Περίεργα και πολύ ύποπτα τουρκικά δημοσιεύματα για ελληνικά νησιά παρουσιάζει η τουρκική “μηχανή” προπαγάνδας η οποία μπορούμε να πούμε ότι κάνει ευρεία χρήση Τούρκων εν αποστρατεία στρατιωτικών που υλοποιούν αυτήν την αποστολή.
Σειρά τώρα είχε ο Τούρκος συνταγματάρχης ε.α. Ymit Yalım, ο οποίος στοχοποιεί με περίεργες δηλώσεις του το νησί Αλιμιά, επικαλούμενος μάλιστα και δήθεν διεθνείς συμφωνίες ότι η Τουρκία “θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ακατοίκητο νησί της Αλιμιάς”.
Ο Γιαλίμ δήλωσε ότι οργανώνονται πολλές εκδρομές με βάρκα στο νησί και μεταφέρονται τουρίστες. Βάσει των συνθηκών της Λωζάνης 1923 και του Παρισιού 1947, σε αυτό το νησί δεν θα πρέπει να διαθέτει ένοπλους στρατιώτες.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sözcü και τον ανταποκριτή της Saygı Öztürk, ο Ουμίτ Γιαλίμ επαναφέρει το θέμα της ελληνικής κατοχής πολλών νησιών στην ημερήσια διάταξη, θέτοντας στο στόχαστρο ελληνικό ακατοίκητο νησάκι.
Η Αλιμιά είναι ένα ακατοίκητο εδώ και 75 χρόνια νησί που ανήκει διοικητικά στη Χάλκη και βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Η επιφάνεια του νησιού είναι 7,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 21 χιλιόμετρα. Το νησί διατηρούσε έναν μικρό πληθυσμό μέχρι την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Πλέον στο νησί «περιφέρονται» λίγα αιγοπρόβατα.
Ο συγκεκριμένος συνταγματάρχης ε.α. και πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου άμυνας, εξήγησε τον ισχυρισμό του σχετικά με την ελληνική κατοχή ως εξής:
"Βλέπουμε μια ελληνική και μια βυζαντινή σημαία στο νησί να ανεμίζουν. Η Ελλάδα, από το νησί της Ρόδου μεταφέρει τουρίστες στην Αλιμιά κάνοντας ημερήσιες εκδρομές με ειδικά σκάφη. Οι ελληνικές και βυζαντινές σημαίες που τοποθετήθηκαν εκεί ανεμίζουν στο νησί μόνο για 5 μήνες, μετά υπάρχει νέκρα αφού δεν έχει κανένα κάτοικο”.
Ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος αποκαλύπτει πιθανότατα μέρος του τουρκικού προκλητικού σχεδίου “διεκδίκησης” ακατοίκητων ελληνικών νησίδων στο Αιγαίο βάσει του δόγματος «EGAYDAAK».
Σύμφωνα με άρθρο μας, η Τουρκία, έχει σχεδιάσει 13 γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη στις οποίες αναγράφονται 152 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέσα από τις Συνθήκες και κατά κύριο λόγο τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Το κωδικό όνομα EGAYDAAK άλλωστε σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα ακριβώς αυτό: «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες». («Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar»).
Οι περισσότερες βραχονησίδες που θέλει να αμφισβητήσει η Τουρκία ανήκουν σε νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αλλά και κοντά στις ακτές της Κρήτης.
Όλα αυτά φαίνεται να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο στοχοποίησης των Δωδεκανήσων, της Κρήτης αλλά και του συνόλου των νησιών του Αιγαίου από τους Τούρκους.
Κάθε νησί ή νησάκι όμως στο Αιγαίο, φυλάσσεται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα υλοποιήσουν στο ακέραιο το καθήκον τους όποτε και αν απαιτηθεί, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει καλά η Άγκυρα.