Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Απροσπέλαστο τείχος το Καλίνινγκραντ! Οι αδυναμίες του ΝΑΤΟ, το ρίσκο για τη Βαλτική & το ρωσικό πλεονέκτημα στην καρδιά της Ευρώπης (Βίντεο)

Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στρατηγικός στόχος αποτελεί η κατάληψη του θύλακα Καλίνινγκραντ, στόχος ο οποίος επανεμφανίστηκε σε μορφή δημοσιεύματος στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Μία Αμερικανίδα αναλύτρια αναθέτει το καθήκον εξουδετέρωσης του θύλακα σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Γιατί το Καλίνινγκραντ είναι επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ και πώς μπορεί η Ρωσία να προστατεύσει αυτήν την περιοχή που περιβάλλεται από το Βορειοατλαντικό μπλοκ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot για να «εξουδετερώσει» την άμυνα του Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με αναλύτρια του Ινστιτούτο Lexington. Σε ένα δημοσίευμα για το 19FortyFive, προέτρεψε την Πολωνία και τη Λιθουανία να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό για την εξάλειψη του παράγοντα του Καλίνινγκραντ.

Όπως σημείωσε η Σάρα Γουάιτ, ο ρωσικός θύλακας θα μπορούσε να προκαλέσει στο ΝΑΤΟ «πολλούς πονοκεφάλους». Υπενθύμισε ότι η περιοχή είναι καλά οπλισμένη: συστήματα Iskander-M υψηλής ακρίβειας, μαχητικά με πυραύλους κρουζ αναπτύσσονται εκεί και μια εντυπωσιακή αρμάδα πλοίων του ρωσικού ναυτικού εδρεύει στη στρατηγική περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια, η Βαρσοβία και το Βίλνιους θα πρέπει να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό. Όπως αναφέρει, μια «αποτελεσματική» απάντηση στο ρωσικής κατασκευής αμυντικό σύστημα θα είναι τουλάχιστον η προμήθεια αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot (SAM), αεροσκαφών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς και αρμάτων μάχης M1 Abrams. Αν και η Λιθουανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τόσο ακριβά όπλα, πρέπει να της παρασχεθεί τουλάχιστον ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, τονίζει.

Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον επέτρεψε τη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη - με την επιφύλαξη παρόμοιων μέτρων από τη Ρωσία υπό ορισμένους όρους, συμπεριλαμβανομένης της εκ των προτέρων κοινοποίησης της κίνησης των δυνάμεων και των πυραύλων Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

https://www.youtube.com/watch?v=K47e3zzqgMg&ab_channel=Ruptly

Άσσος στο μανίκι της Μόσχας

«Πρώτον, μια σοβαρή δύναμη στρατευμάτων έχει εδραιωθεί εκεί. Δεύτερον, υπάρχουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 που εμποδίζουν τη χρήση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Άρα, γενικά, η περιοχή μας αποτελεί σοβαρή απειλή για αυτούς», εξήγησε ο Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών Konstantin Sivkov, σχολιάζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των δυτικών στρατηγών για τον ρωσικό θύλακα.

«Οι συστοιχίες Iskander με εμβέλεια βολής 300 km βρίσκονται επίσης κοντά στο Καλίνινγκραντ - είναι ικανά να χτυπήσουν συστήματα πυραυλικής άμυνας και βασικά αντικείμενα των συστημάτων ελέγχου του ΝΑΤΟ, εγκαταστάσεις υποδομής των πιο σημαντικών στοιχείων των στρατευμάτων με τους βαλλιστικούς πυραύλους τους. Η ακτίνα τους καλύπτει όχι μόνο ολόκληρο το επιχειρησιακό, αλλά και το στρατηγικό βάθος της ομαδοποίησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα πιθανό θέατρο επιχειρήσεων», εξήγησε ο Σίβκοφ στην εφημερίδα VZGLYAD.

«Όσον αφορά την έκκληση για ενίσχυση των στρατών στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο. Οι ίδιες οι χώρες δεν είναι ικανές. Μόνο οι δυτικές χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να αναπτύξουν τις ένοπλες δυνάμεις τους εκεί. Αλλά ακόμη και αν αναπτυχθούν εκεί σημαντικές ομάδες στρατευμάτων από τις κύριες χώρες του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν επίσης μεγάλα προβλήματα. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η επιχειρησιακή ικανότητα της επικράτειας των Βαλτικών χωρών είναι μικρή. Είναι δύσκολο να τοποθετηθούν εκεί μεγάλα στρατεύματα. Εάν τοποθετηθούν πολύ συμπυκνωμένα εκεί, γίνονται στόχος χτυπημάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τα οποία θα συνοδεύονται από μάλλον μεγάλες απώλειες», δήλωσε ο ειδικός.

Τη Δευτέρα, έγινε σαφές ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την παρουσία του στα ανατολικά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πρόσθετη ανάπτυξη ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ, αναλογικά και σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας στην Ευρώπη για όλους μας», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Νωρίτερα, το αρχηγείο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συσσώρευσης δυνάμεων από τη Ρωσία εντός και γύρω από την Ουκρανία». Έτσι, η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική και τέσσερα μαχητικά F-16 στη Λιθουανία, η Ισπανία στέλνει πλοία στη Βουλγαρία, η Ολλανδία στέλνει δύο μαχητικά F-35 στη Βουλγαρία και θέτει τις ναυτικές και τις χερσαίες δυνάμεις σε επιφυλακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «διερευνούν επίσης τη δυνατότητα επέκτασης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην ανατολική πλευρά», ενώ η Γαλλία έχει ανακοινώσει την ετοιμότητά της να μεταφέρει δυνάμεις στη Ρουμανία.

Έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει προτάσεις για μεταφορά χερσαίων δυνάμεων, αεροπορίας και στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στις χώρες της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη, δήλωσαν στους New York Times πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωποι του Πενταγώνου το περασμένο Σάββατο παρουσίασαν στον Λευκό Οίκο αρκετές επιλογές για τη μεταφορά δυνάμεων όσο το δυνατόν πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Υπάρχει αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στη Ρωσία »

Η δήλωση του Στόλτενμπεργκ έρχεται σε αντίθεση με μία από τις βασικές διατάξεις της Ιδρυτικής Πράξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπάρτος, μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών. «Σας θυμίζω ότι αυτό το έγγραφο, μεταξύ άλλων, λέει: η συμμαχία δεσμεύεται να μην αναπτύξει σημαντικές μάχιμες δυνάμεις σε μόνιμη βάση σε περιοχές κοντά στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

«Ο Στόλτενμπεργκ μόλις ανακοίνωσε την ανάπτυξη σημαντικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία. Φυσικά, τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να πουν ότι αυτό είναι προσωρινό, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχει αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στη Ρωσία», τόνισε ο ειδικός.

«Φυσικά, αυτό σημαίνει πρωτίστως την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ γύρω από την περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η Πολωνία και η Λιθουανία επικεντρώνονται σε αυτό, αφού ειδικότερα, η Βαρσοβία έχει ήδη αγοράσει και σε λίγα χρόνια θα παραλάβει αμερικανικά μαχητικά-βομβαρδιστικά F-35 Lightning II. Επιπλέον, μπορεί να αντέξει οικονομικά πυραύλους αέρος-εδάφους ικανούς να φτάσουν στη Μόσχα από τα πολωνικά σύνορα. Ομολογώ ότι μπορεί να αντέξει οικονομικά τανκς M1 Abrams. Τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία έχει γίνει αρκετά ισχυρή από οικονομική άποψη».

Στη γειτονική Λιθουανία, σύμφωνα με τον Μπάρτος, ο προϋπολογισμός και η ποικιλία των προμηθειών θα είναι ποιοτικά διαφορετικά. «Πιθανότατα, το Βίλνιους θα επικεντρωθεί στην απόκτηση αντιαρματικών και αντιαεροπορικών φορητών συστημάτων. Είναι απίθανο να μιλήσουμε για μεγάλες παραγγελίες, αλλά ίσως θα μπορέσουν να εξοπλίσουν μία ή δύο δυνάμεις τεθωρακισμένων με Abrams M1», πρότεινε ο ειδικός.

Εάν η Βαρσοβία και το Βίλνιους αρχίσουν πραγματικά να παραγγέλνουν μαζικά όπλα του ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει να εκφράσει ανησυχία, είπε ο Μπάρτος. «Θα εναντιωθούμε σε τέτοιες μεταφορές όπλων σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, δεδομένου ότι όλες αυτές οι αγορές γίνονται με τραβηγμένα προσχήματα της υποτιθέμενης αυξανόμενης επιθετικότητας της Μόσχας», κατέληξε ο συνομιλητής.

Διαχρονικός στόχος το Καλίνινγκραντ, διαχρονική η αδυναμία της Βαλτικής

Θυμηθείτε ότι τον Οκτώβριο του 2019, ο Richard Hooker, ανώτερος συνεργάτης στο Jamestown Foundation (ΗΠΑ), πρότεινε να εξεταστεί η προοπτική κατάληψης του θύλακα σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία στη Βαλτική. Ο κυβερνήτης Anton Alikhanov αποκάλεσε το σχέδιο σύλληψης "αμερικανική βλακεία" και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τέτοιες δημοσιεύσεις είναι επωφελείς για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των χωρών του ΝΑΤΟ. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Τζέφρι Λι Χάριγκαν, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει ένα σχέδιο να σπάσει την αεράμυνα του Καλίνινγκραντ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε τη δήλωση του Χάριγκαν ως απειλή. Τον Μάιο του περασμένου έτους έγινε γνωστό το μυστικό σχέδιο επίθεσης των ΗΠΑ στο Καλίνινγκραντ. Και τον Ιούλιο, ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν την «πολιορκία και φυσική κατάληψη» του Καλίνινγκραντ.

Ο γερουσιαστής Alexei Pushkov απέδωσε την υστερία της Δύσης γύρω από το Καλίνινγκραντ στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να «δικαιολογήσουν τον κορεσμό των Βαλτικών Κρατών, της Πολωνίας και της Βαλτικής Θάλασσας με τις ένοπλες δυνάμεις τους. να τραβήξουν τη Φινλανδία στους ελιγμούς του ΝΑΤΟ και επίσης να πιέσουν τη Σουηδία, όπου υπάρχουν σημαντικές φιλοατλαντικές δυνάμεις, να ενταχθεί στη συμμαχία παρά το ουδέτερο καθεστώς της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σίβκοφ προτείνει ότι οι συστάσεις της Σάρα Γουάιτ που απευθύνονται στο Βίλνιους δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. «Patriot; Θεωρητικά, μπορούν. Αλλά, πρώτον, σε αντίθεση με τους Πολωνούς, οι Λιθουανοί απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα. Δεύτερον, ακόμη και αν τα συστήματα Patriot και τα αεροσκάφη F-35 Lighting αναπτυχθούν στη Βαλτική, τα ρωσικά συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Uragan ή Smerch μπορούν εύκολα να φτάσουν εκεί και να τα καταστρέψουν στα πρώτα 15 λεπτά της έναρξης του πολέμου», σημείωσε ο Σίβκοφ.

«Κανείς δεν βάζει ποτέ αεροσκάφη τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή. Ναι, το ΝΑΤΟ έχει μια αεροπορική βάση στη Βαλτική από την οποία μπορούν να επιχειρήσουν τα F-35. Αλλά αυτή η απειλή, εάν χρειαστεί, θα εξουδετερωθεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Θα χτυπήσουμε με το σύστημα τζετ Tornado-S, δεν θα έχουν κανένα αεροδρόμιο και κανένα αεροσκάφος», προειδοποίησε ο Ρώσος ειδικός.

«Οι σύγχρονες τροποποιήσεις του Abrams, που βρίσκονται σε υπηρεσία με το Πεντάγωνο, δεν παρέχονται από τους Αμερικανούς σε κανέναν - μόνο παλαιότερα και καθυστερημένα μοντέλα», συμπλήρωσε ο Σίβκοφ.

«Στο Πεντάγωνο, μπορούν να τους δοθούν προηγούμενες τροποποιήσεις του Abrams - М1А2 και άλλων, οι οποίες, ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, είναι αισθητά κατώτερες από τα ρωσικά άρματα μάχης. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη Γερμανία. Οι Γερμανοί είχαν προμηθεύσει προηγουμένως τις Βαλτικές χώρες με άρματα μάχης Leopard, αλλά τροποποιήσεις A-4 του 1980. Και ακόμη και τότε ήταν κατώτερα από τα άρματα μάχης T-80PV, T-72B. Τα σύγχρονα άρματα μάχης, τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τα T-72B3 και T90 μας, είναι οι τροποποιήσεις Leopard 2 A6 και A7, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να διατεθούν στις χώρες της Βαλτικής», επεσήμανε ο ίδιος.

«Σε κάθε περίπτωση, Πολωνία και Λιθουανία δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν τον απαιτούμενο αριθμό αρμάτων μάχης για να αντισταθούν στη Ρωσία και δεν είναι μόνο τα χρήματα. Χρειάζονται επίσης ένα σύστημα τεχνικής προειδοποίησης, εξαρτήματα, τις δικές τους υπηρεσίες logistics, το δικό τους εκπαιδευμένο προσωπικό για τον έλεγχο αυτών των τανκς. Χρειάζονται μηχανοκίνητο πεζικό: αν αγοράσουν 30 άρματα μάχης, τότε χρειάζονται επίσης 100-150 οχήματα μάχης διαφορετικών κατηγοριών για να αλληλεπιδράσουν με τα άρματα μάχης», συνόψισε ο Σίβκοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...