Η Δύση χρησιμοποιεί νέους τύπους ψηφιακών όπλων εναντίον της Ρωσίας, μέσω της δικτυακής δομής της Ουκρανίας. Αυτό έγινε γνωστό μετά από αναφορά του κέντρου δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB).
«Κατά την διάρκεια της ανάλυσης ταυτοποιημένων υπολογιστικών απειλών, αποκτήθηκαν δεδομένα που υποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ και νατοϊκά κράτη χρησιμοποιούν την ουκρανική επικράτεια για να πραγματοποιήσουν μαζικές υπολογιστικές επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στην Ρωσία. Σήμερα, η δικτυακή δομή της Ουκρανίας χρησιμοποιείται από μονάδες ψηφιακών επιθέσεων δυτικών χωρών, επιτρέποντάς τες να χρησιμοποιούν νέους τύπους ψηφιακών όπλων» γράφει η αναφορά.
Συνολικά, από την έναρξη του 2022 αναλυτές έχουν καταγράψει περισσότερες από πέντε χιλιάδες επιθέσεις χάκερ έναντι της κρίσιμης ρωσικής υποδομής. Σύμφωνα με την Μόσχα, οι αρνητικές συνέπειες αυτών των επιθέσεων αποφεύχθηκαν χάρις στην άμεση ανταπόκριση των εξειδικευμένων φορέων της χώρας.
«Ψηφιακές επιθέσεις αναπτύσσονται με την άμεση συμμετοχή του αμερικανικού Πενταγώνου σε συνεργασία με διεθνείς και εθνικές ομάδες χάκερς» δήλωσε η ρωσική υπηρεσία.
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καλύψει την συμμετοχή της σε αυτές τις επιχείρησης, λέγοντας πως ο κύριος υπαίτιος είναι σχετικές ομάδες της Ουκρανίας.
Όπως τονίστηκε από την υπηρεσία, η FSB έχει κάθε ευκαιρία να ταυτοποιήσει τους πραγματικούς υπαίτιους και οργανωτές των ψηφιακών επιθέσεων έναντι της ρωσικής υποδομής και να τους φέρει αντιμέτωπους με την δικαιοσύνη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέθεσε στην FSB ως κύριο καθήκον την προστασία των δεδομένων των Ρώσων πολιτών. Ένα μεγάλο μερίδιο των επιθέσεων του 2022 στόχο είχε την κλοπή πληροφοριών και την διατάραξη τεχνολογικών διαδικασιών, όπως και την παρεμβολή επιχειρήσεων που ίσως οδηγούσαν σε δημόσια κατακραυγή.
Τι Νέο θα Φέρουν τα Νέα Όπλα;
Αν και η αναφορά του FSB δεν εστίασε περαιτέρω στα νέα αυτά ψηφιακά όπλα που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ από την ουκρανική επικράτεια, υπαινίσσεται πως η «αναχαίτιση» τους θα είναι ακόμη δυσκολότερη από τους αντίστοιχους ρωσικούς φορείς.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια εάν επεκταθούν οι δυτικές ψηφιακές επιθέσεις σε κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, κάτι που ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνο για τους Ρώσους.
Εάν πάντως συνεχίσουν οι μαζικές ψηφιακές επιθέσεις και κατά την διάρκεια όλου του φετινού έτους, τότε θα αποδειχτεί εάν αυτά τα νέα δυτικά εργαλεία είναι πράγματι πιο αποτελεσματικά από την προηγούμενη γενιά τεχνολογίας.