Οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία είχαν ως αποτέλεσμα μια τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή για τις δύο χώρες, οι οποίες με την βοήθεια και αρωγή ξένων χωρών και Διεθνών Οργανισμών, όχι ομοιόμορφα πάντως, προσπαθούν αρχικά να σώσουν από τον θάνατο όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες τους που βρίσκονται θαμένοι κάτω από τα ερείπια των κατοικιών τους, αφού ο χρόνος μετράει αντίστροφα και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές που επικρατούν.
Παράλληλα γίνεται από τις αρχές καταγραφή των θανόντων, περίθαλψη των τραυματιών και προσπάθειες στέγασης των χιλιάδων διασωθέντων σεισμόπληκτων, σε σκηνές που έχουν στηθεί σε γήπεδα , πάρκα και λοιπούς ανοικτούς χώρους σχετικά ασφαλείς μακριά από κτίρια, σε ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, σε εσωτερικούς χώρους αεροδρομίων και σε λοιπούς αυτοσχέδιους χώρους, ενώ γίνεται και μεταφορά τους σε άλλες ασφαλείς περιοχές που δεν επλήγησαν από τους σεισμούς.
Η Ελλάδα δήλωσε από τις πρώτες στιγμές παρούσα στην Τουρκική τραγωδία, στέλνοντας αρχικά στην Τουρκία μια εμπειρότατη σε διασώσεις ομάδα της ΕΜΑΚ και στην συνέχεια και δεύτερη ομάδα, προκειμένου να βοηθήσει στην διάσωση Τούρκων πολιτών, ενώ τα Ελληνικά ΜΜΕ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση , τα κόμματα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επικοινωνία που είχαν με τις τουρκικές αρχές και ο Ελληνικό λαός μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.
Πέραν της χώρας μας πάμπολες ευρωπαϊκές χώρες έστειλλαν ομάδες διάσωσης και βοήθεια στην Τουρκία.
Η ΕΕ δηλώνει παρούσα
Η ΕΕ δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν την προσπάθεια συνδρομής , εξαγγέλοντας την χορήγηση βοήθειας 7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία και τη Συρία για να ενισχύσει το έργο διάσωσης μετά τον σεισμό, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η ΕΕ χορηγεί στην Τουρκία «3 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για την ενίσχυση των προσπαθειών αντίδρασης στη χώρα», ανέφερε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σε δήλωση.
Την Πέμπτη, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς θα επισκεφθεί τις τουρκικές περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή, προστίθεται στο έγγραφο.
Η βοήθεια προστίθεται στις 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και πέντε ιατρικές ομάδες που προσφέρονται από 20 κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης του μπλοκ στον οποίο είναι επίσης μέλος η Τουρκία.
Η Συρία θα λάβει 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την παροχή καταφυγίου, νερού και υγειονομικής περίθαλψης στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και για να βοηθήσει στο έργο διάσωσης.
Τουλάχιστον μέχρι στιγμής 9.057 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 52.979 τραυματίστηκαν μετά από καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, ενώ ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι πολύ βαρύτερος, αφού ο χρόνος μετράει αντίστροφα και δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα ερείπια.
Διάσκεψη δωρητών διοργανώνουν ΕΕ-Σουηδία για Τουρκία-Συρία
Πέραν όμως της παραπάνω άμεσης βοήθειας της ΕΕ προς τις σεισμόπληκτες Τουρκία και Συρία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να διοργανώσουν για λογαριασμό των 2 χωρών Διεθνή Διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, για συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να σταθούν οι χώρες στα πόδια τους, προβαίνοντας σε επούλωση των πληγών τους και σε ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών τους από τους σεισμούς.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η ΕυρωπαΊκή Ένωση έλαβε και θα λάβει πολύ σοβαρά οικονομικά μέτρα για την στήριξη της Τουρκία και της Συρίας που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Μέσω ΕΕ-σεισμών η Σουηδία θα μπεί στο ΝΑΤΟ
Εκτίμησή μας είναι ότι η παροχή αυτή βοήθειας θα έχει αντίκτυπο και στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ και γενικότερα της Δύσης με την Τουρκία, η οποία είχε διολισθήσει επικίνδυνα μακρυά, στρεφόμενη σε Ρωσία και Ιράν.
Κοινώς αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα "διορθωτικές κινήσεις" στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής από τον Ερντογάν, ο οποίος πέφτει στα χέρια της Δύσης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, λόγω της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η χώρα του αλλά και της κάκιστης οικονομίας που υπήρχε και που επιδεινώθηκε ραγδαία μετά από αυτούς, με αποτέλεσμα να κλείσει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το οποίο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό -16%, την ώρα που με μια πρόχειρη αποτίμηση οι υλικές ζημιές στην Τουρκία ξεπερνούν τα 20 δισ $.
Τέλος η ενεργότατη συμμετοχή της Σουηδίας στην επικείμενη Διάσκεψη δωρητών για την Τουρκία και την Συρία, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αφού είναι γνωστές οι τουρκικές ενστάσεις για είσοδό της στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να ρίξει νερό στο κρασί του στη συνέχεια αποδεχόμενος την είσοδό της όπως και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Ο λόγος απλός , αφού δεν μπορεί η Σουηδία να πρωτοστατεί για να σου δωθούν κ. Ερντογάν χρήματα για την χώρα σου λόγω των σεισμών και εσύ να την κρατάς έξω από το ΝΑΤΟ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ασυμβίβαστο και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα αυτή την φορά τον Τούρκο Πρόεδρο.