Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Η Μ.Βρετανία εξοπλίζει τα αεροπλανοφόρα της με UCAV των ΗΠΑ βάζοντας στην άκρη τα τουρκικά TB-3 Bayraktar και Kizilelma

Είναι γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ διαφημίζουν συνεχώς τις δυνατότητες  του TCG Anadolu, το οποίο για άγρα ψήφων ο Ερντογάν το έβαλε να κάνει βόλτες από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Μαύρη θάλασσα και την Σμύρνη στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν αυτού, οι Τούρκοι προβάλλουν συνεχώς ότι το εν λόγω mini αεροπλανοφόρο τους, όπως το χαρακτηρίζουν, θα είναι το πρώτο Παγκοσμίως στο είδος του που θα φέρει UCAV αντί μαχητικών αεροσκαφών, προβαίνοντας στην κατασκευή του ΤΒ-3 Baytraktar, το οποίο θα μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί από το μικρού μήκους κατάστρωμα του.

Η Μ.Βρετανία επιχειρεί να εξοπλίσει τα αεροπανοφόρα της με UCAV

Παράλληλα σύμφωνα με  Γαλλικό ΜΜΕ, έγκριτο σε αμυντικά θέματα, "Το Βασιλικό Ναυτικό κοινοποίησε σύμβαση στη General Atomics για τη δοκιμή ενός drone με σύντομη απογείωση και προσγείωση", το οποίο επισημαίνει:

"Σύμφωνα με την ιδέα «Future Maritime Aviation Force», που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, το Βασιλικό Ναυτικό θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη εναέριων drones προκειμένου να ολοκληρώσει τη στελέχωση και να ενισχύσει τις δυνατότητες των δύο αεροπλανοφόρων του, δηλαδή του HMS Queen Elizabeth και του HMS. HMS Prince of Wales.

Καθώς τα τελευταία στερούνται προς το παρόν καταπέλτες, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα τους Γαλλικά και Αμερικανικά, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες τους να περιορίζονται, αφού για παράδειγμα, είναι αδύνατο  να φιλοξενήσουν αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης όπως το E-2D Hawkeye, με αποτέλεσμα η αποστολή αυτή να εκτελείται από τα ελικόπτερα Merlin HM2 Crowsnest με περιορισμένη αυτονομία.

Εξ ου και αυτό το ενδιαφέρον για τα εποχούμενα εναέρια drones, τα οποία μπορούν να εκτελέσουν μια ολόκληρη σειρά αποστολών, που κυμαίνονται από την έγκαιρη προειδοποίηση έως τον ηλεκτρονικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού κατά την πτήση που θα αύξανε την αυτονομία του F-35B και της διενέργειας χτυπημάτων κατά στόχων εδάφους ή κατά πλοίων.

Επίσης, το Βασιλικό Ναυτικό ξεκίνησε τα προγράμματα Vixen ,το καθεστώς του οποίου είναι προς το παρόν άγνωστο μετά την απόφαση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας να ακυρώσει το έργο Mosquito, το οποίο ήταν συνδεδεμένο και το Vampire, το τελευταίο είχε αποτελέσει αντικείμενο πειραμάτων στο HMS Prince of Wales με Drone Banshee Jet 80+.

Τούτου λεχθέντος, το βρετανικό ναυτικό σκοπεύει να εξερευνήσει άλλες οδούς.

Έτσι, σύμφωνα με μια προκήρυξη σύμβασης που εντόπισε το UK Defense Journal, κοινοποίησε ένα συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίου λιρών στερλίνας στον αμερικανικό κατασκευαστή General Atomics προκειμένου να αξιολογήσει ένα drone MALE (Medium Altitude Long Endurance), με  δυνατότητα "σύντομης απογείωσης και προσγείωσης από το κατάστρωμα των αεροπλανοφόρων της

Τα δύο υποψήφια MALE της General Atomics

Αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και ακολουθώντας τις γραμμές του MQ-9 Reaper,  ότι το Mojave χρειάζεται μόνο 100 μέτρα για να απογειωθεί και να προσγειωθεί, μεταφέροντας ωφέλιμο φορτίο 1,6 τόνων. Με την προϋπόθεση όμως ότι οι συνθήκες του εδάφους είναι βέλτιστες.

Σαφώς, σε ένα αεροπλανοφόρο, θα μπορούσε να είναι αρκετά διαφορετικό. Αυτό τόνισε  ο εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής εταιρείας  C.Mark Brinkley.

Ο δεύτερος πιθανός υποψήφιος είναι το MQ-9B Sky Guardian ή Sea Guardian, εξοπλισμένο με ένα «κιτ STOL» που καθιστά δυνατή τη μετατροπή μιας τέτοιας συσκευής σε αεροσκάφος επί του σκάφους σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες.

«Φανταστείτε να αφαιρείτε τη σκληρή οροφή από το τζιπ σας και να την αποθηκεύετε στο γκαράζ σας. Τώρα έχετε ανοιχτό όχημα. Αν βρέχει, βάζετε ξανά τη σκληρή οροφή. Η αρχή είναι η ίδια: παίρνετε ένα τυπικό MQ-9B και εγκαθιστάτε το κιτ STOL πάνω του και το πετάτε», εξήγησε ο David Alexander, Διευθύνων Σύμβουλος της General Atomics.

Το MQ-9B Sea Guardian έχει σίγουρα προκαλέσει το ενδιαφέρον του Βασιλικού Ναυτικού αφού μια τέτοια συσκευή με τα χρώματά της φωτογραφήθηκε στο HMS Queen Elizabeth τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν φιλοξένησε το Atlantic Future Forum.

Σημειώστε ότι η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα έχει το MQ-9B SkyGuardian ,το οποίο αποκαλεί «Protector, επιχειρησιακό το 2024.

H στρατιωτική συνεργασία Μ.Βρετανίας-Τουρκίας

Είναι γνωστό ότι Μ. Βρετανία και Τουρκία, συνεργάζονται στενά στο θέμα του κινητήρα του TF-X μαχητικού 5ης γενιάς που αναπτύσσει η Άγκυρα, η οποία τους τελευταίους μήνες είχε εστιάσει στην προμήθεια μαχητικών Eurofighter Typhoon από το Λονδίνο, εάν τελικά δεν της δοθούν τα Αμερικανικά F-16 BLOCK-70, η αγορά των οποίων έχει τελματώσει.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό  με το ενδιαφέρον της Μ.Βρετανίας  για απόκτηση UCAV για τα αεροπλανοφόρα της, με το timing παράδοσης του TCG Anadolu στο Τουρκικό πολεμικό Ναυτικό και του εξοπλισμού του με το TB-3 Bayraktar το επόμενο χρονικό διάστημα, δημιουργούν συνειρμούς.

Λόγου χάρη, για ποιο λόγο οι Βρετανοί αποτείνονται στις ΗΠΑ για την απόκτηση των UCAV για τα αεροπλανοφόρα τους και δεν εξετάζουν  και τα τουρκικά UCAV TB-3 και  μη επανδρωμένα αεροσκάφη Kizilelma, τα οποία προβάλλουν συνεχώς οι γείτονες ως τα υπερόπλα τους στο Αιγαίο;

Μήπως τελικά είναι άνθρακας ο χρυσός των Τούρκων;

Οψόμεθα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ