Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Πυρετός" στο Λευκό Οίκο για την Ουκρανία-Σε "αναμμένα κάρβουνα" ο Μπάιντεν- Οργή Κρεμλίνου για Βρετανία-ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησής του που είναι υπεύθυνοι για την εθνική ασφάλεια στην κατοικία του στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ, ανακοίνωσε το Σάββατο η υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου. Συζήτησαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τη διπλωματική δέσμευση με τη Ρωσία.

https://www.youtube.com/watch?v=U_kg67phoM4&ab_channel=PentapostagmaTV

«Σήμερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με την ομάδα εθνικής ασφάλειας αυτοπροσώπως στο Καμπ Ντέιβιντ για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας προς την Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν «ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», που φέρεται να λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ουκρανίας. Συζήτησε επίσης τις «συνεχείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματία» καθώς και «το φάσμα των αποτρεπτικών μέτρων που συντονίζονται στενά με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων παραδόσεων βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε και πάλι ότι εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν γρήγορες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Σύμβουλος Στιβ Ρικέτι ενημέρωσαν προσωπικά τον Πρόεδρο στο Καμπ Ντέιβιντ. Άλλοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας συμμετείχαν στη συνάντηση μέσω ασφαλούς βίντεο.

Επιπλέον, η κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης και η έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η γραπτή απάντηση στη ρωσική πρόταση. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ρωσικές αξιώσεις κρίνονται "απαράδεκτες" και "ανατρεπτικές" για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η συζήτηση θα κινηθεί στη βάση των 10 αρχών που ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση που είχαν πριν από μερικές ημέρες στη Δρέσδη.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν τη σημασία συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, σε διάφορα πλάισια, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ (21 κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ), αλλά ακόμη περισσότερο μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

"Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν εξετάζεται τώρα"

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν εξετάζεται, δήλωσε την Κυριακή ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στην εφημερίδα El Mundo.

Σχολιάζοντας την ερώτηση για την πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κορυφαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι «θα πρέπει κανείς να ρωτήσει [αυτές τις χώρες] σχετικά». Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Αλμπάρες είπε ότι «προς το παρόν, αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται».

Ο Ισπανός κορυφαίος διπλωμάτης τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω διαλόγου, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Δύση «είναι έτοιμη για οποιαδήποτε απρόβλεπτα γεγονότα». Απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορεί να εγγυηθεί ότι κανένας Ισπανός στρατιώτης δεν θα βρίσκεται στην Ουκρανία σε λίγους μήνες, ο Αλμπάρες είπε ότι «αυτό θα ήταν πλασματική πολιτική». «Τώρα, είμαστε ομόφωνοι [σχετικά με την ανάγκη] για διάλογο, όχι ένα τέτοιο σενάριο», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο προσπάθησε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με συγκεκριμένους όρους ένταξης στο ΝΑΤΟ το 2022. Τον Φεβρουάριο του 2019, το Verkhovnaya Rada (κοινοβούλιο) ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που ορίζουν την επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί στη συμμαχία. Η χώρα έλαβε επίσης καθεστώς Εταίρου Ενισχυμένων Ευκαιριών (Enhanced Opportunity Partner).

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2021, δήλωσαν ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα μπορούσαν να ενταχθούν στη συμμαχία στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, δεν προσδιορίστηκε ούτε ο πιθανός χρόνος αποδοχής, ούτε τα σχέδια δράσης για την ένταξη.

Βρετανία-ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για δημιουργία «κατοχικής κυβέρνησης της Ουκρανίας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν στοιχεία ότι η Ρωσία φέρεται να έχει σχηματίσει μια «κυβέρνηση κατοχής» που θα εγκατασταθεί στο Κίεβο μετά την «εισβολή στην Ουκρανία», σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές, κατηγορίες τις οποίες η Ρωσική Ομοσπονδία αρνείται.

Πηγή κοντά στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας φέρεται να επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους του CNN ότι οι ΗΠΑ έχουν τα ίδια στοιχεία με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με μια ρωσική συνωμοσία για τη δημιουργία φιλικής κυβέρνησης στην Ουκρανία.

«Ναι, έχουμε αντλήσει πληροφορίες ότι η Ρωσία αναζητά τρόπους για να τερματίσει γρήγορα έναν παρατεταμένο πόλεμο. Αυτό περιλαμβάνει τακτικές όπως η εγκατάσταση μιας φιλικής κυβέρνησης και η χρήση των κατασκόπων της για να τροφοδοτήσει το διχασμό», είπε η πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τις ίδιες πληροφορίες».

Υπενθυμίζουμε ότι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία φέρεται να έχει σχηματίσει «κατοχική κυβέρνηση» που θα εγκατασταθεί στο Κίεβο μετά την από καιρό ανακοινωθείσα «εισβολή στην Ουκρανία». Ως επικεφαλής της «κατοχικής κυβέρνησης», το βρετανικό υπουργείου Εξωτερικών έδειξε τον αρχηγό του κόμματος «Nashi» και τον ιδιοκτήτη του καναλιού «Nash» Γεβγκένι Μουράεφ. Και ο κατάλογος της «κυβέρνησης» υποτίθεται ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει πρώην υπουργούς από την εποχή του Γιανουκόβιτς και κάποιους άλλους πολιτικούς μετανάστες που ζουν σήμερα στη Ρωσία.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει ήδη διαψεύσει τις δηλώσεις του Λονδίνου για τη δημιουργία «κατοχικής κυβέρνησης στην Ουκρανία», ενώ τις κατηγορίες των Βρετανών αρνήθηκε και ο ίδιος ο Εβγκένι Μουράεφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις δηλώσεις του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με το διπλωματικό τμήμα της Ρωσίας να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των βρετανών παραπληροφόρηση, «ανοησία» και απόπειρα υποκίνησης σύγκρουσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Η παραπληροφόρηση που διαδίδεται από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τους Αγγλοσάξονες, είναι αυτές που κλιμακώνουν την ένταση γύρω από την Ουκρανία. Καλούμε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών να σταματήσει τις προκλητικές δραστηριότητες, να σταματήσει να διαδίδει ανοησίες και να συγκεντρωθεί σχετικά με τη μελέτη της ιστορίας του ταταρομογγολικού ζυγού», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Ρωσική Ομοσπονδία στο πρακτορείο RIA Novosti.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ