Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσος στρατηγός Καρταπολόφ: Σχέδιο αποκλεισμού του Βοσπόρου από συμπαιγνία Αμερικανών και Τούρκων

Ο Ρώσος εν ενεργεία στρατηγός Α.Καρταπόλοφ, επικεφαλής της πανίσχυρης επιτροπής άμυνας της κρατικής Δούμας, μίλησε για πιθανό αποκλεισμό των Στενών Βοσπόρου, μετά από οργανωμένο σχέδιο “πρόκλησης βλαβών” σε πολλά εμπορικά πλοία ταυτόχρονα.        

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ, πιστεύει ότι ρωσικά πλοία με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon μπορούν να αναπτυχθούν στο λιμάνι Tartus στη Συρία για να αποκλειστεί πλήρως η Μεσόγειος Θάλασσα.

"Έχουμε ακόμα τη βάση μας στη Μεσόγειο Θάλασσα, εκεί είναι το Χμεϊμίμ. Εκεί (στο λιμάνι του Tartus - επιμ.) Υπάρχουν επίσης παράκτια πυραυλικά συστήματα, μπορεί επίσης να υπάρχουν πλοία οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, που θα μπλοκάρουν εντελώς ολόκληρη την  Μεσόγειο Θάλασσα», είπε ο Καρταπόλοφ στο κανάλι του YouTube «Soloviev Live».

https://www.youtube.com/watch?v=OtgbQ9jn004

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, θα βρει οπωσδήποτε τρόπο να “επιδιορθώσει”, έστω και μερικώς τις πολύ άσχημες σχέσεις με την Τουρκία, ( ειδικά τώρα που ζητιανεύουν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες για ψωμί)  θέτοντας την Ρωσία σε μια πολύ μεγάλη πίεση.

“Τα σχέδια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη Μαύρη Θάλασσα για επιθετικά σχέδια σε ρωσικό έδαφος δεν έχουν προοπτική, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει την ικανότητα να αποκρούσει αυτές τις απειλές”, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, το  αμερικανικό περιοδικό National Interest έγραψε για την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν ένα ισχυρό πλήγμα στη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Κρις Όμπσορν σημείωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα διαθέτει μεγάλη δύναμη πυρός, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Κρουζ Tomahawk, που έχουν βεληνεκές 1.450 km. Και ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να επιφέρουν ένα «σοβαρό πλήγμα» στη Ρωσία.

Ο Ρώσος στρατηγός απαντώντας στο αμερικανικό περιοδικό τόνισε: " Ναι αλλά πρέπει ακόμα να εισέλθετε στη Μαύρη Θάλασσα.  Υπάρχουν τα Στενά του Βοσπόρου στο ίδιο μέρος. Θυμηθείτε πώς πριν από λίγους μήνες κάποιο πλοίο ξηρού φορτίου  έπιασε φωτιά και  προσάραξε στον Βόσπορο, μπλοκάροντας τα Στενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μπορεί να συμβεί όμως, όταν πολλά πλοία ξηρού φορτίου προσαράξουν ταυτόχρονα ή πιάσουν φωτιά και μπλοκάρουν τον Βόσπορο και κανείς δεν θα μπορεί να πάει πουθενά;», ερώτησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Καρταπόλοφ, οι Αμερικανοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τις δυνατότητες των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία.

Η Ρωσία έχει εκεί την αεροπορική βάση Khmeimim και τη ναυτική βάση στην Tartus.

Σύμφωνα με τον Καρταπόλοφ, αυτές οι βάσεις προστατεύονται από παράκτια πυραυλικά συστήματα, τα οποία είναι ικανά να ελέγξουν μεγάλο μέρος της Α.Μεσογείου υπό την απειλή εκτόξευσης πυραύλων Κρουζ.

«Στρατιωτικά μέτρα δεν είναι μόνο πόλεμος, είναι και δημιουργία άμεσων απειλών για τον εχθρό, περιοχές απαγόρευσης, στις οποίες θα εγκαταλείψει περαιτέρω ενέργειές του.

Όταν οι ΗΠΑ, αντιληφθούν ότι ευρίσκονται σε άμεση απειλή καταστροφής των συστημάτων ελέγχου τους, των ομάδων μάχης των  αεροπλανοφόρων τους θα κινηθούν ανάλογα. Το θέμα είναι αν ξεκινήσεις κάτι, να γνωρίζει τι μπορεί να χάσεις εκ των προτέρων», τόνισε ο ίδιος.

“Η Βόρειοατλαντική Συμμαχία εξετάζει τη δυνατότητα σεναρίου αποκλεισμού του ρωσικού στόλου του Εύξεινου Πόντου, αποκλείοντας με διάφορα προσχήματα ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο από τα σημαντικότερα Στενά του κόσμου, αυτά δηλαδή του Βοσπόρου και του Γιβραλτάρ.

Αυτό θα αποδεικνύονταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία, ειδικά μετά την νέα πορεία των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία”, αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, ο πιθανός αποκλεισμός μόνο του Βοσπόρου θα ήταν ένα τρομερό πλήγμα για τον ρωσικό στόλο,καθώς τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια της Ρωσίας, απλά δεν θα είχαν την ευκαιρία να κινηθούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η αλληλεπικάλυψη του Γιβραλτάρ θα επέτρεπε την παγίδευση περισσότερων από δώδεκα ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ναυτική βάση της Τάρτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα και το Αιγαίο ως γνωστόν όμως, αποτελούν στόχο τη Μόσχας από τον 17ο αιώνα, αφού μόνο από αυτήν την πλευρά το ρωσικό πολεμικό και εμπορικό ναυτικό δύναται να φτάσει στο Σουέζ και την Μεσόγειο.

Ουσιαστικά έχουμε μετάθεση της αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΗΠΑ από την Μαύρη στην Μεσόγειο θάλασσα με την Τουρκία και την Ελλάδα να διαδραματίζουν τρομερά κομβικό ρόλο, και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε καλά στην χώρα μας. 

https://www.youtube.com/watch?v=JieUl6GjnJs

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ