Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ολοκληρώθηκε η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου: Πέρασε στην ιστορία ο Πάπας των Φτωχών

Πέρασε στην αιωνιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, που πλέον ετάφη στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε, στη Ρώμη, εκεί που αγαπούσε να προσεύχεται και επέλεξε να ξεκουραστεί για πάντα, σπάζοντας ένα ακόμη πρωτόκολλο, που θέλει την ταφή των ταγών της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος  λατινοαμερικανός ποντίφικας, είχε ζητήσει λιγότερες τιμές στην κηδεία του, απλούστερες διαδικασίες. Ωστόσο, ο κόσμος του επιφύλαξε αποχαιρετισμό αντάξιο της προσωπικότητας και της προσφοράς του. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ ακόμη περισσότεροι είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να αποτίσουν φόρο τιμής στο σκήνωμά του. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στον τελευταίο αποχαιρετισμό με τον προσήκοντα σεβασμό. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πάπας των φτωχών, των μεταναστών, των φυλακισμένων, πέρασε στην Ιστορία. Η Καθολική Εκκλησία ανοίγει νέα σελίδα. Σύντομα θα φανεί αν ο νέος ποντίφικας που θα αναδειχθεί από το κονκλάβιο των καρδιναλίων θα βαδίσει στα χνάρια του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το κοσμικό όνομα του Φραγκίσκου) ή θα στρίψει σε άλλες ρότες το τιμόνι της εκκλησίας του 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών.


Σύμφωνα με την αίθουσα Τύπου του Βατικανού, στην κηδεία του Φραγκίσκου συμμετείχαν, συνολικά, πάνω από 250.000 άνθρωποι.

Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Ρώμης

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στους δρόμους της Ρώμης, καθώς το όχημα που μεταφέρει το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου διασχίζει την ιταλική πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 200.000 οι πιστοί στην κηδεία του ποντίφικα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βατικανού, οι πιστοί από όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου ξεπέρασαν τις 200.000.

Εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, προσευχές και στοχασμοί εκφωνήθηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα.

Αναγνώσθηκαν, επίσης αποσπάσματά από τις Πράξεις των Αποστόλων και από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Οι πιστοί χειροκρότησαν και συγκινήθηκαν, ιδίως, κατά τις αναφορές του καρδινάλιου Ρε, στην ανθρωπιά, στην απλότητα, στην ουσιαστική προσφορά του Φραγκίσκου ως Αγίου Πατέρα των Καθολικών.

Το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το παρών στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα, η οποία ακολουθώντας τον ενδυματολογικό κώδικα έχει καλυμμένα τα μαλλιά της με πέπλο, ενώ φορά μακριά μαύρη φούστα. 
 

Καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε: Ο πάπας Φραγκίσκος στάθηκε στο πλευρό των ασθενέστερων και εργάστηκε για την ειρήνη

«Ευχαριστώ όλους τους διεθνείς ηγέτες που δείχνουν την αγάπη τους στον Πάπα», υπογράμμισε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Το έργο του εκλιπόντα ποντίφικα άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος από το τζιπ πάπα μομπάιλ, παρά τα προβλήματα υγείας του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τόσο το ποίμνιό του, που του αφιέρωσε την ζωή του», πρόσθεσε ο καρδινάλιος.

Όπως τόνισε ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, «ο Φραγκίσκος Θέλησε να σταθεί στο πλευρό όλων, ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσκολία, ξοδεύοντας όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και ξεχασμένους. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και απευθύνθηκε και σε όσους είναι μακριά από την Εκκλησία". Διότι "για τον εκλιπόντα ποντίφικα, η Εκκλησία πρέπει να διατηρεί διαρκώς τις πύλες της ανοικτές προς όλους».

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καρδινάλιος αναφέρθηκε με έμφαση στο πρώτο ταξίδι του πάπα, μετά την εκλογή του, στο νησί της Λαμπεντούζα «και στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο».

Με γνώμονα, πάντα, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια προς μετανάστες και πρόσφυγες, διότι, όπως έλεγε ο Φραγκίσκος, "ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του".

«Ο Φραγκίσκος ζητούσε πάντα ειρήνη, καλώντας σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, διότι ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα», τόνισε τέλος ο Ιταλός γηραιός καρδινάλιος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ποια μουσική θα ακουστεί στην κηδεία του Πάπα;

Η μουσική που θα ακουστεί είναι:

- Τα Εισαγωγικά Τυπικά – θέτουν τον τόνο και ενώνουν την κοινότητα.
- Η Λειτουργία του Λόγου – ανάγνωση και στοχασμός πάνω στον Λόγο του Θεού μέσω των γραφών.
- Η Ευχαριστιακή Λειτουργία – ο άρτος και ο οίνος γίνονται Σώμα και Αίμα του Χριστού.
- Η Τελετή της Κοινωνίας – διαμοιρασμός άρτου και οίνου σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου και της θυσίας του Χριστού.
- Η Τελική Σύσταση και Αποχαιρετισμός – τελική ευλογία από τον ιερέα.

Η τελετή βασίζεται στο Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (Τελετουργικό Ταφής Ρωμαίων Ποντίφικων), το λειτουργικό βιβλίο που ορίζει τα τελετουργικά πριν και κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα. Τα τελετουργικά, τα οποία βασίζονται στη Νεκρώσιμη Λειτουργία, περιλαμβάνουν εκκλησιαστική μουσική: υπέροχους γρηγοριανούς ύμνους, πολυφωνία και ιερές μελωδίες, όλα σε λατινικά. Οι ψαλμοί αποδίδονται σε νεύματα, μια αρχαία μορφή μουσικής σημειογραφίας, βασικής των γρηγοριανών ύμνων. Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, πιθανότατα θα ξεκινήσει με πένθιμα καμπανοκρουσία από τη Βασιλική.

Κατά τη διάρκεια της πομπής του φερέτρου του Πάπα θα ψαλεί η Λιτανεία των Αγίων, μία επίσημη προσευχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τι θα γίνει σήμερα;

- Η κηδεία θα τελεστεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά από τη Βασιλική, στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
- Στην τελετή θα ηγηθεί ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε.
- Η σορός θα μεταφερθεί μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για την ολοκλήρωση της τελετής.
- Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρίσκονται κατά μήκος της πομπής του Πάπα, μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων που θα περάσει από το κέντρο της Ρώμης μέχρι τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου θα γίνει η ταφή.

Τι θα γίνει μετά την κηδεία;

Η κηδεία του Πάπα σηματοδοτεί την πρώτη από τις εννέα ημέρες πένθους για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Άλλη μια πένθιμη λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή. Αυτή θα γίνει υπό τον Ιταλό καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για την παπική θέση.

Τις επόμενες ημέρες, το Βατικανό θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης του κονκλάβιου που θα επιλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου. Αυτή η μυστική συνάντηση των καρδιναλίων είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τις 6 Μαΐου.

Ζελένσκι και Τραμπ πιθανόν να συναντηθούν στη Ρώμη

Είναι πιθανό οι πρόεδροι της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν στη Ρώμη, όπου οι δύο αρχηγοί κρατών θα παραστούν σήμερα στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, δήλωσε στο AFP υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Μπορεί να συναντηθούν οι δύο πρόεδροι», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα πριν από πάνω από τρία χρόνια, βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία».

Η τελευταία πορεία στην αιώνια πόλη - Ποια διαδρομή θα ακολουθήσει η πομπή

Η τελευταία πορεία του αείμνηστου πάπα θα διασχίζει τους δρόμους της Ρώμης, δίνοντας στους πιστούς την ευκαιρία να τον αποχαιρετίσουν.

Η πορεία αναμένεται να περάσει από βασικά σημεία, όπως η Πλατεία του Αγίου Πέτρου, το Καστέλ ΣανΤ’Άντζελο και τελικά να καταλήξει στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη Λατερανού, η οποία είναι ο καθεδρικός ναός της Ρώμης. Η διαδρομή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων να συμμετάσχουν και να τιμήσουν τη μακρά κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου.

Στο τέλος της κηδείας, μια πομπή θα μεταφέρει το φέρετρο του Πάπα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.

Στη διαθήκη του, ο Πάπας ζήτησε έναν απλό τάφο: «Ο τάφος πρέπει να είναι στο έδαφος, απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, φέροντας μόνο την επιγραφή: Franciscus».

Πάνω από 200.000 πιστοί θα βρεθούν στην κηδεία - Το αυστηρό dress code

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 130 αντιπροσωπειών από χώρες σε όλο τον κόσμο και 50 αρχηγών κρατών. Όπως αναφέρει το Sky News, οι θέσεις τους έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων, με τους αρχηγούς κρατών να κάθονται με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το γαλλικό αλφάβητο, με βάση το όνομα της χώρας τους. Αυτή είναι μια παράδοση, καθώς η γαλλική γλώσσα θεωρείται ιστορικά η γλώσσα της διπλωματίας.

Αυτό ισχύει για όλους, εκτός από τους προέδρους της Ιταλίας και της Αργεντινής, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες θέσεις, επειδή ο Πάπας ζούσε στην Ιταλία και ήταν Αργεντινός.

Οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι θα καθίσουν σε ειδικά διατεθειμένη θέση από τις 8.30 π.μ. (τοπική ώρα.)

Ο ενδυματολογικός κώδικας απαιτεί από τους άνδρες να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο του σακακιού, όπου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο τα παράσημα του Βατικανού, ενώ επιτρέπεται να φορούν λευκά πουκάμισα. Από την άλλη, οι γυναίκες καλούνται να φορούν μαύρα μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν είναι ένα κολιέ από μαργαριτάρια.

Οι πατριάρχες και οι καρδινάλιοι καλούνται να φορούν τις λευκές δαμασκηνές μίτρες τους, ενώ οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι καλούνται να φορούν το άμισο, το ράσο, τη ζώνη και την κόκκινη στολή.

Το τελετουργικό

Η παπική πομπή θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ενώ η κηδεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα τελεστεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η τελετή θα μεταδοθεί απευθείας από τα περισσότερα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, καθώς και στις ιστοσελίδες και τα κανάλια τους στο YouTube. Το BBC θα μεταδίδει επίσης ζωντανά όλη την τελετή, ενώ ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ο 91χρονος κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, θα προεδρεύσει της λειτουργίας, σύμφωνα με το Vatican News.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της τελετής

Για τις ανάγκες της τελετής, η Ιταλία αναπτύσσει περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς και 1.500 στρατιώτες κατά τη διάρκεια της κηδείας, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 200.000 πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και έως και 300.000 άτομα κατά μήκος της διαδρομής 4 χιλιομέτρων από το Βατικανό μέχρι τον τόπο ταφής του Πάπα.

Η μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας περιλαμβάνει τη στάθμευση ενός πλοίου του πολεμικού ναυτικού στα ανοικτά των ακτών και την τοποθέτηση ομάδων μαχητικών αεροσκαφών σε ετοιμότητα, όπως ανέφεραν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Πάνω από 250.000 πιστοί απέτισαν φόρο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο

Συνολικά, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια του τριήμερου λαϊκού προσκυνήματος μέχρι χθες το βράδυ, όταν σφραγίστηκε το φέρετρό του ενόψει της σημερινής κηδείας του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αλλά και της ταφής του σε βασιλική έξω από τα τείχη του Βατικανού.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκκλησία 0

Ρώσος δημοσιογράφος: Η τηλεοπτική σειρά Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό μεταφράστηκε στα ρωσικά -Θα συγκλονίσει και την Ρωσία

Οι ανύπαρκτες πολιτιστικές και θρησκευτικές σχέσεις των δύο χωρών θα γεφυρωθούν από την εξαίρετη τηλεοπτική σειρά του...