Ρωσία

Στο κενό οι διαπραγματεύσεις! Πούτιν προς Μακρόν: «ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις οποίες κύριο θέμα ήταν η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας. Όπως σημειώνει η Προεδρική Διοίκηση, η συνομιλία ήταν μακρά.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξετάζει εξονυχιστικά τις γραπτές απαντήσεις της 26ης Ιανουαρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την κατάρτιση συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Μόνο τότε θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, ήδη από πριν ο αρχηγός του ρωσικού κράτους επέκρινε δύο θεμελιωδώς σημαντικά σημεία, εφιστώντας την προσοχή του Γάλλου συναδέλφου του σε αυτά.

«Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας όπως η αποτροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ, η άρνηση ανάπτυξης οπλικών συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και η επιστροφή του στρατιωτικού δυναμικού και της υποδομής του μπλοκ στην Ευρώπη στις θέσεις του 1997, όπως ορίζει η ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο.

Επιπλέον, ο Πούτιν συζήτησε με τον Μακρόν ότι η Δύση, στην απάντησή της, αγνόησε το βασικό ερώτημα για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ακολουθήσουν την αρχή του αδιαίρετου ασφάλειας που καθορίζεται στα βασικά έγγραφα του ΟΑΣΕ και Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Αυτή η αρχή προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ενταχθεί σε στρατιωτικά μπλοκ και να ενισχύσει την ασφάλειά του, ωστόσο, η ενίσχυση της ασφάλειας δεν πρέπει να απειλεί άλλα: δηλαδή, δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται σε βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Δύση είναι προετοιμασμένη για διαφορετικές μορφές ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, όχι απαραίτητα χερσαία επίθεση.

Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες σε εκδήλωση think tank στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας και στη Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε "πλήρη ρωσική εισβολή", αλλά ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι.

Ανέφερε μια κυβερνοεπίθεση, μια απόπειρα πραξικοπήματος και δολιοφθορά ως παραδείγματα, λέγοντας ότι "πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μορφών επιθετικότητας".

Επιπλέον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά χρησιμοποιεί τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.

Σε διαδικτυακή δήλωση από τη Μόσχα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών ως έκτακτη και είπε ότι αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί ως τακτική στρατιωτική άσκηση, σύμφωνα με το Reuters.

«Ίσως η Ρωσία να θέλει αναβίωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η απροθυμία του Βερολίνου να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνει τη ρωσική επιθετικότητα και πρότεινε ότι η Μόσχα μπορεί να ελπίζει να αναβιώσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας στην ανατολική Γερμανία.

Σε αντίθεση με ορισμένους από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία δεν παρέχει όπλα στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσής της με τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία. Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το Βερολίνο είχε αρνηθεί να εκδώσει άδειες για όπλα γερμανικής προέλευσης που θα εξάγονται από την Εσθονία στην Ουκρανία, όπως σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα στο Πενταπόσταγμα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ είπε στο κοινοβούλιο ότι το Κίεβο εκτίμησε τη βοήθεια της Γερμανίας στην περίθαλψη τραυματιών στρατιωτών. Το Βερολίνο είπε ότι θα στείλει στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο πεδίου και 5.000 κράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αλλά δεν αποδεχόμαστε την επίσημη θέση (της Γερμανίας) σχετικά με την προμήθεια όπλων και άλλες αποφάσεις που υπονομεύουν την ασφάλεια της Ευρώπης και de facto ενθαρρύνουν τον επιτιθέμενο", είπε.

"Προειδοποιήσαμε τους δυτικούς εταίρους μας ότι στόχος του Κρεμλίνου δεν είναι τόσο η Ουκρανία όσο η υπονόμευση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".

Η Ρωσία έχει πιέσει τις απαιτήσεις για επανασχεδιασμό των μεταψυχροπολεμικών ρυθμίσεων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Ο Ρέζνικοφ είπε ότι η Ρωσία μπορεί να θέλει να θέσει το ζήτημα της αποκατάστασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία ιδρύθηκε στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας το 1949, κυβερνήθηκε από κομμουνιστές και κυριαρχήθηκε από τη Μόσχα μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Ακολούθησε η γερμανική επανένωση το 1990.

"Η αποκατάσταση της ΛΔΓ είναι μια λογική συνέχεια των ρωσικών απαιτήσεων που έχουν ήδη διατυπωθεί", είπε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...