Εθνικά θέματα

Μεταξύ σφύρας και άκμονος! Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Δένδια στην Μαριούπολη

Ανάμικτα αισθήματα φέρεται να  προκάλεσε η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν.Δένδια στην Μαριούπολη των 90 χιλιάδων και πλέον ελληνικής καταγωγής πολιτών, ενώ είναι γνωστό ότι πολλοί ακόμη Έλληνες ζουν στην ζώνη των συγκρούσεων σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Η θέση της Ελλάδος στην περιοχή είναι “λεπτή” και προσπαθεί να εξισορροπηθεί ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, ενώ οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή κάθε κίνηση. Σκοπός της όμως είναι η ασφάλεια και η ευημερία των χιλιάδων Ελλήνων είτε αυτοί ζουν στην Μαριούπολη, είτε ζουν στο Ντονιέτσκ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μη επιβεβαιωμένες πηγές ανέφεραν μια “δυσφορία” στην Μόσχα από την παρουσία από την στάση της Ελλάδος στο ζήτημα της Α.Ουκρανίας, ίσως επειδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν μετέβη και στην περιοχή των Ρωσόφωνων,  στην οποία και εκεί ζουν Έλληνες της διασποράς.  

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και επίσης, δεν θα κρυφτώ από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυρίαρχου ουκρανικού κράτους. Αυτή είναι η πάγια θέση μας», είπε ο Νίκος Δένδιας σε ουκρανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εκκένωση Ελλήνων διπλωματών και των οικογενειών τους από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Κουλέμπα είχε συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είπε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λόγοι για πρόωρες αποφάσεις, σχετικά με διπλωμάτες και τους Έλληνες της περιοχής.

Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να εκκενώσει διπλωμάτες ή μέλη των οικογενειών τους, ούτε καλεί τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν την χώρα, τονίζει θετικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, συγκρίνοντας την κίνηση με άλλες χώρες .

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά αποτελεσματικά την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο Κουλέμπα χαιρέτισε την απόφαση του Δένδια να επισκεφθεί την Ουκρανία.

"Πέρυσι, κάλεσα όλους τους εταίρους να επισκεφθούν την Ουκρανία τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022 ως ένδειξη υποστήριξης προς το κράτος μας κατά τη διάρκεια απειλών ασφαλείας από τη Ρωσία. Η μόνιμη παρουσία διακεκριμένων ξένων προσκεκλημένων στην Ουκρανία μειώνει την ένταση. Εκτιμώ ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανταποκρίθηκε επίσης σε αυτό το κάλεσμα και σύντομα θα επισκεφθεί την Ουκρανία», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

https://youtu.be/MmuBBtm8Ncc

Δηλώσεις Κουμουτσάκου για κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μια κρίση μεγάλης κλίμακας ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση για το ζήτημα της Ουκρανίας εξέφρασε την ίδια στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, πάντως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας»  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κρίση χαμηλότερης έντασης, δηλαδή μια θερμή αντιπαράθεση η οποία που θα περιοριστεί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, στην περιοχή που κατοικείται από Ρωσόφωνους και Ρώσους.

«Αρκεί μια μικρή προβοκάτσια, μια κίνηση, ένα λάθος για να υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτό το θεωρώ πιθανότερο, από μια κρίση μεγάλης κλίμακας», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής της χώρα μας λόγω των αμερικανικών βάσεων, ξεκαθάρισε ότι «είμαστε μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας και έχουμε μια ισχυρή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι αυτό, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και τη συμφωνία με τη Γαλλία, «είναι ο πυρήνας της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής μας στο ζήτημα της ασφάλειας». «Οι χειρισμοί που κάνει η κυβέρνηση είναι οι ενδεικνυόμενοι και απαραίτητοι προκειμένου η Ελλάδα να συμβάλλει με τις δυνάμεις που έχει, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές γεωπολιτικά, αλλά ως ένα κράτος πιστό στη σταθερότητα και στην ειρήνη έχουμε αυξημένη προστιθέμενη ήπια ισχύ στα θέματα διεθνών κρίσεων. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε πολύ νωρίς και είπε μια κρίση εκτός ορίων στην Κριμαία δεν υπηρετεί κανέναν και όλοι θα βγουν χαμένοι», υπογράμμισε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με αυτή τη σωφροσύνη θα συνεχίσουμε να κινούμαστε εντός της ατλαντικής συμμαχίας και την επόμενη περίοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων των δυτικών χωρών – μελών της Συμμαχίας που δεν έχουν αποσύρει διπλωμάτες από το Κίεβο, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόσυρση διπλωματών «είναι ένα βήμα που δείχνει ότι πιστεύεις ή ανησυχείς ότι θα γίνει μεγάλη στρατιωτική αναμέτρηση». «Επομένως και με αυτή τη στάση ευθύνης συμβάλλουμε σε μια λογική εκτόνωσης της έντασης. Αυτό το χαιρέτισε και ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι μια ψύχραιμη δύναμη του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι από τις πιο νηφάλιες μέσα στη συμμαχία. «Η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο τμήμα  της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους. Ταυτόχρονα, όμως, έχει παρουσιάσει πολλές φορές μια πιο ευέλικτη λογική, η οποία βασίζεται στο ότι ο διάλογος με τη Ρωσία πρέπει να είναι συνεχής, και στο γεγονός ότι η Ρωσία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι τμήμα ενός συστήματος μιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης. Είμαστε μια φωνή λογικής μέσα στη δυτική συμμαχία, της οποίας βεβαίως τις αποφάσεις θα εφαρμόσουμε πλήρως», διεμήνυσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Αυτό που έχει ζητήσει επισήμως η Ρωσία από την ατλαντική συμμαχία δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν μπορεί ένας διεθνής Οργανισμός να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε τρίτον, την δυνατότητά του να λαμβάνει αυτόνομες αποφάσεις. Είναι σαν να αυτοκαταργείται. Επομένως δεν μπορεί να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα κάνει καμία διεύρυνση και πουθενά. Αυτό είναι θεσμικά και πολιτικά αδύνατον. Το πώς θα εφαρμόσει το ΝΑΤΟ αυτή την δυνατότητα, είναι μια άλλη συζήτηση. Εκεί μπαίνει ο πολιτικός ρεαλισμός. Δεν ξέρω αν μπαίνουμε σε εποχή Ψυχρού Πολέμου, οπωσδήποτε όμως έχει ξεκινήσει μια μακρά περίοδος μακράς ειρήνης, που έχει οικονομικές και γεωπολιτικές και ενεργειακές διαστάσεις», διευκρίνισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία, λέγοντας πως «εάν για την Ελλάδα είναι λεπτή η ισορροπία, φανταστείτε πόσο λεπτή είναι η θέση της Τουρκίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θα επιδιώξει να είναι ο επιτήδειος ουδέτερος- δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό».

https://youtu.be/4M4yRuyO_wg

Ο ίδιος διατύπωση την άποψη ότι «βρισκόμαστε σε ένα κενό ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφαλείας», καθώς δεν υφίσταται πλέον η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί από το 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ παράλληλα, «η Ρωσία καταβάλλει μια σταθερή προσπάθεια ακόμα και πέραν του Διεθνούς Δικαίου, όπως έγινε με την Κριμαία, να διασφαλίσει την ρωσική παρουσία στον γειτονικό της περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι ένα είδος λογικής “ζωτικού χώρου”».

https://twitter.com/NikosDendias/status/1488135339717844995?cxt=HHwWhoCz2Z_N9aYpAAAAhttps://twitter.com/NikosDendias/status/1488155812124151813?cxt=HHwWisC-gfP0_qYpAAAAhttps://twitter.com/NikosDendias/status/1488148372439633920?cxt=HHwWgMC4he3D-6YpAAAA

Έλληνες της Μαριούπολης με τον ΥΠΕΞ Ν.Δένδια  

«Δεν είναι τυχαίο που το κέντρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων βρίσκεται ακριβώς στη Μαριούπολη. Οι άνθρωποι γνωρίζουν την ιστορία τους, θέλουν να είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που προσελκύουν Έλληνες από όλη τη χώρα. Φυσικά, υπάρχουν και εμπόδια: τώρα, λόγω εχθροπραξιών, έχουμε ένα συγκεκριμένο φράγμα μεταξύ των Ελλήνων που παρέμειναν στα κατεχόμενα, αλλά ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι διατηρούν επαφή, επειδή η ιστορική, πολιτιστική και ψυχική ενότητα των Οι λαοί μας είναι ένας από τους θησαυρούς του πολιτισμού μας, η Θάλασσα του Αζόφ», είπε ο Στέπαν Μάχσμα Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Μαριούπολης.

Στο τέλος της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και το κέντρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων, μετά από συνομιλία με τη διασπορά, η ελληνική κυβέρνηση παρείχε οικονομική βοήθεια. Όπως διαπίστωσε το MRPL.CITY το ποσό ήταν 12.000 ευρώ.

Και από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας και Ουκρανών Ελλήνων, δόθηκαν στους καλεσμένους αναμνηστικά δώρα και μια εικόνα του Αγίου Ιγνατίου της Μαριούπολης.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας σε ανταποκριτή του MRPL.CITY, πρώτα από όλα η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε για να δείξει πόσο ανησυχεί η Ελλάδα για την Ουκρανία και ειδικά για αυτό το έδαφος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ