Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία και η Τουρκία κατέληξαν σε αμυντική συμφωνία για τη διασφάλιση της ασφάλειας της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και της Αζοφικής θάλασσας (Κριμαία),προκειμένου όμως να αντιμετωπιστεί η Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ουκρανικών δημοσιογραφικών πηγών, μιλάμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία, καθώς τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 αναπτύσσονται στη βόρεια πλευρά της Τουρκίας καλύπτοντας ολόκληρο το έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας.
Η στρατηγική συμφωνία συμμαχίας συνεπάγεται ενεργή αλληλεπίδραση των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τούρκων και Ουκρανών.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy μετέβη στις 15 Οκτωβρίου σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου, η Ουκρανία και η Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία.
Το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει μια νομική βάση για την επέκταση και την εμβάθυνση της Ουκρανο-Τουρκικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, καθώς θα «αντικατοπτρίζει και την δέσμευση των δύο χωρών για ειρήνη και ασφάλεια στον Εύξεινο Πόντο, επιβεβαιώνει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
"Μια τέτοια αμυντική σχέση με την Τουρκία αντικατοπτρίζει τη στρατηγική φύση των σχέσεών μας και την αμοιβαία διάταξη για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρηςκαι Αζοφικής θάλασσας ", δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας Andriy Taran.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μιλάμε συγκεκριμένα για την περιοχή του Εύξεινου Πόντου-Αζοφικής θάλασσας, καθώς και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας, μια τέτοια συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου μπορεί να γίνει μάλλον ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη Μόσχα, ειδικά επειδή το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να αποκλείσει την δίοδο του Βοσπόρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία που ελλιμενίζονται στην επικράτεια της Κριμαίας, πράγμα αδύνατο προς το παρόν όμως.
Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας ότι στις 21 Σεπ 2020 με αφορμή την βαριά καταδίκη ρωσικού δικαστηρίου στην Κριμαία σε τουρκικής καταγωγής Τάταρους της Κριμαίας με συνολική ποινή 110 ετών φυλάκισης, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε “βαριά” ανακοίνωση κατά της Μόσχας, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο άγνωστης έκτασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το τουρκικό υπουργείο μέσω ανακοίνωσης ανέφερε ότι είναι «λυπηρό» που η κοινότητα των Τάταρων της Κριμαίας, που αποτελεί ένα «ουσιαστικό μέρος» της χερσονήσου της Κριμαίας, δέχθηκε ρωσικές πιέσεις με τέτοιες μεθόδους.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτωπο που έχει ανοίξει ο Ερντογάν μετά το Αιγαίο με τον ίδιο τον "φίλο" Πούτιν αυτήν την φορά στην Χερσόνησο της Κριμαίας.
Τι σόι “φιλία” όμως υπάρχει μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, όταν ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί ρωσικό προσαρτηθέν έδαφος και ετοιμάζει σχέδια αυτονομίας των αδελφών Τάταρων στην βάση του ρωσικού στόλου της Μ.Θάλασσας;