Οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε στο RIA Novosti ο Ντμίτρι Μπιριχέφσκι, διευθυντής του τμήματος οικονομικής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Παρά το σχέδιο της ΕΕ που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022 για μείωση των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, οι ευρωπαϊκές εμπορικές στατιστικές δείχνουν ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ έχουν ανοδική τάση παρά για τον Ιανουάριο-Ιούνιο του 2023», είπε Ρώσος διπλωμάτης.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, μέχρι σήμερα το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις συνολικές εισαγωγές της ΕΕ αγγίζει το 15%.
“Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία είναι σταθερές”, δήλωσε ο ίδιος, η Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διπλασίασε τις αγορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από 2 σε 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με ένα σημαντικό μέρος του να προορίζεται για επανεξαγωγή.
Σύμφωνα με την Gazprom, την περασμένη άνοιξη, η ρωσική εταιρεία, μείωσε ή διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Δανία, επικαλούμενη κυρίως μη συμμόρφωση με προεδρικό διάταγμα για πληρωμή σε ρούβλια ή άλλους τεχνικούς λόγους.
Μέχρι το φθινόπωρο, οι προμήθειες κατά μήκος της κύριας διαδρομής, του Nord Stream, είχαν σταματήσει.
Η άντληση κατά μήκος της εξισορροπητικής γραμμής της Λευκορωσίας "Yamal-Europe" σταμάτησε επίσης και κατά μήκος της ουκρανικής διαδρομής μειώθηκε σημαντικά.
“Η Μόσχα έχει ανακοινώσει στο παρελθόν πολλές φορές ότι η Δύση έκανε ένα σοβαρό λάθος αρνούμενη να αγοράσει υδρογονάνθρακες από τη Ρωσία, λόγω των υψηλότερων τιμών.
Όσοι αρνήθηκαν τις προμήθειες θα συνεχίσουν να αγοράζουν σε υψηλότερη τιμή μέσω μεσαζόντων και θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προειδοποίησαν στη Μόσχα”, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Ρωσία ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2024
Η Ρωσία έγινε ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% των εισαγωγών, ανακοίνωσε πρόσφατα ο διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε σχεδόν κατά 30%. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα αυξάνεται.
Η εγχώρια κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 29,76%, φτάνοντας τις 30,78 τεραβατώρες (TWh) έναντι 23,72 TWh την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 7,14% λόγω της μείωσης των εξαγωγών», ανέφερε η εταιρεία.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στις 30,93 TWh, σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 8,14% από 33,67 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε. Το κύριο σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα αυτή την περίοδο ήταν το σημείο Σιδηροκάστρου, μέσω του οποίου εισάγεται αέριο ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα.
Η εταιρεία ανέφερε ότι οι παραδόσεις μέσω Σιδηροκάστρου αυξήθηκαν κατά 117,45% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Οι προμήθειες LNG μέσω του τερματικού σταθμού στην Ρεβιθούσα μειώθηκαν κατά 50,78% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ το μερίδιο των εισαγωγών παρέμεινε υψηλό και αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τρίτο (29,74%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.
Η εγχώρια κατανάλωση ανήλθε σε 30,78 TWh ή περίπου 2,66 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 63,97% της εγχώριας ζήτησης με 19,69 TWh (1,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου), σημειώνοντας αύξηση 30,92% σε σύγκριση με πέρυσι.