"Το νέο Ναυτικό Δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας- Η πορεία των ΗΠΑ για θαλάσσια κυριαρχία είναι η κύρια απειλή για τη Ρωσία στους ωκεανούς", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποιου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Το νέο Ρωσικό Ναυτικό Δόγμα, το οποίο σήμερα πριν από την Κύρια Ναυτική Παρέλαση εγκρίθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σηματοδοτεί την πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών για κυριαρχία ως την κύρια απειλή στους ωκεανούς.
Επίσης, σύμφωνα με το δόγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στους πόρους των ωκεανών και στις ζωτικές μεταφορικές επικοινωνίες στη θάλασσα.
Δεν ξεχνιούνται μεταξύ της λίστας των κύριων απειλών οι εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ρωσίας από ορισμένα κράτη, μιλάμε για τα παράκτια και νησιωτικά εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το δόγμα απαριθμεί επίσης τους κύριους κινδύνους για τις θαλάσσιες δραστηριότητες της Ρωσίας.
Το πρώτο, που είναι χαρακτηριστικό, είναι η ανεπαρκής συμμετοχή του ρωσικού εμπορικού στόλου.
Επίσης, έχει επισημανθεί ανεπαρκής αριθμός σημείων βάσης για πλοία και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού εκτός της χώρας μας.
Το Ναυτικό Δόγμα της Ρωσίας απαριθμεί ζωτικούς τομείς για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στον Παγκόσμιο Ωκεανό.
Αυτά είναι τα εσωτερικά θαλάσσια ύδατα και τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα της Ρωσίας έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη των 200 μιλίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη λεκάνη της Αρκτικής.
Επίσης στον κατάλογο των ζωτικών περιοχών είναι η Αρκτική Λεκάνη που γειτνιάζει με τις ακτές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, καθώς και των υδάτων της Θάλασσας του Okhotsk και του ρωσικού τομέα της Κασπίας Θάλασσας.
Το Ναυτικό Δόγμα αναφέρει επίσης σημαντικές περιοχές, αυτά είναι τα νερά των θαλασσών και των ωκεανών που γειτνιάζουν με τις ρωσικές ακτές και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ζωτικών.
Το κείμενο του δόγματος διευκρινίζει ότι ο κατάλογος των σημαντικών περιοχών περιλαμβάνει το Αζόφ με τη Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, σε σημαντικές περιοχές ανήκουν και τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής και των Κουρίλ, καθώς και οι περιοχές διέλευσης διεθνών θαλάσσιων μεταφορών.
Αυτά περιλαμβάνουν εκείνα που περνούν κατά μήκος των ακτών της Ασίας και της Αφρικής.
Το Ναυτικό Δόγμα που εγκρίθηκε σήμερα είναι ένα εντυπωσιακό έγγραφο 55 σελίδων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόλος θα παρέχει σταθερή προστασία των ζωνών συμφερόντων της Ρωσίας με κάθε μέσο."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία αναγνωρίζει ότι υστερεί σε εμπορικό στόλο και σε βάσεις θαλάσσιες εκτός της επικράτειας της σε σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία κατονομάζεται ως
η κυριότερη θαλάσσια απειλή
Το νέο Ρωσικό Ναυτικό δόγμα ορίζει ως ζωτικούς τομείς για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας,τα εσωτερικά θαλάσσια ύδατα και τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Ρωσίας, και τα ύδατα έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη των 200 μιλίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη λεκάνη της Αρκτικής.
Το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στον κατάλογο σημαντικών θαλάσσιων περιοχών η Αζοφική θάλασσα μαζί με την Μαύρη θάλασσα, υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Μαριούπολη, την οποία θεωρεί έδαφός της στα πρότυπα εκείνων της Κριμαίας
Επισημαίνουμε τέλος ότι το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό περνάει πλέον πίσω από ΗΠΑ και Κίνα οι οποίες η μεν πρώτη διαθέτει την παγκόσμια ναυτική κυριαρχία, η δε δεύτερη επιχειρεί να την αμφισβητήσει εμπράκτως
ΗΠΑ-Ρωσία-αεροπλανοφόρα
Η Ρωσία με ένα αεροπλανοφόρο που διαθέτει και αυτό με πολλά προβλήματα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει το συντριπτικό αριθμητικό αμερικανικό πλεονέκτημα
Το Ναύαρχος Κουζνετσόφ είναι το μεγαλύτερο συμβατικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας.
Μπορεί να φέρει μέχρι και 24 μαχητικά Su-33 Flanker-D και MiG-29K και έξι ελικόπτερα, αλλά είναι ένα πολύ «γερασμένο» σκάφος, που μαστίζεται και από κακή τύχη, καθώς, πέρα από βλάβες και ατυχήματα, έχασε και την πλωτή δεξαμενή του, PD-50, η οποία βυθίστηκε.
Παρόλα αυτά, υποτίθεται πως πλησιάζει στο τέλος ενός προγράμματος αναβάθμισής του διαρκείας ετών, με σκοπό επιστροφή του στον ρωσικό στόλο στα τέλη του 2023.
Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο.
Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει δύο κλάσεις «supercarriers», τις Nimitz και Ford.
Η κλάση Nimitz, που αποτελείται από 10 πλοία, έχει εκτόπισμα 105.000 τόνους και μήκος 332 μέτρα. Η κλάση Ford, που προς το παρόν αποτελείται μόνο από το USS Gerald R. Ford, είναι περίπου ίδιου μεγέθους και εκτοπίσματος, μα διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνολογία, που περιλαμβάνει ηλεκτρομαγνητικό σύστημα απονήωσης αεροσκαφών
Οι δύο αυτές κλάσεις κανονικά φέρουν μέχρι και 75 αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών F/A-18 E/F Super Hornet και F-35.
Το USN σκοπεύει να ναυπηγήσει τουλάχιστον πέντε αεροπλανοφόρα κλάσης Ford και ενδεχομένως να φτάσει τα 11, αντικαθιστώντας πλήρως τα Nimitz ως το 2050.
Πέραν των «supercarriers», το USN έχει επίσης και έναν στόλο εννιά σκαφών αμφίβιας επίθεσης Wasp και America.
Τα σκάφη αυτά, σχεδιασμένα για επιχειρήσεις του Σώματος Πεζοναυτών, φέρουν κανονικά 10 F-35 και ελικόπτερα, μα μπορούν να φέρουν μέχρι και 20 F-35B.
https://tvzvezda.ru/news/20227311119-r49Aq.html/player/