Συνεχείς αποστολές αεροσκαφών ΑΦΝΣ( ναυτικής επιτήρησης και συνεργασίας) του ΝΑΤΟ έχουμε ανοικτά της Ζακύνθου, όπου από προχθές εκτυλίσσεται ένα θρίλερ, ανάμεσα στο ρωσικό καταδρομικό «Ustinov», καθώς και σε άλλα δύο καταδρομικά, και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Truman.
Σε έκτακτη ανακοίνωση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αναφέρονται τα εξής: «Ξεκίνησε ναυτική άσκηση υπό την καθοδήγηση του ανώτατου διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού Ναυάρχου Nikolay Yevmenov, για αυτό και ειδική ομάδα μάχης πλοίων από τους στόλους του Ειρηνικού, του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας από κοινού με αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου Il-38, υλοποιούν μέτρα και σενάρια καταδίωξης ξένων υποβρυχίων στην καθορισμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε η ανακοίνωσή.
"Το συνεχιζόμενο στάδιο των ασκήσεων στοχεύει στην εξάσκηση επιχειρήσεων από κοινού με αεροσκάφη για το κυνήγι και τη συνεχή παρακολούθηση εχθρικών υποβρυχίων, καθώς και την παροχή συνεχούς ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με τους ελιγμούς του στόχου και των διαφόρων όπλων εκτόξευσης", διευκρινίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στην ρωσική άσκηση συμμετέχουν τα καταδρομικά Varyag και Marshal Ustinov, οι φρεγάτες Admiral Kasatonov και Admiral Grigorovich και τα ανθυποβρυχιακά πλοία Admiral Tributs και Vice-Admiral Kulakov, μαζί με αρκετά υποβρύχια.
Τα νατοϊκά αεροσκάφη τύπου Boeing P-8A του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αντικαθιστούν το ένα το άλλο από το αεροδρόμιο της Sigonella, ενώ και P-72A της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας από την βάση της Σικελίας εκτελεί παρόμοια αποστολή, με σκοπό την στενή παρακολούθηση των ρωσικών καταδρομικών που είναι εξοπλισμένα με πανίσχυρους αντι-πλοϊκούς πυραύλους Kalibr αλλά και ισχυρούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Το Marshall Ustinov βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, με την τελευταία γνωστή θέση του, να είναι δυτικά του νησιού της Ζακύνθου.
Το ρωσικά καταδρομικά έχουν "στοχοποιήσει" τρόπον τινά την ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Truman που βρίσκεται στη νότια Αδριατική, σε ένα σενάριο που θυμίζει 100% ψυχρό πόλεμο.
Επίσης η ναυτική βάση του Τάραντα, που είναι η κύρια βάση του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, απέχει λιγότερο από 200 μίλια από τη θέση του ρωσικού πολεμικού πλοίου , το οποίο την έχει εντός του δραστικού βεληνεκούς των πυραύλων του.
Τα ρωσικά πολεμικά πλοία καλύπτουν με πτήσεις τους τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη μακρού βεληνεκούς Tu-23M, μαζί με τα SU-35S, ενώ κάτω και κοντά στο καταδρομικό πλέουν τουλάχιστον δύο ρωσικά υποβρύχια “φορτωμένα” με πυραύλους Kalibr.
Στο Ιόνιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ (F-452) που συμμετείχε στη διάσωση του οχηματαγωγού Euroferry Olympia τις τελευταίες ημέρες.
Πριν από δύο ημέρες το ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi (C551) απέπλευσε από το λιμάνι του Τάραντα, ενώ αύριο ξεκινά η άσκηση Dynamic Manta 2022, στην οποία θα λάβουν μέρος διάφορες ναυτικές μονάδες του ΝΑΤΟ, καθώς και ελληνικά πολεμικά πλοία.
Χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε μια αποστολή δύο Boeing P-8A του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που αναχώρησαν από τη Sigonella και πραγματοποίησαν μια αποστολή αναγνώρισης ακριβώς στην περιοχή όπου θα βρισκόταν το Ustinov.
Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, αναφέρουν ότι το «Marshal Ustinov», παρακολουθεί από κοντά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και την ομάδα μάχης του, ελέγχοντας όλες τις παραμέτρους βολής, αν και εφόσον απαιτηθεί, σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για την Ρωσία στην περιοχή αυτή.
Το ρωσικό γενικό επιτελείο ναυτικού, για κάποιον συγκεκριμένο λόγο έστειλε το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων Marshal Ustinov προς την κεντρική Μεσόγειο, με πολλούς ειδικούς να θεωρούν την κίνηση ως βάση παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο.
Από την περιοχή της Κρήτης, το ρωσικό πολεμικό πλοίο πήρε απροσδόκητα πορεία βόρεια και άρχισε να παρακολυθεί στενά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και την ομάδα μάχης που το συνοδεύει σε Μεσόγειο και Αδριατική Θάλασσα.
Παράλληλα, αμέσως μετά την αλλαγή πλεύσης του ρωσικού πλοίου, εστάλησαν στην περιοχή, αμερικανικά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, λόγω της απενεργοποίησης του αναμεταδότη του Marshal Ustinov.
Η Μόσχα προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Μεσόγειο, ειδικά κοντά σε αμερικανικές βάσεις, ενώ το ακόμα πιο επικίνδυνο είναι η δράση των ρωσικών υποβρυχίων, τα οποία θα αναλάμβαναν σε περίπτωση καταστροφικού σεναρίου, όλη την “βρώμικη δουλειά”.
Νομίζουμε ότι γνωστή ελληνική παροιμία με τον " αχυρώνα και τους δύο γαϊδάρους", ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση εντός ή εκτός ελληνικών χωρικών μας υδάτων.