EKS Koupol (Dome)
Ρωσία

Σε τροχιά ακόμη μία "Τούνδρα"-Σύντομα έτοιμος διαστημικός "Θόλος" βαλλιστικής προστασίας της Ρωσίας-Δεν περνά τίποτα

Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να παραλύσει τα ρωσικά πυραυλικά και διαστημικά προγράμματα έχει αποτύχει παταγωδώς. Σε αυτό του συμπέρασμα τουλάχιστον κατέληξε η αμερικανική Defense News, αφότου η σελίδα ανέλυσε τις νεότερες εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων.

Τον Νοέμβριο, η Ρωσία εκτόξευσε τον έκτο δορυφόρο έγκυρης προειδοποίησης Tundra. Έτσι μένουν άλλοι τέσσερεις τέτοιοι δορυφόροι για να φτάσει τον στόχο 10 δορυφόρων τύπου Tundra μέχρι το 2024. Οι επόμενες εκτοξεύσεις θα καλύψουν την μεσαία γήινη τροχιά, η οποία θεωρείται η καλύτερη για παρατήρηση σε υψηλά υψόμετρα, έγραψε το Defense News. Σε μία τέτοια τροχιά, οι δορυφόροι χρειάζονται μόνο 12 ώρες για να ολοκληρώσουν μία πλήρη περιστροφή, ενώ μέσα σε 8 ώρες η ρωσική "Τούνδρα" μπορεί να βρεθεί στο επιθυμητό ημισφαίριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δορυφόρος Tundra είναι μέρος μιας ομάδας δορυφόρων του ρωσικού υπουργείο άμυνας, η οποία αποκαλείται με το κωδικό όνομα Dome (στα ρωσικά EKS Kupol). Είναι ουσιαστικά ένα ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης, διοίκησης και ελέγχου με βάση το διάστημα, σχεδιασμένο να ανιχνεύει εκτοξεύσεις εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το Dome, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει "Θόλος" αποτέλεσε αντικαταστάτης των σοβιετικών συστημάτων Oko και Oko-1, τα οποία επιχειρούσαν από το 1982 μέχρι το 2019.

Για την πλήρη λειτουργία του συστήματος ανίχνευσης, είναι απαραίτητοι τουλάχιστον 10 δορυφόροι τύπου Tundra σε αρκετά ελλειπτική τροχιά. Επιπρόσθετα, ένας αριθμός γεωστατικών δορυφόρων απαιτείται για να υποστηρίζει το σύστημα. 

Ο διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Σουροβίκιν, υποσχέθηκε πως ο "Θόλος" θα καλύπτει την Ρωσία μέχρι το 2024.

Επί της ουσίας τώρα μιλάμε για την πλήρη λειτουργία του Dome, μιας και τον Μάιο του 2020, ο Igor Ozer, διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας Energia, είχε δηλώσει πως η ομάδα δορυφόρων πέτυχε την "τυπικά ελάχιστη δυνατότητα", η οποία και είναι ικανή να πραγματοποιήσει περιορισμένα καθήκοντα. Ο Σουροβίκιν όμως αναφέρονταν σε πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες εντός του 2023.

Το 2020 οι δορυφόροι Tundra εκτοξεύονταν από το Πλεσέτσκ. Με την περαιτέρω εκτόξευση και λειτουργία δορυφόρων θα αυξηθεί η ακρίβεια και θα μειωθεί η πιθανότητα λανθασμένων προειδοποιήσεων. 

Η εκτόξευση του έκτου δορυφόρου του συστήματος, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας, θα επιτρέψει την χώρα να συνεχίζει να ελέγχει περιοχές-προτεραιότητα στο "βόρειο ημισφαίριο". Εκεί βρίσκονται και οι μεγαλύτεροι εχθροί της Μόσχας στο διάστημα, δηλαδή οι δορυφόροι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Η Αρχή της "Τούνδρας" και η Αποτυχία των Κυρώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος στην Ρωσία ξεκίνησε το 2000, επτά χρόνια αφότου η κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με την RSC Energia. 

Ο πρώτος δορυφόρος Tundra μπήκε σε τροχιά το 2015, λίγο αφότου η Δύση επέβαλε κυρώσεις έναντι της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

Έκτοτε, οι συνεχιζόμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων έχουν οδηγήσει πολλούς ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τα διαστημικά και πυραυλικά προγράμματα των Ρώσων, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που προσδοκούσε η Δύση. 

Είχαν επιβληθεί πολλές κυρώσεις, με επίκεντρο όμως προϊόντα μικροηλεκτρονικής, τα οποία είναι κρίσιμα για δορυφόρους, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να σταμάτησε την πορεία των Ρώσων στο διάστημα.

GALLERY

EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
EKS Koupol (Dome)
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ