Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Όλαφ Σολτς καλεί τις χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν στη μαζική παραγωγή όπλων μετά τις απειλές του Τραμπ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές όπλων μπορούν να βασίζονται στην κυβέρνησή του για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να κινηθούν προς τη μαζική παραγωγή στρατιωτικού υλικού, μέσω κοινών και μακροπρόθεσμων παραγγελιών, όπως αναφέρουν το Reuters και το AFP.

Ο Όλαφ Σολτς  έκανε τις ανακοινώσεις μετά την δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσε την οργή όλων των συμμάχων των ΗΠΑ λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποτύχουν να προστατεύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αμυνθούν από πιθανή ρωσική εισβολή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ επέκρινε δημόσια τα κράτη που δεν πληρούν τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ και τη Γερμανία πρέπει να στραφεί στη μαζική παραγωγή όπλων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες να καλύψουν τη ζήτηση για πυρομαχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει να περάσουμε από τη μεταποιητική βιομηχανία στη μεγάλης κλίμακας παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Σολτς, εγκαινιάζοντας το εργοτάξιο του μελλοντικού εργοστασίου εξοπλισμών της εταιρείας Rheinmetall, στο Unterlüss, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο γερμανικό στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα. .

«Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία. Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις δεν επαρκούν. Η δύναμη της Γερμανίας από μόνη της δεν αρκεί», είπε.ο Σολτς:

Η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ

 

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο γερμανικός στρατός και η αμυντική βιομηχανία μπορούν πλέον να βασίζονται στη δέσμευση του Βερολίνου για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ. «Αυτό είναι μια επείγουσα ανάγκη. Γιατί, όσο σκληρή κι αν είναι, αυτή είναι η πραγματικότητα: δεν ζούμε σε περιόδους ειρήνης», είπε ο Σολτς.

Τόνισε ότι αυτό είναι ένα «σήμα» που απευθύνεται στους Ευρωπαίους να αυξήσουν ουσιαστικά τη βάση της αμυντικής βιομηχανίας τους. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αντιπροσωπεύουν «μείζονα απειλή» και «όσοι θέλουν ειρήνη πρέπει να καταφέρουν να αποτρέψουν πιθανούς επιτιθέμενους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που εστάλησαν στην Ουκρανία από τα κράτη της ΕΕ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, απέχουν ακόμα πολύ από το να φτάσουν σε επαρκή ικανότητα να υποστηρίξουν βιώσιμα το Κίεβο και να αναπληρώσουν τα δικά του αποθέματα. «Μια ισχυρή άμυνα απαιτεί μια σταθερή βιομηχανική βάση. Θα δει το φως της δημοσιότητας εάν εμείς, οι Ευρωπαίοι, ενωθούμε με τις  αποφάσεις μας και έτσι θα δώσουμε στη βιομηχανία προοπτικές για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια», τόνισε.

Ο Σολτς παραδέχτηκε ότι, από αυτή την άποψη, η Γερμανία ήταν από καιρό ένα κακό παράδειγμα, καθώς η πολιτική εξοπλισμών «διεξαγόταν σαν να αγοράζεις αυτοκίνητο», χωρίς τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ότι οι βιομηχανίες χρειάζονται άμυνα για να επενδύσουν σε πρόσθετες δυνατότητες.

«Αν θέλω να αγοράσω ένα (αυτοκίνητο) VW Golf σε δύο ή τρία χρόνια, τότε ξέρω σήμερα: θα υπάρχει. Ίσως χρειαστεί να περιμένω τρεις ή έξι μήνες για αυτό, αλλά μετά το αυτοκίνητο θα είναι στην αυλή», είπε. Όμως η παραγωγή οπλισμού δεν λειτουργεί έτσι. Τα τανκς, τα οβιδοβόλα, τα ελικόπτερα και τα αντιαεροπορικά συστήματα δεν βρίσκονται κάπου σε ένα ράφι», εξήγησε ο Scholz. Η νέα εγκατάσταση της Rheinmetall είναι να παράγει πυρομαχικά πυροβολικού των 155 mm ξεκινώντας από το 2025, αυξάνοντας σταδιακά σε χωρητικότητα 200.000 βλημάτων ετησίως. Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας. Η Rheinmetall στοχεύει να παράγει, στα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, έως και 700.000 βλήματα πυροβολικού το 2025, σε σύγκριση με 400-500.000 φέτος και 70.000 πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ