Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Προς μετωπική ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Η Μόσχα ενισχύει στόλο και στρατό στην Αρκτική- Η ρωσική "αρκούδα" βλέπει Φινλανδία-Σουηδία

Η Ρωσία θα δημιουργήσει μια νέα κοινή υπηρεσία ως μέρος του Βόρειου Στόλου της για να ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία, ανέφερε μια εφημερίδα φιλική προς το Κρεμλίνο.

Πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στη Izvestia ότι η δύναμη θα περιλαμβάνει μηχανοκίνητες ταξιαρχίες πεζικού, συντάγματα και μεραρχίες που έχουν εκπαιδευτεί για πολεμικές επιχειρήσεις σε συνθήκες Αρκτικής. Ένας από τους στόχους της αναφερόμενης κίνησης είναι η ενίσχυση των ρωσικών θέσεων γύρω από τη χερσόνησο Κόλα, η οποία φιλοξενεί ρωσικά στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ιδρύθηκε το 2010, η Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας συγχώνευσε τις στρατιωτικές περιφέρειες της Μόσχας και του Λένινγκραντ με την Ειδική Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, αν και οι μονάδες και οι σχηματισμοί στην Αρκτική παρέμειναν μέρος του Βόρειου Στόλου. Η Izvestia ανέφερε ότι οι σχηματισμοί πολέμου της Ρωσίας στην Αρκτική, η 200η ξεχωριστή ταξιαρχία μηχανοκίνητου πεζικού της Φρουράς και η 80η ταξιαρχία της Αρκτικής, θα μπορούσαν να αναδιοργανωθούν σε μια μεραρχία. Το 14ο Σώμα Στρατού, το οποίο αποτελεί την τακτική διοίκηση των δυνάμεων παράκτιας άμυνας του Βόρειου Στόλου, μπορεί να ενσωματωθεί στον ρωσικό στρατό, πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Αρκτικής θα περιλαμβάνουν ταξιαρχίες πυροβολικού και αεράμυνας που θα "αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες του σχηματισμού στην περιοχή". Η εφημερίδα ανέφερε ότι πριν η Σουηδία και η Φινλανδία δηλώσουν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία δεν χρειαζόταν μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.

"Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν υπό όρους ουδέτερες χώρες, δεν υπήρχε ανάγκη να διατηρηθούν μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή", δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός ιστορικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ στη Izvestia, προσθέτοντας ότι ένα διευρυμένο ΝΑΤΟ καθιστούσε αναγκαία "την ενίσχυση της βορειοδυτικής κατεύθυνσης".

Η Μόσχα αντέδρασε οργισμένα στην ένταξη στη συμμαχία της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία. Το Ελσίνκι είχε παρακινηθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ λόγω της αντιλαμβανόμενης απειλής που αποτελούσε η Ρωσία, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. Η Σουηδία επιδιώκει επίσης να ενταχθεί, αλλά η ένταξή της, η οποία απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλα τα μέλη, που εμποδίζεται από τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Άγκυρα λέει ότι η Στοκχόλμη είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που θεωρεί απειλή για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών κουρδικών ομάδων.

"Είναι απίθανο οι Τούρκοι να μπορέσουν να εμποδίσουν για πολύ καιρό την είσοδο της Σουηδίας στη συμμαχία", δήλωσε στη Izvestia η Ίννα Βετρένκο, επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Κοινωνικών Τεχνολογιών στο Βορειοδυτικό Ινστιτούτο RANEPA. "Αργά ή γρήγορα θα πιεστούν και θα αποσύρουν το βέτο".

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε την επέκταση του ΝΑΤΟ ως μέρος της αιτιολόγησης για την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η συμμαχία ενωμένη προμήθευσε το Κίεβο με εξοπλισμό και εκπαίδευση. Εάν η Στοκχόλμη προσχωρήσει, ο αριθμός των μελών θα ανέλθει σε 32.

Η απειλή που αποτελεί η Ρωσία για τη συμμαχία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας όταν αυτή θα συναντηθεί για σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία από τις 11 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...