Για παγκόσμιο πόλεμο μιλούν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, οι οποίες σίγουρα δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανένα.
Μετά την ξαφνική ανακοίνωση για τη δημιουργία της τριμερούς συμμαχίας της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών (AUKUS), πολλοί ειδικοί εξέφρασαν τη γνώμη τους για τους στόχους και τους στόχους της.
Η περιοχή του Ειρηνικού ευρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ.Ταυτόχρονα, Ρώσοι αναλυτές επικεντρώθηκαν ειδικά στις εξωτερικές απειλές που ενδεχομένως φέρνει μαζί της αυτή η νέα στρατιωτική ένωση.
Στην Δύση, επέστησαν αμέσως την προσοχή στις εσωτερικές αντιφάσεις που περιέχονται στο ίδιο το γεγονός αυτής της καθαρά αγγλοσαξονικής συμμαχίας. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ξαφνιασμένα ελαφρώς μετά την εμφάνιση τέτοιων εξελίξεων, μιλούν για προσβεβλημένους Γάλλους, που έγιναν το πρώτο θύμα του AUKUS, και τονίζουν ότι το Παρίσι μαζί με την ΕΕ ετοιμάζουν την δική τους απάντηση.
“Η τριμερής συμμαχία των Αγγλοσαξόνων είναι η αναγνώριση του θανάτου του ΝΑΤΟ. Αυτό έγινε κατανοητό και από την πλευρά των ίδιων των Ευρωπαίων, οι οποίοι ήταν αρκετά ικανοποιημένοι με την κατάσταση που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Η δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας στο πλαίσιο μιας εθνοτικής ομάδας χωρών με πολύ αξιοπρεπή στρατιωτικό δυναμικό μπορεί να μας δώσει μόνο ένα μήνυμα, “οι προετοιμασίες για έναν μεγάλο πόλεμο έχουν ξεκινήσει ή, τουλάχιστον, το γεγονός του αναπόφευκτου του έχει γίνει αποδεκτό".
Οι Αγγλοσάξονες αποφάσισαν ότι είναι φίλοι, και για αυτό Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη, είναι έξω από ότι λαμβάνει χώρα μεταξύ τους.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ανησυχίας είναι το απόρρητο και η ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε η νέα στρατιωτική συμμαχία.
Δεν αποκλείεται ότι οι καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο να γνώριζαν τέτοια σχέδια, αλλά ούτε ένας υπαινιγμός, ούτε μισή λέξη, δεν είχε διημερεύσει πουθενά.
Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο "διαφανής" είναι ο κόσμος μας με την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της τριμερής συμμαχίας στα ΜΜΕ μιλάει από μόνη της, για το τι έρχεται.
Συνειδητοποιώντας όλα τα παραπάνω, δεν θα είναι καθόλου εκπληκτικό αν στο σχετικά κοντινό μέλλον η τριμερή συμμαχία μετατραπεί, ας πούμε, σε πενταμερή, προσθέτοντας δύο ακόμη χώρες, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.
Τότε, η συμμαχία AUKUS, θα επιβεβαιώσει τις εικασίες για τη μονοεθνικότητα της στρατιωτικής συμμαχίας που προέκυψε και έχει στόχο την Κίνα και την Ρωσία.
Η μόνη, αλλά πολύ σημαντική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα μπορεί να είναι η είσοδος στην συμμαχία της Ινδίας, με την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ ασχολούνται εδώ και πολύ καιρό.
Ειδικά να σκεφτούμε ότι το Νέο Δελχί βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση ανεπίλυτων συνοριακών συγκρούσεων με το Πεκίνο.Μια σπίθα τότε, θα ήταν αρκετή για να μετατρέψει αυτές τις αντιφάσεις σε μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση, ακόμη και τοπικής φύσης.
Στο αρχικό στάδιο, αυτό είναι αρκετό. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύπλοκου και εξαιρετικά εκρηκτικού γεωπολιτικού παιχνιδιού που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια στρατιωτική αναμέτρηση”, αναφέρει αναφέρει ο ειδικός αναλυτής Alexey Belov.
Μακάρι αυτά τα σενάρια να μην γίνουν ποτέ πραγματικότητα, διότι ο πλανήτης μας θα δοκιμαστεί όπως δεν έχει ποτέ έως τώρα.