Ένοπλες Συρράξεις

Η Ρωσία προβαίνει σε απομακρυσμένο έλεγχο-χειρισμό ZU-23-2 με οπτοηλεκτρονική συσκευή- Οι κινήσεις της Ελλάδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τα  drone kamikazi να έχουν εξελιχθεί σε μια φτηνή πλην όμως λίαν αποτελεσματική και φονικότατη επιλογή των εμπολέμων, οι οποίοι χρησιμοιώντας ένα οπλικό σύστημα λίγων εκατοντάδων δολαρίων, καταστρέφουν άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-ΠΕΠ και λοιπά οπλικά συστήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Αναφορικά με την Ρωσία, η δράση των Ουκρανικών drone kamikazi που έπληξαν  διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή του Ροστόφ στις αρχές του περασμένου μήνα , μέχρι και  αυτό το Κρεμλίνο, έχει εξωθήσει το Ρωσικό ΥΠΑΜ να λάβει δραστικά επιπρόσθετα  μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, "Η Ρωσία αναβίωσε το σύστημα Zu-23-2, καθιστώντας το τηλεκατευθυνόμενη πλατφόρμα", επισημαίνοντας:

Ενσωμάτωση δύο (2) Igla MANPADS σε ZU-23-2 από Ρωσική εταιρεία

"Το 2013, η ρωσική εταιρεία Podolsk Electromechanical Plant of Special Machine Building παρουσίασε το έργο της για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος ZU-23-2, γνωστό ως ZU-23/30M1-3. Αυτή η διαμόρφωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συγκρίσιμο αντίστοιχο με το πολωνικό σύστημα Pilica.

Το ZU-23/30M1-3 διέθετε πρόσθετους βραχίονες για την τοποθέτηση δύο Igla MANPADS (φορητά από τον άνθρωπο συστήματα αεράμυνας), μαζί με μια οπτοηλεκτρονική μονάδα εξοπλισμένη με κανάλι θερμικής απεικόνισης και καθοδήγηση λέιζερ.

Οι προγραμματιστές ισχυρίστηκαν ότι αυτή η μονάδα εξοπλισμού υποτίθεται ότι ήταν ικανή να ανιχνεύει και να παρακολουθεί αυτόνομα στόχους, επιτρέποντας στον πυροβολητή στο σύστημα ZU-23 να εστιάσει στην πρόχειρη στόχευση.

Εντούτοις, αυτό το έργο δεν προχώρησε ποτέ πέρα από το στάδιο του πρωτοτύπου για μαζική παραγωγή.

Απομακρυσμένος Έλεγχος του ZU-23-2 με οπτοηλεκτρονική συσκευή

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό το ρωσικό έργο για την «αναβάθμιση» του συστήματος ZU-23-2 γνώρισε μερική αναβίωση από το καλοκαίρι του 2023.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ένα φόρουμ «μηχανικής» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία, με τη συμμετοχή Aleksey Dyumin, Κυβερνήτη της περιοχής Τούλα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του φόρουμ, πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση, που εμφάνιζε μια «απομακρυσμένα ελεγχόμενη» έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος ZU-23-2, εξοπλισμένη με οπτοηλεκτρονική συσκευή.

Οι λεπτομερείς προδιαγραφές αυτής της έκδοσης δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως από τις ρωσικές πηγές.

Δεν παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την εμβέλεια στην οποία η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει και να παρακολουθεί στόχους ή την απόσταση από το αντιαεροπορικό σύστημα στην οποία είναι αποτελεσματική η λειτουργία «τηλεχειρισμού του».

Με βάση τις φωτογραφίες, είναι προφανές ότι το σύστημα τηλεχειρισμού ενσωματώνει ηλεκτρονικά στρατιωτικής δομής.

Επιπλέον, ο μηχανισμός τροφοδοσίας που επιτρέπει στο σύστημα ZU-23-2 να λειτουργεί σε λειτουργία τηλεχειρισμού παραμένει ασαφής.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι η ανάπτυξη μιας παρόμοιας διαμόρφωσης, με κάτι σαν το σύστημα ZU-23-2 με μονάδα τηλεχειρισμού, θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για την καταπολέμηση εναέριων στόχων ή εχθρικών δυνάμεων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αν λάβουμε υπόψη τη θετική ανταπόκριση που έλαβαν οι εθελοντές  για κατασκευή  τηλεκατευθυνόμενων πυργίσκων  με πολυβόλα από το στρατιωτικό μας προσωπικό.

Η "Ελληνική πραγματικότητα"

Η Ελλάδα διαθέτει στο οπλοστάσιο της Zu-23 -2 το οποίο είναι  ένα σοβιετικό ρυμουλκούμενο αυτόματο αντιαεροπορικό δίδυμο πυροβόλο 23x152mm.

Το Το 2018 πάρθηκε απόφαση για εγκατάσταση 100 από σε ισάριθμα ΤΟΜΑ ΒΜP 1 A1, καθιστώντας τα "κινητά πυροβολεία" , για παροχή πυρών κατά τουρκικών αποβατικών σκαφών και ελικοπτέρων.

Χαρακτηριστικά

Μήκος    2.010 μ

Βάρος    76 χλμ

Διαμέτρηνα    23 χιλ

Μέγιστο Βεληνεκές    2.150 μέτρα

Υπηρέτηση    6 άτομα

Ικανότητα Περιστροφής    360 μοίρες

Χώρα Προέλευσης    Ρωσία

Πυρομαχικά    Εκρηκτικά-Τροχιοδεικτικά-Αντιαρματικά

Τον Αύγουστο του 2022 η  Πολωνική αμυντική εταιρεία AREX πρότεινε  μία πολύ καλή επιλογή εκσυγχρονισμού για τα σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικά-αντιαβακικά πυροβόλα ZU-23 του Ελληνικού στρατού.

Σύμφωνα με την σελίδα της AREX, το κιτ αναβάθμισης των συστημάτων περιλαμβάνει ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, σχεδιασμένο να προσφέρει ακριβή πλοήγηση και υψηλή ταχύτητα κίνησης των καννών του όπλου κατά την εκτόξευση πυρών και στόχευση.

Μετά τον εκσυγχρονισμό η στόχευση μπορεί να πραγματοποιηθεί χειροκίνητα ή αυτόματα από εξωτερικό σύστημα ελέγχου πυρός. Νέοι οπτοηλεκτρονικοί στόχοι επιτρέπουν την εκτόξευση παραδοσιακών πυρομαχικών, αλλά και μοντέρνων βλημάτων όπως των διατρητικών APDS-T. Τέλος, ο ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός διαθέτει αρθρωτή κατασκευή που δίνει την δυνατότητα ταχείας ενσωμάτωσης επιπρόσθετου λειτουργικού λογσμικού, ενώ παράλληλα επιτρέπει την γρήγορη επισκευή του στο πεδίο. 

Τώρα έρχεται η νέα  Ρωσική βελτίωση που προαναφέρθηκε, η οποία δίνει το έναυσμα για περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχόντων ZU-23-2 από εμάς.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ