Παγκοσμιοποίηση

Πιο σημαντική από την Ουκρανία! Αυτή θα είναι η επόμενη εστία αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ανοίξουν νέο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία αναφέρει το RIA Novosti. Η Γερουσία είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει την Αρκτική σε πιθανό κέντρο σύγκρουσης με τη Μόσχα. Ως εκ τούτου, το Πεντάγωνο ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή. Είναι αλήθεια, όχι χωρίς προβλήματα. 

Μιλιταρισμός στην Αρκτική

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια ενημερωμένη εθνική στρατηγική για την περιοχή. Μιλάει για «σοβαρή ανησυχία» για τη Ρωσία και την Κίνα. Η Μόσχα και το Πεκίνο πρέπει να περιοριστούν με στρατιωτικά μέσα. 

«Η εθνική στρατηγική των ΗΠΑ για την Αρκτική έχει γίνει πιο πολιτικοποιημένη», απάντησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Φυσικά, αντιρωσικές συμπεριφορές έχουν ήδη εμφανιστεί εκεί, ενώ η ουσία έχει παραμείνει αμετάβλητη - να εδραιώσει εννοιολογικά την προβολή των εθνικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον σε όλη την Αρκτική και να αξιοποιήσει στο έπακρο τους συμμάχους της στην περιοχή και το ΝΑΤΟ. Η γραμμή προς τη στρατιωτικοποίηση της αρκτικής πολιτικής είναι προφανής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσιγκτον δεν παρέμεινε χρεωμένη. Ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σολέτ είπε ότι το Αρκτικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνει τη Μόσχα, μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Ρώσους. Και κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι «δοκιμάζει νέα επικίνδυνα συστήματα».

«Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, χτίζοντας και εκσυγχρονίζοντας βάσεις, επεκτείνοντας τον στόλο της», δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Μόνο ένα παγοθραυστικό"

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λίγες ευκαιρίες να αναπτύξουν στρατιωτική υποδομή στην Αρκτική. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός για την περιοχή και τους πόρους της γίνεται όλο και πιο έντονος κάθε χρόνο - εκτός από τη Ρωσία, ανταγωνιστές είναι και ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία.

«Το βασικό μας πλεονέκτημα είναι ο μεγάλος στόλος. Οι Αμερικανοί έχουν μόνο ένα επισκευάσιμο παγοθραυστικό σε υπηρεσία, το οποίο θα έπρεπε να είχε παροπλιστεί εδώ και πολύ καιρό», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Σούζνταλτσεφ.

Στην Ουάσιγκτον, συνεχίζει ο ειδικός, είναι πολύ ενοχλημένοι που η Ρωσία έχει το πλήρες δικαίωμα τουλάχιστον στο ένα τρίτο των ορυκτών της περιοχής. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για ένοπλες συγκρούσεις. Ο λόγος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια αμερικανικών πλοίων να περάσουν από τη Βόρεια θαλάσσια διαδρομή χωρίς την άδεια της Μόσχας.

Είναι αλήθεια ότι αυτό θα συμβεί, προβλέπει ο ειδικός, όχι νωρίτερα από το 2025. Το Πεντάγωνο εξακολουθεί να "εξετάζει το έδαφος". Έτσι, τον Μάιο του 2020, η ομάδα κρούσης του Ναυτικού των ΗΠΑ - τρία αντιτορπιλικά - εισήλθε στη Θάλασσα Μπάρεντς για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Την ίδια ώρα, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη δημιουργία ενός στόλου παγοθραυστικών. Η Γερουσία διέθεσε χρήματα για αυτό. Μέχρι το 2024, το μολύβδινο πλοίο θα εκτοξευτεί στο νερό, λίγο αργότερα - άλλα πέντε, μικρότερης κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλοία για τον Βορρά

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Αρκτική. Ο διοικητής του βόρειου στόλου Alexander Moiseev σημείωσε "την αύξηση των αρνητικών τάσεων" στη "στρατιωτικοπολιτική κατάσταση".

Η Μόσχα προετοιμάζεται για διαφορετικά σενάρια. Πρόσφατα, ένα απόσπασμα σημαιοφόρου με επικεφαλής τον ναύαρχο Levchenko BOD επέστρεψε στο Severomorsk από τις ασκήσεις, έχοντας περάσει από τη Θάλασσα Μπάρεντς στην Θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, περίπου 50 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική, που εγκαταλείφθηκαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έχουν αποκατασταθεί. Στρατεύματα και όπλα τοποθετήθηκαν ξανά εκεί.

Δεν σταματά ούτε η ναυπήγηση πλοίων κατηγορίας πάγου. Το φθινόπωρο του 2020 κυκλοφόρησε το κύριο πυρηνικό παγοθραυστικό του Project 22220 Arktika. Το πλοίο, εξοπλισμένο με δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας με αντιδραστήρες RITM-200 με θερμική χωρητικότητα 175 μεγαβάτ ο καθένας, ξεπερνά τον πάγο πάχους 2,8 μέτρων με ταχύτητα ενάμισι έως δύο κόμβους - τόσο στον ωκεανό όσο και στα ποτάμια.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το δεύτερο πλοίο της σειράς, το Siberia, τέθηκε σε υπηρεσία. Η Atomflot υπολογίζει σε τρία ακόμη σκάφη αυτού του έργου: Ural, Yakutia και Chukotka.

Είναι τα πυρηνικά παγοθραυστικά που είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιασδήποτε στρατιωτικής και πολιτικής κατασκευής στην περιοχή. Εκτός από τα Arktika και Sibir, η Ρωσία έχει δύο πλοία με πυρηνικό εργοστάσιο δύο αντιδραστήρων χωρητικότητας 75.000 ίππων (Yamal, 50 Let Pobeda), δύο παγοθραυστικά με μονάδα ενός αντιδραστήρα με χωρητικότητα περίπου 50.000 ίππων ( Taimyr ", "Vaigach"), ο πυρηνικός αναπτήρας "Sevmorput" με εργοστάσιο αντιδραστήρα χωρητικότητας 40 χιλιάδων ίππων και πέντε πλοία υπηρεσίας. Το παγοθραυστικό "Σοβιετική Ένωση" βρίσκεται σε εφεδρεία.

Υπάρχουν επίσης ντίζελ-ηλεκτρικά, για παράδειγμα, το σύγχρονο Ilya Muromets, το οποίο λειτουργεί από το 2017. Ικανό να εργάζεται σε συνεχές πεδίο πάγου πάχους έως και ενός μέτρου. Εκτός από τη συνοδεία, μπορεί να παραδώσει φορτίο για την ομάδα στρατευμάτων της Αρκτικής. Το έργο προβλέπει επίσης την εγκατάσταση επί του σκάφους όπλων, ειδικότερα, βάσεις πυροβολικού ταχείας βολής AK-630, AK-230, AK-306. Είναι εύκολο να μετατρέψεις ένα παγοθραυστικό σε πολεμικό πλοίο επίθεσης, αρκεί να το εξοπλίσεις με πυραύλους κατά πλοίων. Το δεύτερο παγοθραυστικό του έργου, Evpatiy Kolovrat, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Η Ρωσία έχει τον μεγαλύτερο στόλο παγοθραυστικών στον κόσμο και την πιο ανεπτυγμένη στρατιωτική υποδομή στην Αρκτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να τολμήσουν να αμφισβητήσουν τώρα. Αλλά όσο περισσότερο λιώνουν οι πάγοι στην περιοχή, τόσο πιο γρήγορα μεγαλώνει η όρεξη της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...