Σοβαρή επιδείνωση στις επιδόσεις της παρουσιάζει η οικονομία της Γερμανίας, αναφέρει το Bloomberg, ενώ είναι γεγονός η άνοδος των Γερμανών Εθνικιστών σε ολόκληρη την χώρα προκαλώντας σοκ και δέος στο Βερολίνο.
Ξένοι έγκυροι αναλυτές αποδίδουν αυτή την κατάσταση σε γεωπολιτική αστάθεια και διαρθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας.
Τα μέτρα που προτείνει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχουν λάβει ακόμη υποστήριξη ούτε από ειδικούς ούτε από τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τη συλλογική πρόβλεψη, που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, η αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας το 2025 θα είναι μόνο 0,1%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου 0,8%.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί αναμένουν ανάπτυξη 1,3% το 2026 καλώς εχόντων των πραγμάτων.
"Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη Γερμανία. Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά από την Κίνα", δήλωσε ο Thorsten Schmidt, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στο Leibniz Institute for Economic Research (RWI).
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας δέχεται σφοδρή επίθεση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και των επιθέσεων του προέδρου των ΗΠΑ στο ελεύθερο εμπόριο.
Ο Schmidt σημείωσε επίσης τις «δομικές αδυναμίες», συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και της υπερβολικής γραφειοκρατίας.
Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη τους υφιστάμενους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου, χάλυβα και αυτοκινήτων, αλλά δεν αναφέρει νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου και τα οποία έχουν καθυστερήσει προσωρινά.
Ενώ αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιές, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος τους είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά, επειδή τέτοιοι περιορισμοί είναι άνευ προηγουμένου.
Στις 9 Απριλίου 2025, το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία συνασπισμού μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, με στόχο να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη επενδύοντας στη γερασμένη υποδομή της χώρας, μειώνοντας τους εταιρικούς φόρους, τις τιμές ενέργειας και τις γραφειοκρατικές δαπάνες.
Οι οικονομολόγοι έχουν δώσει μικτές κριτικές για τα σχέδια. Η μείωση του διοικητικού φόρτου χαιρετίστηκε, αλλά επικρίθηκε η αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος των υψηλών φόρων εργασίας.
"Οι ελπίδες για τη συμφωνία συνασπισμού ήταν, φυσικά, μεγάλες. Δείχνει ότι τα κύρια προβλήματα έχουν αναγνωριστεί. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης πολλά σοβαρά κενά", δήλωσε ο Στέφαν Κουτς, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία (IFW), ο οποίος εργάστηκε για την κοινή πρόβλεψη.
Αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν την Τετάρτη ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων φαινόταν «μάλλον μη φιλόδοξο» ακόμη και παρά τις θετικές πτυχές, όπως τα μέτρα για την προσέλκυση εργαζομένων.
Η συμφωνία συνασπισμού είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προσδοκίες και δεν αλλάζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Οι προοπτικές είχαν ήδη λαμπρύνει όταν οι βουλευτές ψήφισαν την απόρριψη των δεσμών των συνταγματικών ορίων δανεισμού, δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο και ανοίγοντας ευκαιρίες για αμυντικές επενδύσεις.
Εμπειρογνώμονες από ερευνητικά ιδρύματα σημείωσαν ότι ο μηχανισμός για τη χρήση διευρυμένων δημοσιονομικών ευκαιριών δεν έχει ακόμη καθοριστεί και δεν αναμένονται σημαντικές πρόσθετες πιστώσεις φέτος. Αναμένονται δαπάνες 24 δισεκατομμυρίων ευρώ (26,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2026, αναμένουν αύξηση στην παραγωγή κατά περίπου μισό τοις εκατό.
Η Ελλάδα πρώτη από όλες τις χώρες στην Ευρώπη, δέχθηκε αυτήν την οικονομική κρίση λόγω χρόνιων προβλημάτων και γραφειοκρατίας, και τότε όλοι οι εταίροι μας, ειδικά οι Γερμανοί μας κατηγόρησαν ως “τεμπέληδες” και πολλά άλλα.
Ο καιρός και τα χρόνια πέρασαν και μετά την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, και τώρα Γαλλία και Γερμανία έχουν τα ίδια προβλήματα, με διαφορετικό τρόπο, με τις οικονομίες τους να παραπαίουν λόγω Τραμπ, Κίνας και πολλών διαρθωτικών προβλημάτων στην Ευρώπη.
Η συνέχεια για αυτές τις χώρες θα είναι οδυνηρή, ειδικά όταν αποτύχουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, η οποία προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με συνταγή προηγούμενης μεθόδου.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση χτυπά όλη την Ευρώπη πιο ισχυρά πλέον λόγω δομικών προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας και της φούσκας των χρηματιστηρίων, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας.
Η μόνη λύση είναι η αλλαγή πλεύσης της Ένωσης, η εκδίωξη των κινεζικών προϊόντων που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά, και η αναγέννηση της βιομηχανίας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της ΕΕ.