Οπλικά συστήματα

Μετά το Bayraktar T-B2 η Τουρκία εξάγει σε δύο χώρες της ΕΕ το μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος ULAQ-Άμεση ελληνική απάντηση

Τουρκική κοινοπραξία (JV), η οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια νέα παραλλαγή του μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας ULAQ (USV) που είναι αφιερωμένη στην προστασία των ναυτικών βάσεων, ανακοίνωσε ότι είναι κοντά στην πώληση σκαφών αυτού του τύπου σε δύο χώρες της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ares Shipyard, η ιστοσελίδα Naval News ανακοίνωσε  ότι η τουρκική εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με δύο Ευρωπαίους πελάτες.

Η τουρκική κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Ares Shipyard και Meteksan ονόμασε τη νέα παραλλαγή «Base/Harbour Defense Boat».

Το ωφέλιμο φορτίο της νέας έκδοσης διαφέρει από αυτό του πρωτοτύπου, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς δοκιμές σε λιμάνι και θάλασσα, παράλληλα με εκτοξεύσεις βλημάτων.

Ο οπλισμός του τουρκικού USV φαίνεται να είναι η πιο σημαντική αλλαγή. Ο εκτοξευτής πυραύλων αντικαταστάθηκε από ένα σταθεροποιημένο  οπλικό σύστημα (RWS) των 12,7 mm με το όνομα KORALP που κατασκευάστηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία Best Group.

Το ULAQ είναι η πρώτη μη επανδρωμένη ναυτική πλατφόρμα που εξοπλίζεται με το RWS 12,7 mm της Best Group.

Το Naval News επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ares Shipyard, κ. Oguzhan Pehlivanlı, για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα παραλλαγή του ULAQ.

Ο Τούρκος διευθυντής τόνισε την αποτελεσματικότητα των όπλων μικρού διαμετρήματος έναντι ασύμμετρων απειλών και εύκολων διαδικασιών χρήσης, λέγοντας: «Όλες οι θαλάσσιες δοκιμές με το KORALP 12,7 mm RWS ολοκληρώθηκαν ικανοποιητικά. Μετά από αυτό το στάδιο, οι δοκιμές με πραγματικές βολές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2022».

https://youtu.be/ojtLaL7pwh4

Ο Pehlivanli ανέφερε επίσης τις δυνατότητες όπως η ικανοποίηση των βασικών απαιτήσεων του πολέμου επιφανείας, με χρήση ακόμα και όπλων λέιζερ, αλλά και τον αποτρεπτικό ρόλο που θα διαδραματίσει το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο σκάφος, στην πρόληψη των προσφυγικών κυμάτων και του παράνομου λαθρεμπορίου.

Απαντώντας σε ερώτησή  για ενδεχόμενο ενδιαφέρον από ξένες χώρες για το τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο ναυτικό σκάφος ULAQ, ο κ. Πεχλιβανλή αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό αγοράς για το ULAQ εκτός των εθνών όπου οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες συνήθως λειτουργούν ως παραγωγοί-πωλητές:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες που είναι υποψήφιες για το ULAQ. Οι τελικές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, που πλησιάζουν στην ολοκλήρωση, πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα. Πιστεύω ότι οι συμφωνίες μας θα ανακοινωθούν τους πρώτους μήνες του 2022», ανέφερε ο ίδιος.

Η Ares Shipyard και η Meteksan παρουσίασαν την παραλλαγή μάχης του ULAQ στην 8η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Πρωτοβουλίας Ναυτικών Μη Επανδρωμένων Συστημάτων του NATO (MUS) που φιλοξενήθηκε διαδικτυακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Pehlivanli αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαδικασία προμήθειας USV της τουρκικής κυβέρνησης και πιθανά ζητήματα διαγωνισμών.

Η ύπαρξη του ULAQ αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020.

Διαθέτει αυτονομία 400 km, ταχύτητα 65 km/h, δυνατότητες παρατήρησης μέσω ειδικών συστημάτων ημέρας/νύχτας, κρυπτογραφημένη υποδομή επικοινωνίας, η οποία το συνδέει με  αρχηγεία ναυτικού και ΕΔ ή από θαλάσσιες πλατφόρμες, όπως ή φρεγάτες.

Οι αποστολές του τουρκικού μη επανδρωμένου θαλάσσιου σκάφους περιλαμβάνουν, συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, αναγνώριση, πόλεμο επιφανείας, ασύμμετρο πόλεμο, αποστολές συνοδείας, και στρατηγική προστασία υποδομών.

Το πρωτότυπο τουρκικό σκάφος φέρει έναν εκτοξευτή για τέσσερις πυραύλους Cirit που κατευθύνονται με λέιζερ και δύο αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς καθοδηγούμενους με λέιζερ (L-UMTAS) που παράγονται από την τουρκική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Roketsan.

Το πρωτότυπο ULAQ πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων Cirit εναντίον χερσαίου στόχου στις 26-27 Μαΐου 2021 κατά τη διάρκεια της άσκησης Denizkurdu-2021 του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά τις δοκιμές βολής, η έκδοση για πόλεμο επιφανείας  (ASuW) ολοκλήρωσε τις δοκιμές αποδοχής.

Η τουρκική εταιρεία θα ξεκινήσει την έκδοση σύντομα, μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, για πόλεμο επιφανείας,  ηλεκτρονικό πόλεμο, εντοπισμό και συλλογή ναρκών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πυρόσβεση και ανθρωπιστική βοήθεια/εκκένωση.

ULAQ USV κύριες προδιαγραφές

Μήκος: 11 μέτρα
Ταχύτητα: 35 κόμβοι
Εμβέλεια: 400 Χιλιόμετρα
Εξοπλισμός: ASuW – 4x Cirit και 2x βλήματα UMTAS
Προστασία βάσης/λιμάνι – 12,7 mm RWS ASW – 2x ελαφριές τορπίλες
Σταθμός ελέγχου: Μπορεί να ελεγχθεί από επίγειους και θαλάσσιους σταθμούς

Ελληνική απάντηση στα τουρκικά σχέδια 

Πρόκειται για τα ελληνικά ταχύπλοα που έχει κατασκευάσει  η Intracom Defense (IDE) σε συνεργασία με την Barracuda.

https://youtu.be/GqPRGDwlkgI

Πρόκειται για το πολλαπλών χρήσεων USV-747 το οποίο μπορεί να επιχειρήσει με καιρό άνω των επτά μποφόρ και έχει εμβέλεια δράσης 500 ναυτικά μίλια.

Το USV-747 είναι οπλισμένο με πυροβόλα 40mm και 50αρι πολυβόλο και ελαφρές τορπίλες κατά υποβρυχίων.

To ελληνικό ταχύπλοο μπορεί να επιχειρεί με ανώτερη ταχύτητα 55 κόμβων (σ.σ. ταξιδεύει με 29 κόμβους) και να μεταφέρει από δύο έως 14 (σ.σ. σε ακραίες περιπτώσεις) άτομα προσωπικό.

Xαρακτηριστικά

  • Διπλή χρήση επανδρωμένο – μη επανδρωμένο
  • Μπορεί να επιχειρήσει με ξεφούσκωτους αεροθαλάμους στα 6 μποφόρ. Έχει δυνατότητα επιχειρήσεων στα 7 Beaufort (Μποφόρ) και επιβίωσης στα 9 Beaufort.
  • Συμπαγής σχεδιασμός υψηλής τεχνολογίας, που του δίνει λειτουργικές δυνατότητες σκάφους μεγαλύτερου των 12 μέτρων
  •  Χαμηλό κέντρο βάρους, μη αναστρέψιμες κλίσεις ακόμη και σε γωνία μεγαλύτερη των 90° (μοιρών)   
  • Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου για εύκολη πρόσβαση και συντήρηση όλων των ηλεκτρονικών μονάδων
  • Αναδιπλούμενο Roll Bar για εύκολη μεταφορά του από C-130, Chinook, Container, trailer κ.λπ.
  •  Δεν απαιτείται συμπλήρωση αέρα στους αεροθαλάμους για τουλάχιστον 6 χρόνια
  • Αυτονομία 500 ναυτικά μίλια και μέγιστη ταχύτητα πλεύσης 55 κόμβων

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ