Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Ζητήθηκε από το ΥΠΕΘΑ προσφορά για δέκα γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα GBAD λόγω αντικατάστασης των OSA και TOR-M1

Άτυπη προσφορά για την προμήθεια δέκα αντιαεροπορικών συστημάτων GBAD (Ground Based Air Defence) της γερμανικής εταιρείας Diehl ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα, στο πλαίσιο της διερεύνησης όλων των διαθέσιμων λύσεων για τη δημιουργία της πολυστρωματικής αεράμυνας, του γνωστού θόλου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, “η προσφορά παραδόθηκε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πριν από δέκα ημέρες, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει και επίσημη ενημέρωση για τιμές και διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των δέκα συστημάτων προκύπτει ως απαίτηση της Αθήνας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης OSA και TOR-M1, τα οποία δεν υποστηρίζονται για μια σειρά από λόγους”.

Ως Pentapostagma.gr αναφέραμε παλαιότερα το δίλημμα της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουμε, αφού όντως υπάρχει θέμα ανταλλακτικών από την Ρωσία, λόγω των κυρώσεων της δύσης. 

Από πέρυσι τονίζαμε  ότι δημοσιογραφικές πηγές μιλούσαν "για μονόδρομο και σχεδόν “ειλημμένη απόφαση” της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας για “διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους”.

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν και τότε "για μυστική σύσκεψη  στο ΥΠΕΘΑ, στην οποία διαπιστώθηκε το μέγα θέμα της αδυναμίας συντήρησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων".

Το εμπάργκο της ΕΕ στην ρωσική αμυντική βιομηχανία, δεν μας δίνει την δυνατότητα αγοράς ανταλλακτικών για S-300, τα TOR-M1 και OSA-AK, ενώ το ίδιο πρόβλημα πιθανόν να υπάρχει με τα Zubr.

Το θέμα των ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων στην χώρα μας είχε αναφέρει ότι, σε παλαιότερη ενημέρωση στην Βουλή, ο πρωην ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, αναφέροντας ότι, όποιος στρατιωτικός εξοπλισμός κριθεί μη αναγκαίος επιχειρησιακά τότε αποφασίζεται η εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα με δεδομένη την τουρκική απειλή, ειδικά τώρα που ετοιμάζουμε έρευνες για το καλώδιο και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο και Κρήτη, υπάρχει ανάγκη λειτουργικών συστημάτων σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο.

Τα οπλικά συστήματα γενικά, θέλουν συνεχή ροή ανταλλακτικών, τεχνικής βοήθειας, διότι διαφορετικά απαξιώνονται και αχρηστεύονται.

Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Ρωσία στον αμυντικό τομέα είναι ανύπαρκτες, και δεν προβλέπεται ούτε στο κοντινό, ούτε στο απώτερο μέλλον να ομαλοποιηθούν, ενώ οι ανάγκες μας στο Αιγαίο, απαιτούν αξιόμαχα συστήματα έτοιμα ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν, αν και εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις.  

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν υψηλό αξιόμαχο τόσο στο έμψυχο όσο και στο άψυχο υλικό, και αυτός είναι ο κύριος στόχος κάθε στρατιωτικής ηγεσίας, ο οποίος υλοποιείται πάντα με γνώμονα την ισχύ σε κάθε επιβουλή ( ειδικά των Τούρκων) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.            

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ