Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Πόλεμος δηλώσεων και αναλυτών! «Λάβρος» ο Λαβρόφ κατά του ΓΓ του ΝΑΤΟ! Γερμανός ειδικός: «Ο Πούτιν πάει να διορθώσει το λάθος Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πιστεύει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, επομένως είναι δύσκολο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δηλώσεις του.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, σχολιάζοντας τα λόγια του Στόλτενμπεργκ ότι η στρατιωτική συμμαχία μελετά το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ξέρετε, δεν λαμβάνω υπόψη τις δηλώσεις του εδώ και πολύ καιρό. Κατά τη γνώμη μου, έχει ήδη χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», είπε ο Λαβρόφ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στόλτενμπεργκ, πολλάκις έχει τονίσει ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία, ωστόσο το ΝΑΤΟ προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς σε πολλές χώρες στη Βαλτική, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ διαχρονικός στόχος της Συμμαχίας παραμένει και το Καλίνινγκραντ, όπως τονίζαμε χθες στο Πενταπόσταγμα.

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ έκανε δύο ακόμη σημαντικές δηλώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα στείλει γραπτή απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας αυτή την εβδομάδα παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμπληρωματικά, είπε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να συζητήσει τον έλεγχο των όπλων, τη διαφάνεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων και άλλα θέματα ασφάλειας της ΕΕ με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τις θεμελιώδεις αρχές που ακολουθεί ο οργανισμός.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Verkhovna Rada ψήφισε ένα σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με έκκληση προς τον ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια ξένων κρατών κατά των απαιτήσεων της Ρωσίας να δώσει εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ενάντια στον «στρατιωτικό εκβιασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Ο Πούτιν θέλει να διορθώσει το λάθος Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν»

Με την ανάπτυξη στρατευμάτων, η Μόσχα θέλει να «χτίσει ένα απειλητικό σκηνικό», λέει ο πολιτικός επιστήμονας και λομπίστας Alexander Rahr σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ZDF. Εάν το Κίεβο ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η κατάσταση θα γινόταν ακόμη πιο απειλητική.

https://www.youtube.com/watch?v=T2CCU0aDDvk

Επίσημοι εκπρόσωποι και των δύο συγκρουόμενων χωρών συναντούνται σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες για πρώτη φορά μετά τη μαζική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.

Ο Alexander Rahr σχολίασε τη σύγκρουση από ρωσική σκοπιά στην πρωινή εκπομπή του ZDF. Θεωρεί τον εαυτό του ως «ειδικό στον Πούτιν», έγραψε βιογραφίες για τον Ρώσο πρόεδρο και εργάζεται ως σύμβουλος στη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom.

«Πιστεύω ότι δημιουργεί μια απειλή για να ενισχύσει τις απαιτήσεις προς τη Δύση και να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί σε μετασοβιετικό έδαφος, δηλαδή στην Ουκρανία. Θέλει να διορθώσει το λάθος που έκανε η ρωσική διπλωματία υπό τον Γκορμπατσόφ και τον Γέλτσιν, όταν το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε στη Ρωσία να μην επεκταθεί περαιτέρω - αλλά το έκανε ούτως ή άλλως και η ρωσική διπλωματία δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει. Επιπλέον, βέβαια, θέλει διαπραγματεύσεις από τη Δύση, σοβαρές διαπραγματεύσεις. Θέλει να επιβάλει στη Δύση διαπραγματεύσεις, κυρίως στους Αμερικανούς, αλλά και στον ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και γι' αυτό δείχνει ότι η Ρωσία έχει ισχύ, ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα απειλητικό σκηνικό για να επιδείξει δύναμη», επισημαίνει ο Rahr.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ευρωπαϊκή κατάσταση ασφάλειας βρίσκεται σε ανισορροπία, επειδή το ΝΑΤΟ μπορεί να επεκταθεί προς τα ανατολικά. Και φυσικά η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αλλά τότε μιλάμε για μια κατάσταση που η Ρωσία θεωρεί επικίνδυνη για τον εαυτό της και τότε μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη πιο απειλητική κατάσταση στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να δει ότι μια χώρα που έχει εθνο-εδαφικές συγκρούσεις, όπως η Γεωργία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει δεκτή σε αυτόν τον στρατιωτικό οργανισμό μέχρι να επιλυθούν. Και γι' αυτό είναι επίσης σημαντικό για την Ουκρανία να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ και να βρει μια λύση στην ανατολική Ουκρανία», τονίζει ο ίδιος.

«Είναι κατανοητό οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνόμωνες να λένε ότι εάν βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός βρίσκεται τώρα στο έδαφος της Ουκρανίας, τότε δημιουργείται μια κατάσταση όπως αυτή της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας πριν από 60 χρόνια, και γι' αυτό ο Πούτιν προσπαθεί τώρα να πει το ίδιο με τον Κένεντι στην Κούβα πριν από 60 χρόνια: Δεν θέλω αυτούς τους πυραύλους εκεί, πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις.

Πολιτικά, η Ουκρανία μπορεί μια μέρα να είναι στο ΝΑΤΟ. Αλλά η παραμονή σε μια στρατιωτική δομή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί τότε η Ρωσία θα κινητοποιηθεί εναντίον της Ουκρανίας και τα βαρύτερα όπλα θα αποθηκευτούν στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, γεγονός που θα θέσει σε πλήρη κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και την ευρωπαϊκή ειρήνη», συμπληρώνει ο Rahr.

«Οι Γερμανοί πολιτικοί ενεργούν πολύ λογικά, καθώς ο Όλαφ Σολτς αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν λένε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εξεταζόμενο ενδεχόμενο επί του παρόντος χρόνου. Η διαβεβαίωση αυτή είναι σημαντική, καθώς βοηθάει να κατευνάσουν τα πράγματα.

Δεύτερον, οι συνομιλίες ξεκίνησαν και, κυρίως, στο σχήμα του ΟΑΣΕ, πρέπει να συνεχιστούν. Τελικά, ίσως μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που υπέδειξε επίσης η κ. Μέρκελ το 2014: όταν ηρεμήσουν τα πράγματα στην Ουκρανία, ίσως θα μπορούσαμε να σκεφτούμε έναν κοινό χώρο μεταξύ Λισαβόνας και Βλαδιβοστόκ, στον οποίο η Ρωσία, η Ουκρανία και άλλα κράτη θα αισθάνονται στη συνέχεια περισσότερο άνετα όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας από ό,τι σήμερα», καταλήγει ο πολιτικός επιστήμονας.

Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ υπόσχεται να προμηθεύσει την Ουκρανία με γερμανικά κράνη

Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις του Κιέβου στο Βερολίνο για στρατιωτική βοήθεια, η Γερμανία αρνείται να παράσχει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει 5.000 στρατιωτικά κράνη στη χώρα, καθώς και να εγκαταστήσει στρατιωτικά νοσοκομεία εκστρατείας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ την Τετάρτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται στην παροχή φονικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς οι εντάσεις έχουν κορυφωθεί και Ρωσία-ΝΑΤΟ ενισχύουν αμοιβαία τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στα ευρωρωσικά σύνορα.

Αυτή η θέση υπογραμμίστηκε επανειλημμένα και από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την Υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ήταν η πρώτη που μίλησε για τις αμφιβολίες της Γερμανίας σχετικά με την ανάγκη αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT.

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι η Ουκρανία είναι ευγνώμων στη Γερμανία για τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, αλλά η χώρα , σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απογοητευμένη από την απροθυμία του Βερολίνου να πουλήσει όπλα στο Κίεβο.

Ο Κουλέμπα προειδοποίησε το Βερολίνο (!?) πως οι Ουκρανοί θα το θυμούνται αυτό για δεκαετίες.

Επιπλέον, σε πρόσφατο αίτημα της Ουκρανίας να παράσχει τουλάχιστον 100.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη για μαχητές των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας στη Γερμανία, απάντησαν ότι η Γερμανία δεν επρόκειτο να προμηθεύσει ακόμη όπλα στην Ουκρανία.

Η χώρα θα διαθέσει 5,3 εκατομμύρια ευρώ για ένα κινητό νοσοκομείο εκστρατείας για τον ουκρανικό στρατό και θα παράσχει εκπαίδευση για τη χρήση του, αντιπρότεινε η Λάμπρεχτ.

«Πρέπει να βοηθήσουμε με όπλα τους αυτονομιστές στην Ουκρανία»

Η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει τις αυτοανακηρυχθείσες από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με την μορφή της αποστολής ορισμένων τύπων όπλων για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα ενώπιον του ενδεχόμενου μιας επίθεσης από το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ.

«Θεωρώ ότι σ’ αυτές τις συνθήκες η Ρωσία πρέπει να παράσχει στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέντσκ και Λουγκάνσκ την αναγκαία βοήθεια με τη μορφή της αποστολής ορισμένων εξοπλισμών για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα και να αναχαιτίσουν τη στρατιωτική επίθεση που εμφανώς ετοιμάζει το Κίεβο», δήλωσε ο Τουρτσάκ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδιδε το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι "Ρωσία24".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία «την τροφοδοσία της Ουκρανίας με δυτικά θανατηφόρα όπλα». «Σχεδόν όλες οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ το κάνουν αυτό, και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Φανταστείτε ότι μόνο φέτος και μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πτήσεις προς την Ουκρανία. (Στέλνονται) συστήματα ρουκετών, εκτοξευτές χειροβομβίδων, φορητά όπλα, νάρκες, πυρομαχικά και πολλά, πολλά άλλα» δήλωσε ο Τουρτσάκ, προσθέτοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «δεν αρνούνται ότι ασχολούνται με αυτό» (την αποστολή όπλων).

«Επιπλέον, με αυτό το πρόσχημα καταφθάνουν στην Ουκρανία μεγάλος αριθμός εκπαιδευτών και στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύουν διάφορες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στον πόλεμο των πόλεων. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των βομβαρδισμών στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ έχει πολλαπλασιαστεί, σκοτώνονται άμαχοι, ενώ την ίδια στιγμή οι δυτικοί καθοδηγητές πιέζουν την ουκρανική χούντα να εισβάλει άμεσα στο Ντονμπάς, εξοπλίζοντας το Εθνικό Μέτωπο, για το οποίο ο Μπαντέρα και ο Χίτλερ είναι ήρωες και η σβάστικα είναι το σεβαστό τους σύμβολο», δήλωσε ο Τουρτσάκ.

Οι δηλώσεις του Τουρτσάκ γίνονται λίγες μέρες μετά την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε καταθέσει την πρόταση αυτή στις 19 Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και ότι εν συνεχεία σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, είχε ζητήσει από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ