Έτσι λοιπόν και σε συνδυασμό με τις απανωτές τουρκικές ήττες στην Ιντλίμπ, έβαλε τον σουλτάνο να καθίσει κάτω από το άγαλμα της αποκαλούμενης Τσαρίνας Μ.Αικατερίνης (που κατέλαβε την Κριμαία) ενώ μικρά αγαλματίδια παρουσίαζαν σκηνές από τον νικηφόρο πόλεμο ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877.
Ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του ΗDP Γκάρο Παιλάν, επισημαίνει ότι οι Ρώσοι κατανίκησαν τον Ερντογάν στην Συρία και επίτηδες τον έβαλαν να καθίσει κάτω από το άγαλμα της Τσαρίνας Αικατερίνης που διέλυσε τους Τούρκους και πέτυχε την συμφωνία του Κιουτσούκ Καιναρτζή, επιτρέποντας τότε στους υπόδουλους Έλληνες να πλουτίσουν με τα καράβια τους , για να συνεισφέρουν στην συνέχεια στο αγώνα του 1821.
Αἰκατερίνη ἡ Μεγάλη ( 9 Ιουλίου 1762 - 17 Νοεμβρίου 1796). Ἡ αὐτοκράτειρα της Ρωσίας που πολέμησε όσο κανείς άλλος την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσάρτησε την Κριμαία και επέβαλε στην υψηλή πύλη, την ρωσική σημαία στο Αιγαίο.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν την σημασία τους εκεί στο Κρεμλίνο, που ακούν και βλέπουν τα πάντα σε σχέση με το παιχνίδι του αλλοπρόσαλλου Τούρκου προέδρου, με την ρωσική επικράτεια, τα Στενά του Βοσπόρου και την Μ.Ανατολή.
Χθες ο Άσαντ δήλωσε για τον Ερντογάν: “Ο Ερντογάν αποτελεί μέλος μιας συγκυριακής μουσουλμανικής αδελφότητας και γι' αυτό το λόγο κάνει όσα κάνει. Η έλλειψη σαφήνειας και τα ατελείωτα ψέματα σε όσα λέει, αποτελεί μέρος της φύσης αυτής της αδελφότητας» ανέφερε αρχικά ο Άσαντ και συνέχισε: «Για τη μουσουλμανική αδελφότητα, η πίστη δεν είναι μια πηγή καλού, αλλά σχετίζεται με τη βία. Αυτή είναι η αρχή τους».
Ξέρει πολύ καλά τι δηλώνει ο ηγέτης του συριακού κράτους, ο οποίος πολεμάει με θεριά ανήμερα από το 2009 και έχει επιβιώσει έως σήμερα δεκάδων δολοφονικών προσπαθειών, μεταξύ άλλων και από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδίωξε και πήρε την κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συριακή επαρχία Idlib, όπου οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και η ρωσική αεροπορία, σκότωσαν δεκάδες τουρκικά στρατεύματα πριν μία εβδομάδα.
Για την Ρωσία αυτό ήταν μια κίνηση με σημασία και για την ίδια, διότι και η ίδια ήθελε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, όπως και οι Σύροι, για τον αποκαλούμενο δεύτερο γύρο και παράλληλα ήθελε να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στην δύση και ειδικά στις ΗΠΑ.
Η Μόσχα θα επιδιώξει να καταδείξει στο εξωτερικό, πως ότι γίνει στην Συρία, θα γίνει με τουρκική ευθύνη, διότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, για να επιτεθούν ξανά.
Τότε η “απάντηση” που θα δοθεί από το Κρεμλίνο θα είναι πολύ ηχηρή, μιας και υπάρχει πρόθεση δράσης ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών κατά Τζιχαντιστών και Τούρκων.
Μάλιστα είχαμε σχετικά πρόσφατα πτήσεις ρωσικών βομβαρδιστικών μακράς δράσης κοντά στα τουρκικά σύνορα στην Μαύρη Θάλασσα.
Σε καμία περίπτωση όμως οι Ρώσοι δεν πρέπει να δεχθούν την δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης ξανά, διότι ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που θέλει είναι προσάρτηση συριακών εδαφών, στο πρότυπο της επαρχίας Χατάι το 1939.
Αυτό ο Πούτιν δεν πρόκειται να το επιτρέψει ποτέ και νομίζουμε ότι κατάλαβε το λάθος του, να αναγάγει τον Ερντογάν ως “ισότιμο” συνομιλητή του, παραπέμποντας στην γνωστή ελληνική παροιμία με τον “χωριάτη και το κρεβάτι”.