Καθώς δεσμεύεται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τους συμμάχους της στη Δύση, η ηγεσία του ρωσικού στρατού ανακοίνωσε σχέδια να ενισχύσει σημαντικά τον στρατό του το 2023 εισάγοντας κορυφαίο στρατιωτικό υλικό.
Καθώς εκτυλίσσονται έντονες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου υποσχέθηκε στις 10 Ιανουαρίου να επεκτείνει τα όπλα της χώρας και να προωθήσει την αεροπορική τεχνολογία, αλλά και να αυξήσει την παραγωγή drone.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον Σόιγκου να δημιουργήσει μια έκθεση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας των στρατιωτικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τα όπλα και τον εξοπλισμό που παραδόθηκαν στον στρατό και προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας.
Η εντολή δόθηκε στον απόηχο ορισμένων σημαντικών απωλειών που υπέστησαν οι Ρώσοι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Είχε καταστεί επιτακτική ανάγκη για τη Ρωσία να ενισχύσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ υπόσχονταν ισχυρά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία στα πρόσφατα στρατιωτικά πακέτα. Η στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 όταν εισέβαλε στην Ουκρανία θα ισούται σύντομα με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν έκανε ένα βήμα υψηλής τάσης στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του κατά την επίσκεψή του στην Tula, ένα κέντρο για την κατασκευή όπλων.
«Το πιο σημαντικό καθήκον του στρατιωτικού-βιομηχανικού μας συγκροτήματος είναι να παρέχει στις μονάδες και τις δυνάμεις μας πρώτης γραμμής όλα όσα χρειάζονται: όπλα, εξοπλισμό, πυρομαχικά στις απαραίτητες ποσότητες και στη σωστή ποιότητα στο συντομότερο δυνατό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία το 2023 ενισχύει την υπερηχητική ικανότητα
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε έναν εξαντλητικό κατάλογο προηγμένων οπλικών συστημάτων που θα εισαχθούν στον στρατό το 2023 με βάση επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Άμυνας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει εξοπλισμό και για τις τρεις υπηρεσίες του στρατού καθώς και για τη στρατηγική δύναμη της Ρωσίας που διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις προμήθειες υπερηχητικών συστημάτων πυραύλων υψηλής ακρίβειας Kinzhal και Ζircon και να συνεχίσει να εργάζεται σε άλλα «υποσχόμενα δείγματα». Αυτό μπορεί να μην εκπλήσσει καθόλου την Ουκρανία ή τους Ρώσους αντιπάλους στη Δύση, καθώς η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal (ή Dagger) στο πεδίο της μάχης πέρυσι.
Επιπλέον, αρκετά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K εξοπλισμένα με τον υπερηχητικό πύραυλο έχουν εντοπιστεί να πετούν μέσα και έξω από τη Λευκορωσία τους προηγούμενους μήνες, επισημαίνουν οι EurasianTimes.
Όσον αφορά τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ενσωμάτωσε πρόσφατα τον πύραυλο στη φρεγάτα Admiral Gorshkov και σηματοδότησε το σκάφος για ένα ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κυρίως ερμηνεύσει την κίνηση ως μια υπολογισμένη ρωσική απόπειρα προβολής ισχύος με τη χρήση υπερηχητικών όπλων.
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να λάβει μια τη μερίδα του λέοντος καθώς περίπου τέσσερα υποβρύχια και δώδεκα μονάδες επιφανείας θα εισαχθούν φέτος. Επιπλέον, η Ρωσία θα δημιουργήσει πέντε τμήματα πεζικού στις παράκτιες αμυντικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού με βάση τις υπάρχουσες ταξιαρχίες.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Γενικός Διοικητής του Ναυτικού Ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ (Nikolay Yevmenov) παρουσίασε τα σχέδια και ανακοίνωσε: «Το 2023, το Πολεμικό Ναυτικό θα αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας και σημαντικά καθήκοντα που περιλαμβάνουν τους στόχους προτεραιότητας της αποδοχής του στρατηγικού καταδρομικού Emperor Alexander III με βαλλιστικούς πυραύλους, τέσσερα υποβρύχια και δώδεκα πλοία επιφανείας και πλοία υποστήριξης στο Ναυτικό».
Από αυτά, το πυρηνικά ικανό Emperor Alexander III κλάσης Borei-A είναι το πιο σημαντικό καθώς προορίζεται να αντιπροσωπεύει τη ραχοκοκαλιά των θαλάσσιων στρατηγικών πυρηνικών δυνατοτήτων της Ρωσίας. Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava.
Ενίσχυση της Πυρηνικής Τριάδας
Το πυρηνικό υποβρύχιο είναι επίσης μέρος της πυρηνικής τριάδας που η Ρωσία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το 2023. «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την πυρηνική τριάδα και να διατηρήσουμε την ετοιμότητά της για μάχη, επειδή η πυρηνική ασπίδα παραμένει η κύρια εγγύηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας», τόνισε ο Σόιγκου.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα λάβει περίπου 22 εκτοξευτές με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, Avangard και Sarmat, τρία στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και το πυρηνικό υποβρύχιο Emperor Alexander III κλάσης Borei-A το 2023.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat (ICBM) εισήλθε σε σειριακή παραγωγή μετά από επιτυχή δοκιμή. Ο πύραυλος RS-28 Sarmat σχεδιάζεται να ενισχύσει τη μαχητική ικανότητα του ρωσικού στρατού τα επόμενα 40 έως 50 χρόνια και να γίνει το κύριο μέσο πυρηνικής αποτροπής.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη τον Δεκέμβριο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει την εγκατάσταση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yars (ICBM) σε ένα σιλό πυραύλων. Ομοίως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που δείχνει πώς ο υπερηχητικός πύραυλος Avangard φορτώνεται στο σιλό.
Είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι το μερίδιο του προηγμένου εξοπλισμού που παρέχεται στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις είχε φτάσει το 91,3%. Η είσοδος αναβαθμισμένων Tu-160M θα το ενισχύσει περαιτέρω. Το πρωτότυπο του βομβαρδιστικού ολοκλήρωσε πρόσφατα τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του και τώρα θα υποβληθεί σε δοκιμές με το Υπουργείο Άμυνας.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται ένα χρόνο αφότου το Tu-160M πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο του 2022. Το Tu-160M είναι μια αναβαθμισμένη παραλλαγή του βομβαρδιστικού Tu-160. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Tu-160M είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στρατιωτικό υπερηχητικό αεροσκάφος και το πρόγραμμα εισαγωγής του βομβαρδιστικού αεροσκάφους αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2027.
Η λίστα που συγκέντρωσε και δημοσιεύτηκε από το TASS σε ένα κανάλι Telegram έγινε viral και τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την απέρριψαν γρήγορα ως ρωσική προπαγάνδα.