"Όπως όλα δείχνουν, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα δεχθεί σύντομα δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αυτό το γεγονός θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, καθώς θα δημιουργήσει πολλά νέα προβλήματα στη Ρωσία πέρα από τα υπάρχοντα. Πώς πρέπει να αντιδράσει η Μόσχα στην απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης;" διερωτάται σε άρθρο-ανάλυση έγκριτο Ρωσικό ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Αν κοιτάξετε τον εγχώριο Τύπο για αυτό το θέμα, είναι αξιοσημείωτο ότι τα σχόλια πολλών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στοχεύουν στην προσπάθεια να ηρεμήσουν το ανήσυχο κοινό. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά καθόλου καλές οι εξελίξεις.
Απειλή από τον Βορρά
Τυπικά, αυτή η απειλή δεν είναι τόσο μεγάλη. Οι φινλανδικές δυνάμεις αυτοάμυνας έχουν μόνο 12.000 επαγγελματίες στρατιώτες και 22.000 έφεδρους. Οι επίγειες δυνάμεις είναι οπλισμένες με εκατό γερμανικά άρματα μάχης Leopard, με τον ίδιο αριθμό να είναι σε αποθήκες, η Πολεμική Αεροπορία είναι οπλισμένη με αμερικανικά μαχητικά βομβαρδιστικά F-18 / A και βρετανικής κατασκευής επιθετικά αεροσκάφη rSiddeley Hawk.
Το φινλανδικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μικρό και εκπροσωπείται κυρίως από ναρκαλιευτικά, ναρκοθηρευτικά, περιπολικά πλοία και σκάφη.
Στη Σουηδία, οι Ένοπλες Δυνάμεις αριθμούν συνολικά 30.000 άτομα. Οι επίγειες δυνάμεις είναι οπλισμένες με 120 γερμανικά άρματα μάχης Leopard, 340 οχήματα μάχης πεζικού Strf 9040, 48 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 155 mm Archer, η Πολεμική Αεροπορία -διαθέτει σουηδικά μαχητικά βομβαρδιστικά JAS 39 Gripen, καθώς και ιταλικά επιθετικά ελικόπτερα AW109.
Με την πρώτη ματιά, η δύναμη δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά αυτό είναι μόνο στην αρχή.
Είναι η Φινλανδία που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Ρωσία, λόγω της παρουσίας κοινών συνόρων μήκους 1271,8 χιλιομέτρων, της γειτνίασης με τη δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική μητρόπολη της Αγίας Πετρούπολης και της ικανότητας να εμποδίζει την έξοδο από τον Φινλανδικό Κόλπο των πλοίων του στόλου της Βαλτικής.
Και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα μας.
Πρώτον, μην ξεχνάτε ότι οι Φινλανδικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας είναι μικρές μόνο σε καιρό ειρήνης. Το Ελσίνκι έχτισε τον στρατό του σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και με πληθυσμό λιγότερο από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, το 80% των ανδρών υπηρετούσε σε αυτόν. Σε περίπτωση πολέμου, η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί εύκολα να αυξηθεί σε 280.000.
Για σύγκριση, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί ακριβώς στον αριθμό όλων των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος είναι επίσης 280000από το 2021. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, αφού σχεδόν όλες οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, συμβασιούχοι, συμμετέχουν πλέον σε ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει.
Δεύτερον, το Ελσίνκι παρήγγειλε 64 μαχητικά F-35A πέμπτης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μια παρτίδα 120 πυραύλων αέρος-εδάφους AGM-158 JASSM που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν υψηλής αξίας, κινητούς και σταθερούς στόχους. Χάρη σε αυτό, η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία θα είναι σε θέση να θέσει σε πραγματικό κίνδυνο ολόκληρη τη βορειοδυτική Ρωσία, την Αγία Πετρούπολη και την περιοχή του Καλίνινγκραντ με τον στόλο της Βαλτικής μας και ακόμη και τον Βόρειο Στόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Παρεμπιπτόντως, τα μαχητικά «stealth» F-35A είναι δυνητικά φορείς πυρηνικών όπλων. Μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο μπλοκ του ΝΑΤΟ, αυτό θα αποκτήσει μια εντελώς νέα στρατηγική σημασία για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
Τρίτον, παρά τον μικρό αριθμό του, το φινλανδικό ναυτικό αποτελεί πραγματική απειλή για τον στόλο της Βαλτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, 6 ναρκοθηρευικά και 13 ναρκαλιευτικά, καθώς και 8 ταχύπλοα σκάφη πυραύλων που εκτελούν λειτουργίες υποστήριξης πυρός, θα μπορούσαν εύκολα να εμποδίσουν την έξοδο από τον Κόλπο της Φινλανδίας για τα ρωσικά πλοία.
Αν πριν το πρόβλημά μας ήταν μόνο η Εσθονία, οπλισμένη με θαλάσσιες νάρκες και αντιπλοϊκούς πυραύλους, που βρισκόταν στην άλλη πλευρά της, τώρα θα προστεθεί σε αυτήν και η Φινλανδία. Τα πλοία του Βαλτικού Στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε περίπτωση σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην προβλήτα, μη μπορώντας να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη βάση και πλέον μετατρέπονται σε τροφή για τους εχθρικούς πυραύλους
Και αυτά είναι μόνο τα προβλήματα που μόνο η Φινλανδία μπορεί να μας δημιουργήσει μόνη της.
Εκτός από όσα έχουν ήδη ειπωθεί, όπλα επιθετικά από τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ θα μπορούν σύντομα να τοποθετηθούν στο έδαφός του, όπως αεροπορία, MLRS μεγάλου βεληνεκού, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας κ.λπ.
Καθώς κλιμακώνεται ο Ψυχρός Πόλεμος, τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Η απάντηση στην αντιρωσική στρατιωτικοποίηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρέπει να είναι περίπλοκη.
Στη βόρεια γειτονική μας Φινλανδία πρέπει να διακοπεί αμέσως η παροχή φυσικού αερίου, άνθρακα, ηλεκτρισμού και ξυλείας. Ας νιώσουν στους ώμους τους όλο το κόστος της ρωσοφοβικής πολιτικής, όπως έχει ήδη συμβεί με τα κράτη της Βαλτικής
.Στρατιωτικά, δυστυχώς, η Ρωσία θα πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα για την ανοικοδόμηση ολόκληρου του συστήματος ασφαλείας στα βορειοδυτικά της χώρας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά το σύστημα αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας, καλύπτοντας την Αγία Πετρούπολη και ολόκληρο το βιομηχανικό σύμπλεγμα της.
Η πορεία της "ειδικής επιχείρησης" στην Ουκρανία έδειξε ξεκάθαρα ότι η σημερινή δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σαφώς δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες απειλές. Είναι σίγουρα αδύνατο να γίνει χωρίς αύξηση του αριθμού των χερσαίων δυνάμεων και, ίσως, το ζήτημα της ασφάλειας των παραμεθόριων περιοχών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω της δημιουργίας μονάδων εδαφικής άμυνας.
Εάν συμβεί κάτι κακό τώρα στα βορειοδυτικά, θα αποσύρουμε πραγματικά τα στρατεύματα από την Ουκρανία, όπου χρειάζεται κάθε στρατιώτης, πολεμώντας ενάντια σε έναν αριθμητικά ανώτερο εχθρό
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις περιοχές που συνορεύουν με άλλες χώρες μη φιλικές προς τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η συνολική στρατιωτική ισχύς του μπλοκ του ΝΑΤΟ αντικειμενικά υπερβαίνει τη ρωσική. Ως εκ τούτου, ως αποτρεπτικό μέτρο, θα ήταν σκόπιμο να οπλιστούν τα πλοία του στόλου της Βαλτικής και του Βορρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με πυραύλους Kalibr με πυρηνικές κεφαλές.
Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι Iskander-M .
Οι βόρειοι γείτονές μας, που αποφάσισαν να ενταχθούν στο αντιρωσικό στρατιωτικό μπλοκ, πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι θα γίνουν πλέον στόχοι προτεραιότητας για ένα πυρηνικό χτύπημα.
Τα αστεία τελείωσαν"
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία θα επηρεαστεί σημαντικά από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουδίας στο ΝΑΤΟ.
Μετά την ένταξη του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, αναμένεται η μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από πλευράς Ρωσίας να πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα των φινλανδικών συνόρων, για την προστασία της βιομηχανικής και οικονομικής περιοχής της Αγίας Πετρούπολης.
Ο χρόνος πτήσης των Φινλανδικών πυραύλων θα αλλάξει σημαντικά, άλλωστε η απόσταση από την πόλη μέχρι τα σύνορα είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, τα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να τελούν σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας.
Επιπλέον, πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των τελευταίων μοντέλων πιθανότατα θα αναπτυχθούν εκεί για να αντιμετωπίσουν στόχους χαμηλού και μεγάλου υψόμετρου.
Η Ρωσική αεροπορία θα πρέπει να εκτελεί καθήκοντα μάχης όχι σε ετοιμότητας "δύο" στο αεροδρόμιο, αλλά σε ετοιμότητα "ένα" δηλαδή στον αέρα , σύμφωνα με Ρώσο εμπειρογνώμονα
Σοβαρά θα ενισχυθούν και οι ναυτικές μονάδες των συνοριακών στρατευμάτων και οι μονάδες του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων.
Αν μιλάμε για ποσότητα, τότε για αποτροπή αρκεί να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός συνδυασμένων όπλων ενός πλήρους επιτελείου έως δέκα χιλιάδων ανδρών.
Ρώσος εμπειρογνώμονας υπενθύμισε επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο προβλέπει τη δημιουργία, εάν χρειαστεί, αεροναυτικών μονάδων εξοπλισμένων με αερόπλοια ή αερόστατα. «Φτιάχνουμε στρατιωτικά μπαλόνια στο Dolgoprudny. Μπορούν να βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, ως φυσική άμυνα έναντι στόχων χαμηλού υψομέτρου όπως τα drones, καθώς και για συνεχή εναέρια αναγνώριση», κατέληξε
Επίλογος
Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αυξήσει τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία
Ωστόσο εξάγεται και ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι ότι, τελικά αντί ο Πούτιν να αποτρέψει την περαιτέρω απευθείας γειτνίαση της Ρωσίας με μια ακόμη χώρα όπως η Ουκρανία, θα πετύχει να συνορεύει με δύο άλλες, την Φινλανδία και τη Σουηδία