Ταινία έγινε η ιστορία της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος στην Συρία το 2015.
Οι δύο κύριοι χαρακτήρες, ο πιλότος Soshnikov και ο πλοηγός Muravyov παίζουν το κεντρικό ρόλο στην ρωσική ταινία. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς ανθρώπους που προορίζονται να συναντηθούν στο Khmeimim με την τουρκική αδιαλαξία, αφού κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ρουτίνας, καταρρίφθηκε το αεροσκάφος τους από τουρκικό μαχητικό με άνανδρο όμως τρόπο.
Οι Ρώσοι πιλότοι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα, αλλά μόνο ένας έμελλε να επιστρέψει ζωντανός στο σπίτι του.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τότε τους Τούρκους για «μαχαιριά στην πλάτη» και χαρακτήρισε τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν ως «συνεργάτη των τρομοκρατών», αλλά στην συνέχεια σύναψε αμυντική συμμαχία με την Άγκυρα, αλλάζοντας τα δεδομένα.
Ο Τούρκος εξόριστος στην Σουηδία δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ για το περιστατικό αυτό του 2015 αποκάλυψε σχετικά πρόσφατα το κύριο ρόλο του Ερντογάν . Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι “ο Τούρκος αντιπτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ ήταν αυτός που είχε δώσει την εντολή κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους τότε.
''Ο Τούρκος πιλότος γνώριζε ότι εξαπέλυε βλήμα εναντίον ρωσικού αεροσκάφους, καθώς είχε λάβει οδηγίες από πρόσωπο “ιδιαίτερης” εμπιστοσύνης του Ερντογάν, που παρέκαμπτε ακόμα και τον τότε αρχηγό και σήμερα υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.
«… Όταν έμαθε για τα δύο ρωσικά μαχητικά που παραβίασαν τα σύνορά μας, τους διέταξε να τα χτυπήσουν και έκλεισε το τηλέφωνο. Ως αποτέλεσμα, λίγα λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, ένα [ρωσικό] αεροσκάφος που πέρασε στον εναέριο χώρο μας καταρρίφθηκε», δήλωσε ο μάρτυρας A. Durmuş.
Ο βασικός ρόλος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο περιστατικό, αποκαλύφθηκε όταν δημοσιεύθηκαν διαβαθμισμένες στρατιωτικές σημειώσεις από την Nordic Monitor τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι «κάθε μαχητικό που πλησιάζει την Τουρκία από τα σύνορα Συρίας, θα αξιολογούνταν ως στρατιωτική απειλή και θα αντιμετωπίζονταν ως στρατιωτικός στόχος".
Μετά την προσέγγιση μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας άρχισε να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν διέταξε την τουρκική Πολεμική Αεροπορία να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό, αλλά υποστήριξε ότι οι πιλότοι ενήργησαν από μόνοι τους πράγμα απίθανο στην τουρκική στρατιωτική πραγματικότητα.
Οι δύο πιλότοι κατηγορήθηκαν ότι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό με δική τους πρωτοβουλία και συνελήφθησαν μετά από απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Τι έγινε όμως τελικά το 2015
Στις 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 09.24 (τοπική) τουρκικό μαχητικό F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Sukhoi Su-24 που εκτελούσε αποστολή εναέριας κρούσης κατά των Σύριων Τουρκμένων ανταρτών στη βόρεια Συρία.
Η κατάρριψη συνέβη εντός του εναερίου χώρου της Συρίας σε απόσταση 1 χλμ νότια των Δ-ΒΔ. τουρκο-συριακών συνόρων με την αιτιολογία ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει προηγουμένως τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επί δεκαεπτά δευτερόλεπτα.
Οι δύο Ρώσοι πιλότοι αν και εκτινάχθηκαν από το αεροσκάφος τους επιτυχώς, τελικά διεσώθη μόνο ο συγκυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης, φονεύθηκε στον αέρα, από τα πυρά των ανταρτών, καθ΄ ον χρόνο έπεφτε με το αλεξίπτωτο.
Το δε αεροσκάφος επέπεσε επί του συριακού εδάφους, 4 χλμ. νότια των συνόρων. Από δε την ομάδα εντοπισμού και διάσωσης των παραπάνω φονεύθηκε επίσης ένας ακόμη Ρώσος πεζοναύτης.
Ως γεγονός η τουρκική αεροπορική επίθεση στο ρωσικό μαχητικό, κυριάρχησε επί τέσσερις ημέρες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με αντιπαραθέσεις τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό και διπλωματικό χώρο, διαμορφώνοντας νέες συμμαχίες στην γεωστρατηγική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.
https://twitter.com/Capt_Navy/status/1432291611011174405