Σε απάντηση της αυξημένης τουρκικής επιρροής στην περιοχή, η Ρωσία αποφάσισε να επεκτείνει τις ναυτικές της δραστηριότητες στην περιοχή της Κασπίας για να αντιμετωπίσει την παρουσία της Τουρκίας, που κινείται όχι μόνο για τα δικά της συμφέροντα αλλά και της Δύσης όπως όλα δείχνουν.
“Για τον λόγο αυτόν και ειδικά από στρατιωτικής απόψης, η Μόσχα αποφάσισε να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με την Τεχεράνη, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης τουρκικής επιρροής”, δήλωσε ο αναλυτής Paul Goble σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Jamestown.
Η Τουρκία έχει πλέον αποκτήσει στρατηγική δύναμη στην περιοχή, μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας με αφορμή την διαμάχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία περατώθηκε το Νοέμβριο με μια ρωσική μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός, μετά από έξι εβδομάδες στρατιωτικών συγκρούσεων.
Η Άγκυρα έχει τώρα άμεση πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα, η οποία διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
"Η Ρωσία ανησυχεί λόγω του «ενθουσιασμού της Τουρκίας για τους αγωγούς φυσικού αερίου από την Κασπία, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να κυριαρχήσει σε αυτήν την αγορά», δήλωσε ο Γκόμπλ, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία και το Ιράν διεξήγαγαν δύο ναυτικές ασκήσεις στην Κασπία για τον λόγο αυτόν.
"Ωστόσο, οι ενέργειες της Μόσχας με τη σειρά τους προκαλούν ανησυχία στο Αζερμπαϊτζάν, τον κύριο «δικαιούχο» της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας", τόνισε ο ειδικός.
Ως απάντηση στη ρωσική άσκηση, ο Goble είπε ότι το Μπακού ετοίμασε τη δική του πολεμική ναυτική δύναμη για να υπερασπιστεί τους αγωγούς και άλλες ενεργειακές υποδομές στην Κασπία Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, το Ιράν δεν έχει αξιοσημείωτη ναυτική παρουσία στην Κασπία Θάλασσα, αλλά στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ιρανός Ναύαρχος Alireza Tangisiri, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του Σώματος της Επαναστατικής Φρουράς ανακοίνωσε ότι η χώρα κατασκευάζει μεγαλύτερα και πιο εξοπλισμένα πλοία, που θα βοηθήσουν το Ιράν να γίνει μια πραγματική ναυτική δύναμη και σε αυτήν την περιοχή.
“Η Μόσχα θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη”, είπε ο Γκόμπλ, καθώς μια ισχυρότερη ιρανική ναυτική δύναμη στην Κασπία θα μπορούσε να συγκρατήσει την τουρκική επιρροή, μειώνοντας παράλληλα την ευθύνη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο όσον αφορά την αντιμετώπιση του στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι στη Μόσχα ρωτούν τώρα τι θα μπορούσε να κάνει η ρωσική ναυπηγική βιομηχανία για να βοηθήσει την Τεχεράνη. Η Μόσχα θα ήθελε ο ιρανικός στόλος της Κασπίας να είναι αρκετά ισχυρός για να βοηθήσει τη Ρωσία να συγκρατήσει την Τουρκία, αλλά δεν επιθυμεί να είναι πανίσχυρος, ώστε να είναι σε θέση να προωθήσει τα σχέδια της Τεχεράνης για μια διευρυμένη ιρανική αυτοκρατορία, σε Αρμενία, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και άλλα εδάφη στα βόρεια της»,είπε ο ειδικός, επικαλούμενος και τον Αλεξάντρ Τιμοκίν, αναλυτή ασφαλείας της Μόσχας.
Ο πόλεμος του Ναγκόρνο έγινε για να απλώσει η Τουρκία το πλοκάμια της στην περιοχή πιθανόν και για λογαριασμό της δύσης.
Ο Ερντογάν ονειρεύεται παντουρκικά σχέδια και Οθωμανική αυτοκρατορία στην περιοχή αυτή. Αν όμως εκδιωχθεί με κάποιο τρόπο ή απολέσει την εξουσία του, τότε η νέα τουρκική “λογική” κυβέρνηση που θα ερχόταν στην εξουσία, θα μπορούσε να προωθήσει τα σχέδια αυτά για λογαριασμό της Δύσης.