Το 1978 χαρακτηρίζεται «μελανό σημείο» στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, και της παπικής διαδοχής, καθώς είναι η χρονιά που κηδεύτηκαν δύο Πάπες, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες.
Η περίεργη αυτή διαδοχή ξεκίνησε τον θάνατο του Πάπα Παύλου VI στις 6 Αυγούστου 1978, στην ηλικία των 80 ετών.
Στη συνέχεια, σε έναν μήνα και κάτι, στις 28 Σεπτεμβρίου, ο διάδοχός του Ιωάννης Παύλος Α ́ - ο «Χαμογελαστός Πάπας» - πέθανε σε ηλικία μόλις 65 ετών μετά από μόλις 33 ημέρες ως Ποντίφικας.
Ο αιφνίδιος θάνατός του και οι ενέργειες των αξιωματούχων αμέσως μετά ώθησαν ορισμένους να ισχυριστούν - αν και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο - ότι δολοφονήθηκε.
Και πενθούντες καθολικοί και κληρικοί έπρεπε να παρευρεθούν σε δύο παπικές κηδείες με διαφορά μόλις 53 ημερών έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο Παύλος ΣΤ ́ πέθανε μετά από 15 χρόνια στο Βατικανό, έχοντας επιλεγεί να διαδεχθεί τον Ιωάννη ΚΓ ́ το 1963.
Υπέφερε από αρθρίτιδα που δυσκόλευε το περπάτημα και τον ανάγκαζε να μένει στο κρεβάτι τον περισσότερο καιρό.
Ο ποντίφικας υπέστη καρδιακή προσβολή το βράδυ της 6ης Αυγούστου, ενώ διέμενε στην παπική θερινή κατοικία, το παλάτι του Castel Gandolfo.
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την κηδεία του στις 12 Αυγούστου. Την παρακολούθησαν αυτοπροσώπως περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων ηγετών.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β ́ έστειλε τον κόμη στρατάρχη, δούκα του Νόρφολκ, ως εκπρόσωπό της.
Σύμφωνα με την επιθυμία του Παύλου, το φέρετρό του ήταν ένα απλό ξύλινο. Στη διαθήκη του, ο Παύλος είχε πει ότι ήθελε μια «ευσεβή και απλή κηδεία».
Κηδεύτηκε σύμφωνα με την παράδοση κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Ο Παύλος ήταν ο πρώτος ποντίφικας που ταξίδεψε αεροπορικώς, ο πρώτος που επισκέφθηκε όλες τις ηπείρους, ο πρώτος που πήγε για προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ και ο πρώτος που έδωσε ακρόαση σε κομμουνιστές ηγέτες.
Επέζησε επίσης από επίθεση με μαχαίρι ενώ επισκεπτόταν τις Φιλιππίνες το 1970.
Την ίδια χρονιά, έγινε ο πρώτος ποντίφικας που αναφέρθηκε σε μια «οικολογική καταστροφή» σε μια ομιλία του το 1970 σε μια υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.
Πάπας για 33 ημέρες
Ο Albino Luciano, γιος ενός οικοδόμου που υπηρετούσε τότε ως πατριάρχης της Βενετίας, αναδείχθηκε ως ο απίθανος διάδοχος του Παύλου στις 26 Αυγούστου μετά από μόλις τέσσερις γύρους ψηφοφορίας στο κονκλάβιο.
Ήταν το πρώτο κονκλάβιο που πραγματοποιήθηκε μετά από μια αλλαγή κανονισμού μια δεκαετία νωρίτερα που απέκλειε τους καρδινάλιους που ήταν άνω των 80 ετών από την ψηφοφορία.
Επιλέγοντας να πάρει το παπικό όνομα του Ιωάννη Παύλου Α', ο νέος ποντίφικας έγινε γρήγορα γνωστός ως ο «Χαμογελαστός Πάπας» χάρη στη χαρούμενη συμπεριφορά του.
Αλλά ο Ιωάννης Παύλος έδωσε μόνο τρία παπικά ακροατήρια κατά τη διάρκεια της σύντομης βασιλείας του και εμφανίστηκε μόνο πέντε φορές στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να ευλογήσει τον λαό του.
Στη συνέχεια, στις 28 Σεπτεμβρίου, χτύπησε η τραγωδία.
Υποστηρίχθηκε τότε ότι ο Ιωάννης Παύλος Α ́ βρέθηκε νωρίς το πρωί από τον γραμματέα του πατέρα John Magee ξαπλωμένος στο κρεβάτι του με ένα αντίγραφο του έργου του 15ου αιώνα «Η μίμηση του Χριστού» στα χέρια του.
Οι ισχυρισμοί αυτοί αποδείχθηκαν ψευδείς. Αντ 'αυτού, ο Ιωάννης Παύλος ανακαλύφθηκε από δύο μοναχές και κρατούσε ένα σωρό χαρτιά.
Στο μπεστ σέλερ βιβλίο του 1984 In God's Name, ο συγγραφέας David Yallop περιέγραψε τη θεωρία του ότι ο Πάπας δολοφονήθηκε.
Διάφοροι παράγοντες προκάλεσαν υποψίες. Η αιτία θανάτου του Πάπα αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή μετά από μια βιαστική εξωτερική εξέταση.
Δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν για δύο προηγούμενους πάπες - τον Πίο VIII και τον Κλήμη XIV.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών καρδινάλιος Jean Villot είχε πάρει το μπουκάλι με τα χάπια που πήρε ο Πάπας για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, μαζί με τα γυαλιά, τις παντόφλες και τα χαρτιά του από το γραφείο μελέτης του. Κανένας δεν τα ξαναείδε.
Ο Villot διέταξε επίσης να καθαριστεί το διαμέρισμα του Πάπα από όλα τα υπάρχοντά του. Μέχρι τις 6 μ.μ. την ημέρα του θανάτου του, δεν υπήρχε κανένα ίχνος του.
Και υποστηρίχθηκε ότι ο Ιωάννης Παύλος Α ́ είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο.
Τα υποτιθέμενα κίνητρα για τη δολοφονία του Ιωάννη Παύλου επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην υποτιθέμενη οικονομική διαφθορά στην Τράπεζα του Βατικανού.
Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ποτέ καμία πειστική απόδειξη βρώμικου παιχνιδιού γύρω από το θάνατο του Ιωάννη Παύλου.
Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή στις 4 Οκτωβρίου, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι στην τηλεόραση.
Δεν υπήρχαν βασιλιάδες και βασίλισσες και πολύ λίγοι αρχηγοί κυβερνήσεων. Ο δούκας του Νόρφολκ στάλθηκε και πάλι στη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο Karol Józef Wojtyła της Πολωνίας θα επιλεγεί ως ο τρίτος Πάπας του 1978.
Ήταν μια εμπνευσμένη επιλογή, γιατί ο άνθρωπος που επέλεξε το παπικό όνομα του Ιωάννη Παύλου Β ́ αποδείχθηκε εξαιρετικά επιδραστικός και αγαπήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια σχεδόν 27 ετών στο Βατικανό.