Ελληνοτουρκικά

Στα στρατιωτικά...fake news ποντάρει η Τουρκία! Αυξάνει τις δυνατότητες της διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου -Τρόποι αντιμετώπισης από την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, Ντεμίρ έδωσε πληροφορίες για τα Συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου ILGAR στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δηλώνοντας ότι έχουν πραγματοποιήσει τις νέες παραδόσεις του ανανεωμένου ILGAR στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ντεμίρ είπε:

«Τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου Μάχης ILGAR, τα οποία αναπτύξαμε , διαθέτουν  εθνική υποδομή λογισμικού και υλικού και παρέχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις δυνάμεις ασφαλείας μας στον τακτικό τομέα».

Το εν λόγω σύστημα  αναπτύχθηκε για την ηλεκτρονική επίθεση σε συστήματα επικοινωνίας στόχων που επικοινωνούν σε διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων.

Το ILGAR χρησιμοποιείται για την αποτροπή και καθυστέρηση της επικοινωνίας ζωνών στόχων ή για την παροχή πλεονεκτήματος σε φιλικά στρατεύματα στον τακτικό τομέα προκαλώντας μετάδοση ψευδών πληροφοριών.

Το υπόψιν σύστημα  αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της SSB και της ASELSAN,  και τοποθετείται στην πλατφόρμα τακτικών οχημάτων.

Χαρακτηριστικά του είναι η υψηλή ισχύς εξόδου, προηγμένο λογισμικό σχεδιασμού αποστολής, είναι κινητό και έχει ικανότητα αντιδραστικής ανάμειξης για αύξηση της απόδοσης ανάμειξης, το ILGAR λειτουργεί ως σημαντικός πολλαπλασιαστής δυνάμεων του ηλεκτρονικού πολέμου στο πεδίο.

Εκτός από τα συστήματα που παραδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί οι δραστηριότητες δοκιμών αποδοχής νέων συστημάτων ILGAR και αυτά τα συστήματα έχουν προστεθεί στον κατάλογο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Aselsan παρέδωσε στο παρελθόν παρόμοιους τύπους συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στον στρατό, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος παρεμβολής υψηλής συχνότητας MILKAR-4A2, SANCAK.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές το αναβαθμισμένο σύστημα εμπλοκής MILKAR-3A3 V/UHF (Very / Ultra High Frequency) που αναπτύχθηκε για επιχειρήσεις ηλεκτρονικής επίθεσης εναντίον συστημάτων επικοινωνίας ζώνης συχνοτήτων V/UHF, ονομάστηκε ILGAR.

Κάθε σύστημα ΙLGAR  (Milkar 3A3) αποτελείται από 2 φορτηγά 4x4, θωρακισμένης καμπίνας. Ο λόγος ύπαρξης 2 οχημάτων είναι για την εξυπηρέτηση των διαφορετικών μπαντών.

Δηλαδή το ένα όχημα ασχολείται με την VHF / χαμηλή UHF μπάντα, και το δεύτερο με την υπόλοιπη UHF.

Σύμφωνα πάντως με την ASELSAN, προσφέρθηκε στον Τουρκικό Στρατό και η λύση τοποθέτησης όλου του συστήματος σε ένα όχημα κατηγορίας ΤΟΜΠ, κάτι που όπως φαίνεται αρνήθηκε ο Τουρκικός Στρατός.

https://www.youtube.com/watch?v=8dVsOlo-JbE

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (Πηγή: ASELSAN, SSB):

Εύρος συχνοτήτων: V / UHF (ή και HF-SHF αν το επιθυμεί ο πελάτης).
Ισχύς εξόδου RF: Άγνωστη.
Τύποι εμπλοκής: Συνεχής, Ανακάλυψης, Σημασιοποιημένος  
Είδη παρεμβολής: Spot, Sequential, Multiple, Barrage, Reactive (Σημείου, Ακολουθητική, πολλαπλή, φραγμού, αντιδραστική).
Δυνατότητα Αποδιαμόρφωσης: FM, AM, LSB, USB, CW.
Λειτουργίες καταγραφής: Ηχητικές και IF SignalRecord.
Παρεχόμενη ισχύς γεννήτριας οχήματος: 220/380 ± 10 VAC, 50 ± 3 Hz, 3φασικό.
Εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας: -30 ° / + 50 ° C, 0 ° / + 50 ° C (εσωτερικές μονάδες).
Εύρος θερμοκρασίας αποθήκευσης: 40 ° / + 60 ° C.
Υγρασία: 95%.

Δυνατότητες

  • Δυνατότητα αντιδραστικής παρεμβολής (reactive jamming), εναντίον ασυρμάτων αναπήδησης συχνότητας. 
  • Ενισχυτές υψηλής απόδοσης και αποδοτικότητας. 
  • Δυνατότητα λήψης στενής/ευρείας δέσμης (σάρωση / ανίχνευση / απομάκρυνση). 
  • Υψηλή ταχύτητα συντονισμού διέγερσης (<100 ns). 
  • Κατευθυντικές κεραίες παρεμβολής υψηλής απολαβής (gain), οι οποίες παρέχουν ισχυρό σήμα σε μεγάλες αποστάσεις.

Όπως γίνεται κατανοητό, η οικογένεια συστημάτων ΗΠ Milkar, δεν είναι απλά μια οικογένεια συστημάτων. Είναι η προσπάθεια δεκαετιών μια χώρας για την υποστήριξη του στρατεύματος της με εγχώρια αξιόπιστα συστήματα ΗΠ. Αυτό το γεγονός, είναι κι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας.

Με απλά λόγια, ο παραπάνω παρεμβολέας (Milkar 3A3), μπορεί να παρεμβάλλει/ εξαπατήσει, το σύστημα  ασυρμάτων επικοινωνιών  που έχουν αναπήδηση συχνότητας όπως αυτοί της οικογένειας PR4G (TRC-9200, TRC-3600), καθώς και τους Αμερικάνικους Ηarris (SSB).

Επίσης μπορεί να παρεμβάλλει το "ΣΕΖΜ ΙΙ Ερμής", ενώ σύμφωνα με την εταιρία, το σύστημα μπορεί να παρεμβάλλει/εξαπατήσει και το σήμα GPS σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, δεδομένου ότι το σήμα GPS έχει πολύ μικρή ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο ΕΣ έρχεται αντιμέτωπος με ένα εξελιγμένο σύστημα πρεμβολών των επικοινωνιών του. 

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι  για την "σμίκρυνση" των όποιων επιπτώσεων του παραπάνω συστήματος. Μερικές από αυτές είναι:

  • Τήρηση σιγής ασυρμάτου μέχρι την έναρξη των επιχειρήσεων.
  • Πλήρης  εκμετάλλευση των εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας (Ενσύρματες, αγγελιαφόροι, σήματα κοκ).
  • Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του εδάφους (ορεινοί όγκοι-εξάρσεις του εδάφους).
  • Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων των ασύρματων μέσων (ισχύς σήματος, squelch, συχνή εναλλαγή κλείδων συχνοτήτων ).
  • Υιοθέτηση ενός "στάνταρ" τρόπου αντιμετώπισης μιας παρεμβολής, κι εκπαίδευση σε αυτό.
  • Εκμετάλλευση των Ελληνικών συστημάτων ESM και παρεμβολέων των 1ου και 2ου ΣΕΗΠΠΕΠ.
  • Έναρξη προγράμματος εκσυγχρονισμού όλων των εμπλεκόμενων μέσων (Σταθμοί ασυρμάτου, ΣΕΖΜ, συστήματα ESM και παρεμβολέων).

Διευκρίνηση

Τελειώνοντας να διευκρινήσουμε  προς αποφυγή παρανοήσεων πως ο Ελληνικός στρατός διαθέτει αντίστοιχα μέσα των Milkar 3/4.  Συνεπώς δεν είμαστε "άοπλοι", αλλά και δεν κομπάζουμε όπως κάνουν  οι Τούρκοι, προκειμένου να στρέψουν την προσοχή του τουρκικού λαού μακριά από την οδυνηρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ