Η Ρωσία, παρά τους εξωτερικούς περιορισμούς, δεν πρόκειται να περιορίσει την δαπανηρή ανάπτυξη της Αρκτικής. Αντίθετα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να δοθεί το πράσινο φως σε όλα τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται εκεί. Δεδομένου ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν διαθέτει αρκετούς δικούς της πόρους, κατά τη γνώμη του Ρώσου προέδρου, όλες οι χώρες που ενδιαφέρονται για αυτήν θα πρέπει να συμμετάσχουν σε συνεργασία, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση. «Θεωρούμε την Αρκτική όχι ως πεδίο γεωπολιτικής ίντριγκες, αλλά ως περιοχή διαλόγου», τόνισε ο VVP.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για την Αρκτική συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των συναντήσεων του κλάδου, τις οποίες, λόγω της ανάγκης αντίστασης στις κυρώσεις, ο πρόεδρος άρχισε να πραγματοποιεί.
Αυτή η περιοχή είναι ταυτόχρονα η πιο ευάλωτη και η πιο πολλά υποσχόμενη περιοχή για την ανάπτυξη της Ρωσίας. Από τη μία πλευρά, όλη η ζωή στην Αρκτική εξαρτάται από τις προμήθειες από την ηπειρωτική χώρα. Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα φυσικών πόρων που βρίσκονται στα σπλάχνα της μπορούν να προσφέρουν όχι απλώς ζωή, αλλά μια άνετη ύπαρξη σε αρκετές γενιές Ρώσων. Εκτός βέβαια αν μπορούν να εξαχθούν από εκεί και να πουληθούν σε κάποιον.
Όπως ανέφερε στη συνάντηση ο επικεφαλής του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, Αλεξάντερ Κοζλόφ, το 76% όλων των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας συγκεντρώνεται στην αρκτική ζώνη, καθώς και μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, μετάλλων σπάνιων γαιών, τιτανίου, χρυσού, διαμαντιών και το λίθιο, στο οποίο έχει δοθεί πλέον η ιδιαίτερη προσοχή των ρωσικών αρχών.
Το γεγονός είναι ότι η Ρωσία δεν παράγει ακόμη το δικό της λίθιο και οι προμήθειες λιθίου από το εξωτερικό έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί λόγω κυρώσεων και προβλημάτων με την επιμελητεία. Αυτό απειλεί την παραγωγή μπαταριών λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από αυτοκίνητα μέχρι ιατρικά συστήματα.
Ο Κοζλόφ είπε ότι η ανάπτυξη ενός κοιτάσματος λιθίου στην περιοχή του Μούρμανσκ εμποδίζεται από ένα ακριβό «εισιτήριο εισόδου» που καθιέρωσε το κράτος. Η αρχική πληρωμή για τη συμμετοχή στη δημοπρασία, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να μειωθεί από 13 σε 1 δισεκατομμύριο ρούβλια. «Τότε η επενδυτική ελκυστικότητα της παραγωγής θα πολλαπλασιαστεί», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το λίθιο είναι η προοπτική των επόμενων ετών. Στο μεταξύ, η Ρωσία θα πρέπει να βασιστεί είτε σε προμήθειες από τη Βολιβία, η οποία δεν έχει αρνηθεί ακόμη να συνεργαστεί, είτε να αγοράσει έτοιμες μπαταρίες από Κινέζους και Κορεάτες σε πολύ διογκωμένη τιμή.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι όλα τα έργα στην Αρκτική δεν πρέπει να μετατοπιστούν, αυξάνοντας τον χρόνο υλοποίησης, αλλά, αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουν. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσπάθειες να περιορίσουμε την ανάπτυξή μας μεγιστοποιώντας το ρυθμό εργασίας, τόσο σε τρέχοντα όσο και σε μελλοντικά καθήκοντα», τόνισε.
Έχοντας δώσει εντολή στους κυβερνήτες των βόρειων περιοχών να συνεχίσουν ενεργά την κοινωνική οικοδόμηση, να ξεκινήσουν νέα επενδυτικά έργα και να υποστηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος άλλαξε στο αγαπημένο του θέμα «ποιοι θα υποφέρουν περισσότερο από τις αντιρωσικές κυρώσεις».
«Η απόρριψη της κανονικής συνεργασίας και των ρωσικών ενεργειακών πόρων έχει ήδη χτυπήσει εκατομμύρια Ευρωπαίους, προκαλώντας μια πραγματική ενεργειακή κρίση, η οποία αντικατοπτρίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Οι τιμές ανεβαίνουν παντού, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται, οι οικονομίες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η Ρωσία, παραδέχτηκε ο Πούτιν, «έχει επίσης προβλήματα», αλλά ταυτόχρονα «νέα παράθυρα ευκαιριών».
Η εγχώρια αγορά, κατά τη γνώμη του, θα είναι σε θέση να αυξήσει την κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι εξαγωγές σε άλλες περιοχές του κόσμου - «όπου πραγματικά χρειάζονται». Ως εκ τούτου, είναι επείγουσα η ανάπτυξη νέων διαδρόμων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού και του Βόρειου Σιδηροδρόμου.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα για την Αρκτική είναι η βόρεια παράδοση. Πέρυσι, λόγω των υλικοτεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, παραλίγο να καταρρεύσει: σε πολλές περιοχές, ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά ήταν προσωρινά σε έλλειψη. Αυτή τη σεζόν, αν κρίνουμε από τα σημάδια, η κατάσταση με τα logistics θα είναι ακόμα χειρότερη.
«Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μη φιλικών χωρών, οι αλυσίδες μεταφορών και logistics έχουν διαταραχθεί. Οι ξένες εταιρείες είτε δεν εκπληρώνουν καθόλου τις υποχρεώσεις τους είτε δεν τις εκπληρώνουν πλήρως», κατήγγειλε ο VVP.
Έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να προετοιμάσει γρήγορα ένα χρονοδιάγραμμα για την κίνηση των πλοίων που εμπλέκονται στην παράδοση εμπορευμάτων, να εξασφαλίσει την έξοδό τους κατά προτεραιότητα από τα λιμάνια και να χρησιμοποιήσει πιο ενεργά τις αεροπορικές μεταφορές. Γενικά, θα πρέπει να εγκριθεί ξεχωριστός νόμος για τη βόρεια παράδοση, είπε ο Πούτιν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιούρι Τριούτνεβ, άφησε να εννοηθεί με διαφάνεια ότι τα τρόφιμα, τα φάρμακα και άλλα αγαθά που θα έρθουν στην αρκτική ζώνη από την ηπειρωτική χώρα θα μπορούσαν να αυξηθούν σε τιμές φέτος. Για να συγκρατήσουν τις τιμές, οι αρχές πρέπει να επιδοτήσουν το επιτόκιο των δανείων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της «βόρειας παράδοσης», προειδοποίησε.