι ο Ramchandra Khadka από το Νεπάλ στο Μπαχμούτ, όπου πολέμησε στο πλευρό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ίδιος δήλωσε ότι: «Δεν μπήκα στον ρωσικό στρατό για πλάκα. Δεν είχα ευκαιρίες για δουλειά στο Νεπάλ. Αλλά κοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνω ότι ήταν λάθος απόφαση. Δεν καταλάβαμε ότι θα μας έστελναν στην πρώτη γραμμή τόσο γρήγορα και πόσο άσχημη θα ήταν η κατάσταση».

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 400.000 άτομα εισέρχονται στην αγορά εργασίας του Νεπάλ με περιορισμένες δεξιότητες και ευκαιρίες.

Το εκπληκτικό ποσοστό ανεργίας 19,2% για τους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών υπογραμμίζει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εύρεση εργασίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ