Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία, εμφανίστηκε δημόσια ο Ρώσος αρχιστράτηγος Σεργκέι Μπεσέντα ή αλλιώς γνωστός με το ψευδώνυμό του «ο Βαρόνος».
Ποιος Είναι ο «Βαρόνος» του Πούτιν;
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Μπεσέντα είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκόπους της Ρωσίας. Εδώ και δεκαετίες πιστεύεται πως αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε κάποιες από τις κρισιμότερες αποστολές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κρύβονταν στις σκιές, τώρα όμως φαίνεται πως έχει γίνει δημόσιο πρόσωπο στην Ρωσία» τόνισε η The Wall Street Journal.
Ο Μπεσέντα βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα η CIA ήταν αυτή που του έβγαλε το παρατσούκλι «ο Βαρόνος».
Οι Αμερικανοί πράκτορες πιστεύουν πως για κάποιον λόγο ο Μπεσέντα έχει μετατραπεί τα δύο τελευταία χρόνια σε επίσημος διαπραγματευτής της Μόσχας. Ο Ρώσος λαμβάνει μέρος στις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στο παρελθόν συμμετείχε και σε συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ των δύο χωρών.
«Η συμμετοχή του Μπεσέντα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις καταδεικνύει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πούτιν αντικαθιστούν τους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών σε διεθνείς συζητήσεις υψηλού επιπέδου. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Μόσχας, υποστηρίζουν αναλυτές» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Μη επιβεβαιωμένες πηγές υποστηρίζουν μάλιστα πως ο Μπεσέντα έλαβε μέρος στην προετοιμασία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Ρώσος κατάσκοπος χρησιμεύει και ως σύμβουλος για τον Ρώσο ηγέτη Πούτιν.
«Η εμπλοκή του Βαρόνου αποτελούσε ένα μήνυμα του Πούτιν προς το Κίεβο, με το οποίο έδειχνε πως η Μόσχα επιθυμούσε ακόμη να αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο της Ουκρανίας» πιστεύει ένας ανεξάρτητος αναλυτής.
Στο παρελθόν, οι ουκρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει αρκετές φορές τον Μπεσέντα πως κρύβονταν πίσω από μία τεράστια εκστρατεία που στόχο είχε να υπονομεύσει την προσπάθεια του Κιέβου να απομακρυνθεί από την επιρροή της Μόσχας.
Κάποια χρόνια νωρίτερα ο Μπεσέντα είχε κατηγορηθεί συγκεκριμένα για την εμπλοκή του σε μία επιχείρηση όπου δεκάδες φιλο-Δυτικοί διαδηλωτές είχαν πυροβοληθεί από την ουκρανική αστυνομία στο Κίεβο το 2014.