Τα ηγεμονικά σχέδια του Ρετζέπ Ερντογάν για την ρωσική χερσόνησο της Κριμαίας,εκφράστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, στην πρόσφατη συνάντηση του ίδιου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, όταν ο ίδιος μίλησε "περί 3ου παγκοσμίου πολέμου που ενδέχεται να ξεσπάσει με αφορμή την περιοχή αυτή".
Πρόκειται για μία ακόμα δήλωση εντυπωσιασμού ή αφορούσε υποχθόνια σχέδια του ίδιου του Τούρκου προέδρου;
Ο Ρώσος ειδικός Platon Besedin δήλωσε ότι η επίσημη άποψη του Κρεμλίνου είναι ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας, διότι έχει τα δικά της ύποπτα σχέδια.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία πιστεύει ότι η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την χερσόνησο, έτσι η Άγκυρα θα συνεχίσει την στήριξη της στους Τάταρους της Κριμαίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Κριμαία είναι κομμάτι της Ουκρανίας, δηλώνοντας προς όλους ότι η Ρωσία διέπραξε επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας το 2014.
Σύμφωνα με τον Μπεσεντίν, η διπλοπροσωπία είναι μια μέθοδο στην οποία καταφεύγουν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, ενώ το ίδιο πράττει και ο Ερντογάν με τον Πούτιν. Ταυτόχρονα, είναι σαφές το τι είχε κατά νου ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με το ποιος κατέχει την Κριμαία.
Η Ουκρανία ουσιαστικά δεν κατείχε ποτέ την χερσόνησο αυτή είτε ιστορικά, είτε πολιτιστικά είτε οικονομικά, για αυτό και η απώλεια της ήρθε φυσιολογικά με την επέμβαση της Μόσχας, αφού σε αυτήν κατοικούν Ρώσοι πολίτες σε ποσοστό 85%.
Η ιστορία όμως είναι διαφορετική σε ότι αφορά την Τουρκία. Η Άγκυρα είχε πάντα συνεπή και βαθιά παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας ,προωθώντας τα επεκτατικά της συμφέροντα μέσω των Τάταρων.
Από το 2014, η Τουρκία έχει εντείνει την επιρροή της στην χερσόνησο της Κριμαίας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Από αυτήν την άποψη, ο Μπεσεντίν πιστεύει ότι τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτή του Ερντογάν είναι “γεμάτες” με συνέπειες που μπορεί να συμβούν στο εγγύς μέλλον.
Υπενθύμισε ότι από την άποψη της πολιτιστικής προσέγγισης (Samuel Huntington), το πρόβλημα της δράσης του ισλαμικού πολιτισμού έγκειται στην απουσία του επίσημου κράτους.
Η Τουρκία έχει τώρα αυτόν τον ρόλο, αφού ο ισλαμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους διαθέτει ανάλογους μηχανισμούς. Όλα ξεκίνησαν χάρη στην απαράδεκτη απόφαση του Ερντογάν σε σχέση με την Αγία Σοφία.
Σε αντίθεση με τη Δύση και τη Ρωσία, η μετατροπή ενός παγκοσμίου φήμης ναού σε τζαμί είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση του Τούρκου προέδρου με ισλαμιστικά κίνητρα.
“Η συμμετοχή τώρα της Τουρκίας στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έριξε όλες τις μάσκες για τα σχέδια της Άγκυρας στον Καύκασο.
Το κύριο ζήτημα εδώ έγκειται στις τελικές αποφάσεις, αφού οι Αζέροι πιστεύουν ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα είναι δικό τους, κινούμενοι τόσο αλαζονικά όσο ο Ζελένσκι με την «Ουκρανική Κριμαία», τόνισε ο ίδιος.
“Η Τουρκία προσπαθεί να ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν προειδοποιεί τη Δύση ότι εάν δεν του δείξει σεβασμό, κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους των πόλεων της. Αυτό είναι το ανώτερο επίπεδο τουρκικής διπλωματίας στον 21ο αιώνα", δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.
Ο Μπεσεντίν πιστεύει όμως ότι “το επόμενο σημείο επίθεσης της Άγκυρας είναι η Κριμαία, που είναι ο κύριος στρατηγικός κόμβος, το λίκνο των τουρκικών συμφερόντων και ονείρων.
Όσο για τη Ρωσία, η Μόσχα συγχωρεί πάρα πολλά πράγματα στην Τουρκία( την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, την διαπόμπευση του Ρώσου πιλότου μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο κατέρριψαν οι Τούρκοι), αλλά όλα έχουν ένα όριο .
"Η Ρωσία πρέπει να μάθει επιτέλους αυτά τα μαθήματα της ιστορίας. Οι Ρώσοι ανώτεροι αξιωματούχοι θα πρέπει να επισκεφθούν τη βόρεια πλευρά της Σεβαστούπολης, όπου υπάρχουν οι τάφοι των συμμετεχόντων επτά ρωσο-τουρκικών πολέμων. Αυτός ο λόγος αναφέρεται ρητά σε τι είδους εταίρος μπορεί να είναι η Τουρκία.
Ο Ερντογάν έδειξε για άλλη μια φορά τις προθέσεις του και τόνισε την επιλογή που έχει γίνει από τον ίδιο. Είναι καιρός και η Ρωσία να κάνει τον δικό της”, κατέληξε ο ίδιος.
Η Μόσχα έπεσε στην παγίδα που είχε πέσει ο Στάλιν το 1941 με τον Αδόλφο, όταν νόμιζε ότι είχε ισχύ η συμφωνία μη επιθέσεως Ρίντρετοπ-Μολότοφ, αλλά διαψεύστηκε οικτρά το πρωί της 22ας Ιουνίου 1941 όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν από τρία σημεία στην ΕΣΣΔ. Δεν νομίζουμε τελικά ότι ο Πούτιν θα πάθει τα ίδια.