Ρωσία

Πούτιν: Το "μεγάλο κόλπο" στο Τρίγωνο Λιθίου & η νέα εξάρτηση της Δύσης

«Μια νέα παγίδα πρώτων υλών» ετοιμάζει ο πρόεδρος της Ρωσίας για τις δυτικές χώρες, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να συμφωνήσει με τις αρχές της Βολιβίας για βοήθεια στην ανάπτυξη κοιτασμάτων λιθίου.

Το λίθιο φαίνεται πως είναι το κοκαλάκι της νυχτερίδας για τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία, παρά τους εξωτερικούς περιορισμούς, δεν πρόκειται να περιορίσει και την δαπανηρή ανάπτυξη της Αρκτικής. Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο επικεφαλής του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, Αλεξάντερ Κοζλόφ, ανακοίνωσε πως το 76% όλων των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας συγκεντρώνεται στην αρκτική ζώνη, καθώς και μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, μετάλλων σπάνιων γαιών, τιτανίου, χρυσού, διαμαντιών και το λίθιο, στο οποίο έχει δοθεί πλέον η ιδιαίτερη προσοχή των ρωσικών αρχών.

Αυτή η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα μετάλλου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς - από την τεχνολογία και τη μεταλλουργία μέχρι την ιατρική και την πυρηνική ενέργεια.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας φέρεται να μπορεί να δημιουργήσει συνεργασίες με τη Βολιβία, η οποία έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο. Τώρα οι αρχές αυτής της δημοκρατίας της Νότιας Αμερικής αναζητούν επιχειρηματικούς εταίρους που θα βοηθήσουν στην εξόρυξη λιθίου - τα αποθέματά της στη Βολιβία υπολογίζονται σε σχεδόν 21 εκατομμύρια τόνους.

Είναι η ρωσική πλευρά που είναι ο κύριος διεκδικητής για τη νίκη του διαγωνισμού, υποστηρίζει η Welt. Εάν η Ρωσία αποκτήσει το δικαίωμα να αναπτύξει το βολιβιανό λίθιο, τότε η Δύση θα βρεθεί «σε μια άλλη εξάρτηση από τη Μόσχα».

Το λίθιο είναι ένα ελαφρύ αλκαλικό μέταλλο. Το κύριο κέντρο εξόρυξης είναι το λεγόμενο Τρίγωνο Λιθίου, το οποίο καταλαμβάνει τα εδάφη της Βολιβίας, της Χιλής και της Αργεντινής. Περιέχει το 70% όλων των διαθέσιμων παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου και τα δύο τρίτα είναι της Βολιβίας.

Οι εξαγωγές πραγματοποιούνται μέσω των επιχειρήσεων της Χιλής. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, τα αποθέματα της Αργεντινής είναι ελαφρώς λιγότερα από τα αποθέματα της Βολιβίας - 19,3 εκατομμύρια τόνους έναντι 21 εκατομμυρίων τόνων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από ανοιχτές πηγές, στη Ρωσία, η δική της παραγωγή λιθίου χάθηκε εντελώς μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, το 2017, η Ρωσία ξεκίνησε μια πιλοτική μονάδα που επιτρέπει την εξόρυξη λιθίου από μεταλλεύματα χαμηλής ποιότητας με χαμηλό κόστος.

Το λίθιο χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία, την πυρηνική ενέργεια - αντιδραστήρες πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, την ιατρική - σε μάσκες αερίων, συντήρηση τροφίμων, καλλυντικά, ηλεκτρονικά είδη. Το λίθιο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου.

Δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από τη Ρωσία και τη Βολιβία για το θέμα της δημοσίευσης. Ωστόσο, τον Απρίλιο, ο Βλάντισλαβ Ντεμίντοφ (Vladislav Demidov), αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος μεταλλουργίας και υλικών του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, προειδοποίησε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για πιθανή έλλειψη πρώτων υλών λιθίου στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Δεν υπάρχει παραγωγή πρώτων υλών λιθίου στη Ρωσία, οι πρώτες ύλες έρχονται με τη μορφή ανθρακικού λιθίου από τη Χιλή, την Αργεντινή, την Κίνα και τη Βολιβία. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αποστολές από τη Χιλή και την Αργεντινή έχουν ανασταλεί και η μόνη ευκαιρία για λήψη πρώτων υλών είναι από τη Βολιβία», ανακοίνωσε.

Ο Ντεμίντοφ μίλησε για την έλλειψη λιθίου στην Κίνα και πρόσθεσε ότι για τη Ρωσική Ομοσπονδία το πρόβλημα είναι «ήδη γιγαντιαίο», αφού η χώρα δεν θα έχει από πού να πάρει πρώτες ύλες εάν η Βολιβία αρνηθεί να εξάγει το υλικό. «Έχουμε δυνατότητες επεξεργασίας, αλλά αν δεν υπάρχει πρώτη ύλη, τότε μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των δικών μας αναγκών σε μπαταρίες ιόντων λιθίου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Ρήξη με τις ΗΠΑ

Στη Βολιβία, το 2021, συνελήφθη η πρώην πρόεδρος Τζανίν Άνιες (Jeanine Áñez), κατηγορήθηκε για προδοσία, υποκίνηση σε συνωμοσία και εξέγερση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας σχολίασε την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πορεία της δίκης κατά της Τζανίν Άνιες. Ως πρόεδρος, βελτίωσε τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον - σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, Έβο Μοράλες.

Το υπουργείο ζήτησε σεβασμό της κυριαρχίας των άλλων κρατών και της αυτοδιάθεσής τους και δήλωσε επίσης ότι δεν αποδέχεται κατηγορηματικά την επέμβαση τρίτων χωρών, όπως στην περίπτωση της μονομερούς έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές της Βολιβίας, η αμερικανική πλευρά «παρεμβαίνει αβάσιμα και κάνει ακατάλληλες αξιολογικές κρίσεις για τη δίκη κατά της Τζανίν Άνιες».

Σημειώνεται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύουν εκθέσεις για άλλες χώρες, ενώ οι ίδιες «δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως η διεθνής σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους.

Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώθηκαν το 2008, υπό τον Σοσιαλιστή Πρόεδρο Έβο Μοράλες, όταν η κυβέρνηση της Βολιβίας απέλασε τον πρέσβη των ΗΠΑ από τη χώρα και απαγόρευσε τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ στην επικράτειά της.

Το υπουργείο ζήτησε σεβασμό της κυριαρχίας των άλλων κρατών και της αυτοδιάθεσής τους και δήλωσε επίσης ότι δεν αποδέχεται κατηγορηματικά την επέμβαση τρίτων χωρών, όπως στην περίπτωση της μονομερούς έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές της Βολιβίας, η αμερικανική πλευρά «παρεμβαίνει αβάσιμα και κάνει ακατάλληλες αξιολογικές κρίσεις για τη δίκη κατά της Τζανίν Άνιες».

Στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων και της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και οι πολιτικοί επικρίνουν τακτικά την ενεργειακή εξάρτηση στην οποία η Δύση φέρεται να βρέθηκε να αγοράζει πόρους από τη Ρωσία.

Στις 27 Ιουνίου, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ωθεί τη γερμανική οικονομία «στα άκρα» με τις αποφάσεις του για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Με την περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, η ρωσική πλευρά εμποδίζει τη Γερμανία να γεμίσει υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με φυσικό αέριο πριν μπει ο χειμώνας, ανέφερε η έκθεση.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μύλλερ, λέει ότι η απρόσεκτη και σπάταλη καύση αερίου θα οδηγήσει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με την έναρξη ενός σκληρού χειμώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ