Ο διορισμός νέου προσωπικού απεσταλμένου στην Κύπρο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «επικείμενος», δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης του ΟΗΕ για νέο ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε από τον ΟΗΕ είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση είναι επικείμενη».
«Είναι θέμα των επόμενων ημερών. Όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, είναι θέμα διαδικασιών του ΟΗΕ και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε σχέση με την ανακοίνωση», είπε.
Οι δηλώσεις του Λετυμπιώτη έρχονται μετά τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ότι οι εξελίξεις στο θέμα αναμένονται «πολύ σύντομα» και χαρακτήρισε την απόφαση για τον ορισμό νέου απεσταλμένου ως «μεγάλο αποτέλεσμα» της διευρυμένης συνάντησης του Μαρτίου για το κυπριακό πρόβλημα.
Πρόσθεσε ότι υπήρξαν «εικασίες για το ποιος θα είναι» και είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τίποτα μέχρι να ανακοινωθεί εν μέσω εικασιών ότι η Μαρία Άντζελα Χολγκίν, η οποία διετέλεσε απεσταλμένη πέρυσι, μπορεί να επαναδιοριστεί.
«Το θέμα είναι ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια, επειδή αντιπροσωπεύει τα αποτελέσματα κάποιας θετικής κίνησης και από μόνος του επιταχύνει αυτές τις κινήσεις, επομένως υπάρχει αίτιο και αιτιατό», είπε.
Ο επαναδιορισμός Χόλγκιν νβρίσκει αντίθετο τον Τατάρ
Πηγές κοντά στην κυβέρνηση είχαν ενημερώσει νωρίτερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με τον επαναδιορισμό της Χόλγκιν» μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ιδέα της επιστροφής Χόλγκιν «δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή».
Οι σχέσεις μεταξύ Τατάρ και Χόλγκιν φάνηκαν να επιδεινώνονται προς το τέλος της εξάμηνης θητείας της ως απεσταλμένης πέρυσι, με την τελευταία τους συνάντηση τον Μάιο του περασμένου έτους να διαρκεί μόλις 20 λεπτά.
Ο Τατάρ αργότερα επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας της Χόλγκιν ενώ βρισκόταν στην Κύπρο, κατηγορώντας την ότι «προκαλούσε την αντιπολίτευση και με μετέτρεπε σε στόχο».
«Η διεξαγωγή συναντήσεων με ορισμένες ομάδες της αντιπολίτευσης είναι εκτός της περιγραφής της εργασίας της. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα. Επισκέφτηκε τον Ακιντζί δύο φορές. Είναι καν δυνατό αυτό;» είπε.
«Τέτοια πράγματα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό διπλωματικά. Λαμβάνει μέτρα για να προκαλέσει την αντιπολίτευση και να με εξαντλήσει. Μετέφερα την δυσφορία μου στις αρμόδιες αρχές».
Η ίδια η Χόλγκιν είχε δηλώσει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kibris Postasi ότι είχε «εκπλαγεί» που ο Τατάρ είχε απορρίψει πρόταση για τριμερή συνάντηση μεταξύ της ίδιας και του Χριστοδουλίδη.
Φρούδες προσδοκίες και ρεαλιστικές λύσεις
Άποψή μας είναι πως όσο είναι ο Τατάρ στο τιμόνι της τουρκοκυπριακής Διοίκησης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, αφού όπως και ο Ερντογάν, εμμένει στη λύση 2 κρατών στην Μεγαλόνησο.
Τυχόν ήττα του στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος θα σήμανε ενδεχομένως κάποια μετατόπιση των τουρκικοπριακών θέσεων για το Κυπριακό, ωστόσο ο Ερντογάν είτε θα απέτρεπε την ήττα του παρεμβαίνοντας προεκλογικά, είτε θα παρενέβαινε μετεκλογικά δυναμικότερα στον νέο τουρκικύπριο Πρόεδρο.
Άρα ας μην θρέφουμε φρούδες ελπίδες από τον επικείμενο διορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αφού στο ταγκό επίλυσής του χρειάζονται δύο και όχι ένας.
Ρεαλιστική λύση που θα εξωθούσε Τουρκία και τουρκοκύπριους να αλλάξουν στάση στο Κυπριακό, είναι κατά την γνώμη μας μόνο η στρατιωτική ενδυνάμωση της Μεγαλονήσου.
Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο " Η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου μεταξύ τους διαλύει τα τουρκικά σχέδια σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Συρία", εξηγούσαμε αναλυτικά τις θετικές για τον Ελληνισμό ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Η τυχόν δημιουργία Κυπριακής αεροναυτικής στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα, στη νότια Κρήτη, είναι μια καλή λύση, αφού αυτή λόγω απόστασης δεν θα ήταν ευάλωτη σε πυρά από το ψευδοκράτος ή την Τουρκία.
Σε αυτήν θα μπορούσαν να "φιλοξενηθούν" μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία τα οποία θα πρέπει η Κύπρος ΑΜΕΣΑ να αγοράσει από τις ΗΠΑ, ή να της παραχωρηθούν από την Ελλάδα κατόπιν συμφωνίας, η οποία να προβλέπει αντίστοιχα οικονομική συνεισφορά της Λευκωσίας στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων για την άμυνά μας.
Παράλληλα η ενοποίηση της αεράμυνας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και κυριαρχία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, θα βύθιζε την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν.
Είναι καιρός πλέον για ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών σε στρατιωτικό επίπεδο των τριών χωρών, που θα δίνουν το στρατηγικό-στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.