στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις

Η ουκρανική αντεπίθεση είναι «παγίδα θανάτου» για το ΝΑΤΟ λέει ειδικός-Οι Σέρβοι αρνούνται κατηγορηματικά την αποστολή όπλων στο Κίεβο

Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε πως οι αναφορές περί προμήθειας φονικών όπλων από την Σερβία στην Ουκρανία είναι αναληθείς. Σκοπός αυτών των φημών σύμφωνα με τον Σέρβο επίσημο είναι να έρθει το Βελιγράδι σε σύγκρουση με την Μόσχα.

Παράλληλα, το πασίγνωστο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε την εγκυρότητα των εγγράφων που σχετίζονται με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αναφέρει πως αυτές οι διαρροές είναι κακόβουλα ψέματα, σχεδιασμένα να υπονομεύσουν την διεθνή φήμη της Ρωσίας.

Η Σερβία είναι μέχρι και σήμερα μία από τις ελάχιστες χώρες που διατηρούν ουδέτερη στάση σχετικά με τις εν εξελίξει ένοπλες συρράξεις στην Ουκρανία, αφού δεν υποστηρίζει κανένα από τα δύο στρατόπεδα.

Το ΝΑΤΟ σε Κίνδυνο

Σύμφωνα τώρα με την σελίδα Asia Times, το ΝΑΤΟ ίσως πέσει σε μία φονική παγίδα εξαιτίας της αντεπίθεσης των Ουκρανών.

Πιο συγκεκριμένα, η προγραμματισμένη εαρινή αντεπίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει μία φονική παγίδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Ο αρθρογράφος Steven Brian μίλησε για αυτό το ενδεχόμενο σε σχετικό του άρθρο στην Asia Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αυτόν, εάν η αντεπίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αποτύχει, το Κίεβο δεν θα έχει πλέον την ικανότητα να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς το δυτικό τμήμα της χώρας. Επιπρόσθετα, τα νατοϊκά κράτη έχουν ξεμείνει πρακτικά από πυρομαχικά, ενώ δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με τον σημερινό και παρελθοντικό ρυθμό και ένταση.

Όλα αυτά είναι φυσικά απόψεις του στρατιωτικού παρατηρητή, ωστόσο πολλοί άλλοι αναλυτές έχουν εκφράσει παρόμοιες γνώμες. Έχει ακουστεί επίσης η άποψη ότι ακόμη και εάν οι δυνάμεις του Ζελένσκι καταφέρουν να ανακτήσουν εδάφη κατά τις αντεπιθέσεις, ίσως η τύχη της Ουκρανίας καταλήξει σε χέρια ρωσικά. 

Και αυτό για αδιαμφισβήτητα η Ουκρανία θα ξοδέψει ένα τεράστιο ποσοστό - αν όχι το εκατό τις εκατό - των δυνάμεών της σε αυτήν την πολύ φιλόδοξη επιχείρηση. Είτε νικήσει είτε όχι οι απώλειες θα είναι μεγάλες, ωστόσο η διαφορά εδώ είναι πως το Κίεβο δεν θα μπορέσει να τις αναπληρώσεις, σε αντίθεση με την Μόσχα που έχει μεγάλα αποθέματα τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία διασχίζει μία περίοδο κρίσης, λόγω της ανικανότητας των δυτικών κρατών να παράγουν την απαιτούμενη ποσότητα για τους μαχητές του Κιέβου. Το τι συνεπάγεται αυτό μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...