Υπάρχουν ελάχιστα αντιρωσικά δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία είναι συνήθως ξένης προέλευσης και δεν επηρεάζουν το υπόβαθρο των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ σε συνέντευξή του στη RIA Novosti.
Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκίνησε το έργο DisinfoHacks στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της λεγόμενης «ρωσικής παραπληροφόρησης», το οποίο είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο πληροφοριακού πολέμου εναντίον της Ρωσίας.
Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των αντιρωσικών δημοσιεύσεων, είπε ο Μάσλοφ.
«Φυσικά, μερικές φορές γίνεται αναφορά στις υποτιθέμενες "κακόβουλες δραστηριότητες" της Ρωσίας στην Ελλάδα και στην περιοχή. Οι μυθοπλασίες αυτές είναι συνήθως ξένης προέλευσης και εξαιρετικά σπάνια ελληνικές. Εφόσον τέτοιες κατηγορίες είναι πάντα αβάσιμες και δεν περιέχουν ποτέ συγκεκριμένα στοιχεία, δεν επηρεάζουν την ατμόσφαιρα στα τοπικά ΜΜΕ», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα απορρίψει όλες τις δυτικές κατηγορίες για «παραπληροφόρηση», χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες.
Στη Μόσχα προσεχώς ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ.
Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία και η Αθήνα έχει ενταχθεί για τα καλά στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι δύο άνδρες είχαν πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το θέμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα ενημέρωσε λεπτομερώς τον Νίκο Δένδια για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και τους τρόπους εξομάλυνσής της με βάση την εφαρμογή των μέτρων του Μινσκ.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισκέφτηκε τη Ρωσία τον Μάιο πέρυσι επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε ξεχάσει τι της χρωστάμε».
«Το νέο ελληνικό κράτος έχει μια ηλικία 200 χρόνων. Και η Ρωσία έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Ο ρωσικός στόλος μαζί με τον γαλλικό και τον αγγλικό νίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Και έτσι δημιουργήθηκε κατά την ελληνική Επανάσταση, επιτέλους, το νέο ελληνικό κράτος μετά από σκληρό πόλεμο των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» επεσήμανε, ακόμη, ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία ιστορικά.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταβεί στο Σότσι όπου συνάντησε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Δένδια στην Μαριούπολη
Παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά ζητήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στα διεθνή ζητήματα.
«Ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Η θέση της Ελλάδος στην περιοχή είναι “λεπτή” και προσπαθεί να εξισορροπηθεί ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, ενώ οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή κάθε κίνηση. Σκοπός της όμως είναι η ασφάλεια και η ευημερία των χιλιάδων Ελλήνων είτε αυτοί ζουν στην Μαριούπολη, είτε ζουν στο Ντονιέτσκ.
Μη επιβεβαιωμένες πηγές ανέφεραν μια “δυσφορία” στην Μόσχα από την παρουσία από την στάση της Ελλάδος στο ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας, ίσως επειδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν μετέβη και στην περιοχή των Ρωσόφωνων, όπου και εκεί ζουν Έλληνες της διασποράς.
«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και επίσης, δεν θα κρυφτώ από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυρίαρχου ουκρανικού κράτους. Αυτή είναι η πάγια θέση μας», είπε ο Νίκος Δένδιας σε ουκρανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εκκένωση Ελλήνων διπλωματών και των οικογενειών τους από την Ουκρανία.