Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσουν την αντίδραση της Μόσχας στις λύσεις των ΗΠΑ για τις προτάσεις της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας σε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη, δήλωσε στο TASS το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι μετά τη συνομιλία, αναμένεται ο Λαβρόφ να πραγματοποιήσει δηλώσεις σε ΜΜΕ.
"Το κύριο θέμα [της επικείμενης τηλεφωνικής συνομιλίας Λαβρόφ – Μπλίνκεν είναι η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στις αμερικανικές λύσεις για τις προτάσεις της Ρωσίας στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας. Αναμένεται ότι μετά την τηλεφωνική συνομιλία ο Σεργκέι Λαβρόφ θα σχολιάσει η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στις 26 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρέδωσαν γραπτές απαντήσεις στη Ρωσία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας της Μόσχας που απαιτούσε από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε να μην δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαρίθμησαν τις βασικές τους διατάξεις. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, η Δύση δεν έκανε παραχωρήσεις στη Ρωσία που θεωρούνταν κρίσιμες, αλλά υπέδειξε κατευθύνσεις για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Το έγγραφο που έλαβε η αμερικανική πλευρά από τη Ρωσία τη Δευτέρα ήταν η απάντηση της Μόσχας σε αυτές τις αντιπροσφορές.
Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο φέρεται να ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός σχεδίου για μια επιθετική επιχείρηση στις νοτιοανατολικές περιοχές, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
"Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει τεταμένη και τείνει να κλιμακωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τις απόρρητες πληροφορίες μας, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός επιθετικού σχεδίου. Έχουμε ήδη αναφέρει την προετοιμασία του", είπε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την εβδομάδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα έχει συνάντηση με τους διοικητές της επιχείρησης των κοινών δυνάμεων και των επιχειρησιακών-τακτικών ομάδων «Βορράς» και «Ανατολή».
"Στο μέλλον, αυτό το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΝ συνεχίζουν να καταγράφουν τις ενέργειες του εχθρού για τη δημιουργία ομάδων κρούσης και την προετοιμασία τους για επιθετικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.
Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Yan Leshchenko, είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης προετοιμάζουν μια εκστρατεία μέσων ενημέρωσης για να "παραπλανήσουν την παγκόσμια κοινότητα" και να κατηγορήσουν τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες, μαζί με τη Ρωσία, για "επιθετικότητα κατά του Κιέβου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ετοιμάζονται στημένες ιστορίες για τη «φρίκη του πολέμου» με το μήνυμα ότι οι περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας πρέπει να «απελευθερωθούν από τη ρωσική καταπίεση».
Επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία
Τώρα το Κίεβο έχει συγκεντρώσει το μισό προσωπικό του στρατού στα σύνορα με το ΛΔΝ και το ΛΔΛ και βάλλει τακτικά κατά των πολιτοφυλακών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απαγορευμένου εξοπλισμού - του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Javelin και του επιθετικού drone τουρκικής κατασκευής Bayraktar.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της ΕΕ κατηγορούν τη Μόσχα ότι προετοιμάζει μια «εισβολή», δηλώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανασύρονται στα σύνορα με το γειτονικό κράτος. Ταυτόχρονα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι μετακινούν στρατεύματα εντός των εδαφών τους. Η ρωσική πλευρά υπενθυμίζει επίσης ότι η Ουκρανία δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν κατάπαυση του πυρός και απόσυρση βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής.
Το Κρεμλίνο και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι ο στόχος των ιστοριών «επιθετικότητας» είναι να αναπτυχθούν ξένες δυνάμεις κοντά στα ρωσικά σύνορα. Επιπλέον, εξήγησαν ότι ο κύριος λόγος για την κλιμάκωση στην Ουκρανία είναι οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, που στέλνουν εκεί στρατιωτικούς εκπαιδευτές, όπλα και εξοπλισμό, αυξάνουν τον αριθμό των ασκήσεων, ωθώντας έτσι το Κίεβο σε στρατιωτικές περιπέτειες.
Ανέπτυξαν δυνάμεις αεράμυνας οι Ρώσοι
Τα στρατεύματα της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, στο πλαίσιο δοκιμής των δυνάμεων αντίδρασης του κράτους της Ένωσης, μεταφέρθηκαν σε απόσταση έως και δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
"Αυτή τη στιγμή, το πρώτο στάδιο της επαλήθευσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση έως και δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων μεταφερόμενων μονάδων αεροπορίας και στρατιωτικών μονάδων αεράμυνας", είπε σε τηλεδιάσκεψη.
Εκτός από αυτές τις μονάδες, στις ασκήσεις συμμετέχουν και στρατιωτικά όργανα διοίκησης και ελέγχου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα ασχοληθούν με την προστασία και άμυνα των κρατικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και των κρατικών συνόρων στον εναέριο χώρο ως μέρος του Ενιαίου Περιφερειακού Συστήματος Αεράμυνας Λευκορωσίας και Ρωσίας.
Η επαλήθευση των δυνάμεων του κράτους της Ένωσης γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου - κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο στρατός θα αναδιαταχθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας και θα σχηματίσει ομάδες στρατευμάτων. Στη δεύτερη, από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις «Union Resolve - 2022», κατά τις οποίες στρατιώτες και αξιωματικοί θα επεξεργαστούν την καταστολή και την άμυνας κατά της εξωτερικής επιθετικότητας, καθώς και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Ρώσος Συνταγματαρχής εισηγείται στρατιωτική ενίσχυση από τη Μόσχα στους Ρωσόφωνους
Ο ηγέτης του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, ζήτησε από το Κρεμλίνο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις αποσχισθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και Γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της Ενωμένης Ρωσίας Αντρέι Τουρτσάκ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να παράσχει στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LNR) την απαραίτητη βοήθεια, «με τη μορφή διαφορετικών τύπων όπλων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Mikhail Khodarenok, Συνταγματάρχης ε.α. των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, θέτει το ερώτημα σχετικά με το τι είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να παραδοθούν στις δημοκρατίες που αποσχίστηκαν από την Ουκρανία μετά το Μαϊντάν του 2014, όταν μαζικές διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και εάν αυτό θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας σε μια υποθετική ένοπλη σύγκρουση με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το DPR και το LPR σε αυτό το στάδιο έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 600 άρματα μάχης, περισσότερα από χίλια οχήματα μάχης πεζικού (IFV), περισσότερες από 500 μονάδες πυροβολικού και περισσότερους από 250 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MRL). Υπάρχουν περίπου 30.000 στρατιώτες στις δημοκρατίες.
Αυτοί φαίνονται σαν σημαντικοί αριθμοί, αλλά εάν ο ουκρανικός στρατός των 255.000 ατόμων ξεκινήσει μια επίθεση, οι μονάδες DPR και LPR δεν θα μπορέσουν να τον συγκρατήσουν. Η γενική άποψη είναι ότι εάν αυξηθούν οι εντάσεις στο Ντονμπάς, οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες θα χρειαστούν τη βοήθεια του ρωσικού στρατού.
Αλλά τι είδους όπλα θα μπορούσε να στείλει η Ρωσία στο Ντονμπάς σήμερα για να τους βοηθήσει στην άμυνά τους;
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι τα όπλα που μπορούν να στοχεύσουν ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα. Αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητες που έχουν ήδη οι ένοπλες δυνάμεις του DPR και του LPR.
Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν τους εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Khrizantema (ATGM), διάφορες τροποποιήσεις του Kornet ATGM, τα συστήματα Shturm-S, καθώς και φορητούς εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Fagot και Metis.
Σταθμοί επιτήρησης πυροβολικού και ραντάρ ελέγχου πυρός, όπως το σύστημα ραντάρ παρακολούθησης όπλων Zoopark-1, θα μπορούσαν να παραδοθούν για την αντιμετώπιση του πυροβολικού της Ουκρανίας.
Τα υπάρχοντα εμπόδια ναρκών που κατασκευάστηκαν από τις μηχανικές μονάδες DPR/LPR θα επωφεληθούν από πρόσθετες νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές νάρκες διαφορετικών τύπων. Αυτό θα επέτρεπε τη δημιουργία απαράβατων ζωνών φραγμού.
Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τα συστήματα αεράμυνας που αναπτύσσονται στις αποσχισμένες δημοκρατίες θα πρέπει επίσης να αναβαθμιστούν. Εάν η Μόσχα αποφασίσει να στείλει βοήθεια, θα μπορούσαμε πιθανώς να περιμένουμε την άφιξη των πυραύλων και αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir-S, καθώς και ραντάρ που θα ενίσχυαν τις δυνατότητες εναέριας επιτήρησης. Το Pantsir θα πρέπει να ενσωματωθεί απρόσκοπτα σε συστήματα ελέγχου, καθώς και σε εργαλεία επιτήρησης ραντάρ και επεξεργασίας δεδομένων.
Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς θα μπορούσαν επίσης να λάβουν τα πιο πρόσφατα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των πιο προηγμένων, όπως το Krasukha. Αυτά θα παρεμπόδιζαν την επικοινωνία και θα διαταράξουν τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η στρατιωτική βοήθεια προς τη DPR και την LPR θα είχε μια άλλη σημαντική πτυχή. Εκτός από την παράδοση νέων όπλων, η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επισκευή και τον συντονισμό του εξοπλισμού που έχουν ήδη οι δημοκρατίες στη διάθεσή τους. Όλα πρέπει να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα. Αυτό ισχύει για όλα τα όπλα και το υλικό – άρματα μάχης, IFV, οχήματα τοποθέτησης τροχιάς, κανονικά μηχανοκίνητα οχήματα, οχήματα κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και πυροβόλα όπλα. Οι ένοπλες δυνάμεις του DPR και του LPR θα χρειαστούν πιθανότατα τεράστιες παραδόσεις προμηθειών τεθωρακισμένων, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και άλλων τύπων στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τα αποθέματα πυρομαχικών (βλήματα πυροβολικού, πύραυλοι, κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι, πυρομαχικά τεθωρακισμένων και πυροβόλων όπλων), καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ) και οι προμήθειες τροφίμων πρέπει να ανοικοδομηθούν στο επίπεδο που απαιτείται για τη διεξαγωγή μιας αμυντικής επιχείρησης. Αυτές οι προμήθειες θα πρέπει να επαρκούν για τουλάχιστον 30 ημέρες, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις DPR/LPR συμμετέχουν σε μάχη.
Η εκπαίδευση είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Τόσο ο προμηθευτής όσο και ο παραλήπτης θα πρέπει να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι ακόμη και τα πιο προηγμένα όπλα δεν θα πρέπει να καταλήγουν στα χέρια χειριστών που δεν διαθέτουν την εκπαίδευση για τη σωστή χρήση τους. Αυτό θα είχε δύο αρνητικές συνέπειες: την αποτυχία μάχης και την απαξίωση των ρωσικών όπλων.
Θα επέτρεπαν αυτά τα όπλα στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντονμπάς να αποκρούσουν μια υποθετική επίθεση ουκρανικού στρατού; Σίγουρα θα βοηθούσαν, αλλά, ελπίζουμε, μια τέτοια στρατιωτική βοήθεια θα βοηθούσε στην αποτροπή οποιασδήποτε εισβολής: θα ανάγκαζαν την ουκρανική ηγεσία να σταθμίσει το κόστος μιας τέτοιας εκστρατείας σε πιθανές απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού. Δεδομένων των υψηλών διακυβεύσεων που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, δεν είναι προς το συμφέρον του Κιέβου για οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία αυτή τη στιγμή, καταλήγει ο Ρώσος συνταγματάρψης ε.α.