Κόσμος

Μπρα ντε φερ με απρόβλεπτες συνέπειες: Η νέα σύγκρουση συμφερόντων μετά την συμφωνία AUKUS

Οι πρώτες συνέπειες του συμφώνου AUKUS δεν άργησαν να έρθουν. Η Γαλλία ακύρωσε μια συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα μεταξύ της υπουργού Άμυνας Φλόρενς Πάρλι και του Βρετανού ομολόγου της, Μπεν Γουάλας, αφού η υπογραφή της συμφωνίας AUKUS από την Αυστραλία ματαίωσε μια συμφωνία πωλήσεων με τη Γαλλία, στην οποία η χώρα θα προμήθευε στην Καμπέρα 12 υποβρύχια αξίας 50 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση αναμενόταν να παρευρεθούν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφού η Γαλλία απέσυρε τους πρέσβεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής σύμβασης, πράγμα που θα σήμαινε την ακύρωση της αμυντικής σύμβασης της Γαλλίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, αυτή η «μαχαιριά στην πλάτη», όπως το περιέγραψε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, υπονοεί ότι αυτή η συμπεριφορά έχει επηρεάσει την «αντίληψη της Γαλλίας για τις συμμαχίες της», καθώς και τη «σημασία της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη».

 Παράλληλα, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις έριξε τα ''καρφιά'' του στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι «οι Βρετανοί φίλοι μας εξήγησαν ότι επρόκειτο να φύγουν από την ΕΕ για να δημιουργήσουν μια Παγκόσμια Βρετανία. Μπορούμε να δούμε ότι αυτή είναι μια επιστροφή στο αμερικανικό καταφύγιο και μια μορφή αποδεκτής υποδούλωσης», επέκρινε.

Η στρατηγική της Αυστραλίας στο σύμφωνο

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο σύμφωνο μέσω της νέας Βρετανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Λιζ Τρους, η οποία δήλωσε ότι το αμυντικό σύμφωνο που επιτεύχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύει «τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό».

Από την πλευρά της Αυστραλίας, ο πρωθυπουργός Scott Morrison εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του AUKUS, δηλώνοντας ότι στο Παρίσι «έπρεπε να γνωρίζουν ότι είχαμε βαθιές και σοβαρές ανησυχίες» για τη νέα συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ κρατήθηκαν μυστικές ενόψει των «τεράστιων ευαισθησιών» που θα μπορούσαν να προκύψουν για τη Γαλλία.

 Ακόμα κι έτσι, η Αυστραλία προσπάθησε να αποσυνδεθεί από τις κατηγορίες της Γαλλίας για προδοσία, καθώς ο Scott Morrison δήλωσε στο France Presse ότι η Γαλλία θα γνωρίζει ότι «είχαμε βαθιές και σοβαρές ανησυχίες ότι η ικανότητα που παρέχεται από το υποβρύχιο Attack Class δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Κάναμε σαφές ότι θα πάρουμε μια απόφαση με βάση το στρατηγικό και εθνικό μας συμφέρον. Δεν μετανιώνω για την απόφαση να βάλω το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας πρώτα. Δεν θα το κάνω ποτέ», τόνισε στο ίδιο μέσο ενημέρωσης.

Σε απάντηση, η Γαλλία τόνισε ότι σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στις 30 Αυγούστου, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας και της Αυστραλίας τόνισαν «τη σημασία» της συμφωνίας για τα υποβρύχια μεταξύ των δύο εθνών. Ωστόσο, η Αυστραλία συνεχίζει να επισημαίνει ότι τον Ιούνιο δήλωσαν δημόσια ότι η Καμπέρα «εξέταζε τις επιλογές της». Ομοίως, τον περασμένο Απρίλιο αρνήθηκαν να υπογράψουν το δεύτερο μέρος της σύμβασης για την εκτέλεση του δεύτερου μέρους της συμφωνίας με τη Γαλλία, απαιτώντας να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις έως τον Σεπτέμβριο.

 Έτσι, τις επόμενες ημέρες, ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν συνεννοήθηκαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν την κρίση των υποβρυχίων, μια συνομιλία στην οποία, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο Μακρόν θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Μπάιντεν για τα αίτια της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρέσβης στην Αυστραλία, Jean-Pierre Thebault, είπε ότι η Γαλλία "αισθάνθηκε εξαπατημένη" από την Αυστραλία. Από το Παρίσι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ABC, ο Thebault είπε ότι μέσω του Τύπου ανακάλυψαν ότι «το πιο σημαντικό πρόσωπο αυτής της αυστραλιανής κυβέρνησης έκρυψε σκόπιμα την αναστολή της σύμβασης από εμάς μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτή δεν είναι μια σοβαρή αυστραλιανή στάση απέναντι στη Γαλλία. Ίσως δεν είμαστε φίλοι».

Πρώτες αντιδράσεις από τη Βόρεια Κορέα

Στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Βόρεια Κορέα καταδίκασε το σύμφωνο AUKUS και δήλωσε ότι "θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα" εάν επηρεαστεί η ασφάλεια της χώρας. Η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» και χαρακτήρισε το νέο σύμφωνο «εξαιρετικά ανεπιθύμητο και επικίνδυνο», σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτές οι δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη έρχονται σε ένα τεταμένο πλαίσιο για την περιοχή, καθώς η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει δοκιμάσει νέα «πυραυλικά συστήματα», σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται σε κάθε «ενδεχόμενη επίθεση» που απειλεί τη χώρα.

Η εκτόξευση φέρεται να έγινε την ίδια ημέρα που η Νότια Κορέα φέρεται να δοκίμασε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο. Αυτή η στρατιωτική άσκηση έχει κάνει τη Νότια Κορέα την πρώτη χώρα χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει όπλα αυτού του διαμετρήματος.

Στην κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, η επίδειξη του οπλοστασίου των όπλων τους πραγματοποιείται εκθετικά. Ωστόσο, οι επιεδείξεις των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας προκάλεσαν διεθνή καταδίκη και απόρριψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα παραβίασε συστηματικά τα «ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αποτελώντας απειλή για τους γείτονες της Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ