Η κακή εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, η εμμονή Πούτιν για ολοκληρωτική κατάληψή της, σε συνδιασμό με πολλές απειλές λίαν υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κρεμλίνου με πρώτο και καλύτερο τον Αντιπρόεδρο Μεντβέντεβ για χρήση πυρηνικών, έχουν θορυβήσει έντονα τις κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών κρατών που σπεύδουν να θωρακίσουν την άμυνά τους.
Ο Ρωσικός τρόμος απλώνεται στην Ευρώπη
Ο Ρωσικός τρόμος έχει απλωθεί σε Γερμανία-Ανατολική Ευρώπη, αφού "βλέπουν" νέα Ρωσική επίθεση μεταξύ 3-10 ετών, με πρώτο στόχο τις Βαλτικές χώρες, που έχουν Ρωσικές μειονότητες , όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Συγκεκριμένα οι Πολωνοί βλέπουν Ρωσική επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη μετά από τρία (3) χρόνια από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία ,ενώ οι Γερμανοί βλέπουν να εκδηλώνεται η Ρωσική επίθεση σε ορίζοντα 5-10 ετών, προκειμένου να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα η πολεμική μηχανή του Πούτιν.
Κατόπιν των ανωτέρω οι Ευρωπαϊκές χώρες θωρακίζουν πρωτίστως την αντιαεροπορική τους προστασία είτε με υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα είτε με νέα που δοκιμάζουν, προκειμένου να είναι σε θέση να αναχαιτίσουν τους ρωσικούς πυραύλους και τα drones.
Προτροπή σε ΗΒ-Γαλλία για σχηματισμό "πυρηνικής ασπίδας" έναντι της Ρωσίας
Ωστόσο σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ," Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία προτρέπονται να σχηματίσουν «πυρηνική ασπίδα» σε όλη την Ευρώπη έναντι των φόβων για επίθεση Πούτιν", επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να σχηματίσουν «πυρηνική ασπίδα» κατά της Ρωσίας.
Ο Λίντερ έκανε την πρόταση αφού ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα άφηνε τη Ρωσία «να κάνει ότι διάολο θέλει» στα μέλη του ΝΑΤΟ εάν δεν ξόδευαν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.
Ο υπουργός Οικονομικών έγραψε: «Υπό ποιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το Παρίσι και το Λονδίνο θα ήταν έτοιμοι να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τις δικές τους στρατηγικές ικανότητες για συλλογική ασφάλεια;
«Όταν πρόκειται για την ειρήνη και την ελευθερία στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα».
Οι δηλώσεις Τράμπ προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην ΕΕ
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ «επικίνδυνες» και «αντιαμερικανικές», λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια του πρώην Προέδρου ,καθώς τροφοδοτούν αμφιβολίες μεταξύ των εταίρων των ΗΠΑ σχετικά με τη μελλοντική του αξιοπιστία στην παγκόσμια σκηνή.
Ο Καγκελάριος OIaf Scholz και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της πολιτικής ασφάλειας, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: "Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι επενδύουν περισσότερο στην άμυνα και το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια", συμπληρώνοντας:
«Αλλά αυτό δεν είναι εναλλακτική στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να δυναμώσει το ΝΑΤΟ. Και δεν πρέπει να ακολουθήσουμε κανένα δρόμο που να δείχνει ότι προσπαθούμε να χωρίσουμε την Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική. Το ΝΑΤΟ έχει ως μέσο του την πυρηνική αποτρεπτοπή και αυτό έχει λειτουργήσει για δεκαετίες. Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για να το υπονομεύσουμε αυτό. Αυτό θα δημιουργήσει περισσότερη αβεβαιότητα και περισσότερο χώρο για λανθασμένους υπολογισμούς και παρεξηγήσεις».
Η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ βασίζεται εν μέρει στις κεφαλές των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τοπική υποδομή.
Η συμμαχία διεξάγει μια μεγάλη πυρηνική άσκηση κάθε χρόνο για να εξασφαλίσει την ετοιμότητά της και να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε επίδοξο επιτιθέμενο, κυρίως τη Ρωσία."
Δυσοίωνο το μέλλον της Ευρώπης
Εκτίμησή μας είναι ότι χωρίς την Αμερικανική υποστήριξη η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντιτάξει αποτελεσματική άμυνα με συμβατικά όπλα κατά της Ρωσίας, αφού ο Ευρωστρατός έχει μείνει πίσω μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία σημειωτέον "ανάστησε" το ΝΑΤΟ, το οποίο όμως χωρίς τη στήριξη από την Αμερικανική Υπερδύναμη θα είναι αδύναμο.
Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Τράμπ στις Αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο 2024, αυτό κατά την άποψή μας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης για την Ευρωπαϊκή άμυνα έναντι της Ρωσίας, ενώ υποβόσκουν στον Ειρηνικό τόσο ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν-μέχρι το 2027- όσο και πολεμική αναμέτρηση στη Κορατική χερσόνησο από τον απρόβλεπτο Κιμ Γιόνκ Ουν, όπου θα εστιάσουν οι ΗΠΑ.
Κατά συνέπεια η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ευρωπαϊκών Πυρηνικών Δυνάμεων , Γαλλίας-ΗΒ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.