Οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων του Καυκάσου παραμένουν υψηλές από τότε που το Μπακού κατέλαβε εκ νέου την αρμενική περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον περασμένο Σεπτέμβριο με μια αστραπιαία στρατιωτική επίθεση.
«Η εκτίμησή μας δείχνει ότι το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ξεκινήσει στρατιωτική δράση σε ορισμένα σημεία των συνόρων με την προοπτική να μετατρέψει τη στρατιωτική κλιμάκωση σε πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασινιάν σε κυβερνητική συνεδρίαση.
«Αυτή η πρόθεση μπορεί να διαβαστεί σε όλες τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε.
Το Ερεβάν ανησυχεί ότι το Αζερμπαϊτζάν, από την επιτυχία του στο Καραμπάχ, θα μπορούσε να εισβάλει στην αρμενική επικράτεια προκειμένου να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς τον θύλακα του Ναχτσιβάν.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος κέρδισε επανεκλογή αυτόν τον μήνα, είπε σε ομιλία της ορκωμοσίας την Τετάρτη ότι η Αρμενία και όχι το Αζερμπαϊτζάν είχε εκκρεμείς εδαφικές διεκδικήσεις.
«Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την πολιτική του ‘δώστε μου ό,τι θέλω δια της οδού των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά θα τα πάρω όλα δια της στρατιωτικής οδού’», κατήγγειλε ο Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας το Μπακού ότι δεν θέλει «την σταθερότητα και την ασφάλεια» της περιοχής.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν μεγάλες. Το Γερεβάν υποψιάζεται το Αζερμπαϊτζάν ότι έχει νέες εδαφικές φιλοδοξίες μετά την ανακατάληψη τον Σεπτέμβριο από το Μπακού της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Πασινιάν και ο Αλίεφ δήλωσαν προηγουμένως ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να είχε υπογραφεί μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά οι διεθνώς μεσολαβούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες απέτυχαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο.
Την Τρίτη, και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι άνοιξαν πυρ στα ασταθή σύνορά τους, σε μια συμπλοκή που η Αρμενία είπε ότι άφησε νεκρούς τέσσερις στρατιώτες της.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες, ενεπλάκησαν δυο φορές σε ένοπλες συρράξεις τα τελευταία 30 χρόνια για τον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η περιοχή, που για χρόνια αναγνωριζόταν ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, εντέλει καταλήφθηκε πλήρως τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον στρατό του κ. Αλίεφ. Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του θυλάκου —100.000 και πλέον άνθρωποι— έφυγε για την Αρμενία.
Ο κ. Πασινιάν έχει πει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες πως το Γερεβάν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για να ικανοποιεί τις ανάγκες της ως προς την άμυνα και την ασφάλεια, αφού δεν έλαβε βοήθεια όπως ήλπιζε και έλεγε πως χρειαζόταν από τη Μόσχα.
Ο 62χρονος ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν έχει το πλεονέκτημα της στρατιωτικής του νίκης επί των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες αποσχιστικής δράσης που σηματοδοτήθηκαν από δύο μεγάλους πολέμους.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν με μια επίθεση-αστραπή έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό του τον ορεινό αυτόν θύλακα, ο οποίος διέφευγε του ελέγχου του από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του να διαφύγουν προς την Αρμενία.
Σύμφωνα με το Γερεβάν, το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμενική περιοχή του Σιουνίκ για να συνδέσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.
Αντιμέτωπη με αυτόν τον φόβο, η Αρμενία εντάχθηκε επισήμως στα τέλη Ιανουαρίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διεξάγει έρευνες και κρίνει τα πρόσωπα που κατηγορούνται για τα σοβαρότερα εγκλήματα, τα οποία επηρεάζουν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.