Στην πολεμική τέχνη γνωρίζουμε ότι για την διαμόρφωση των σχεδίων μας και την επιτυχή πρόβλεψη της εξέλιξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τρία είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να αναλύσουμε, τα οποία είναι:
ΕΧΘΡΟΣ-ΚΑΙΡΟΣ-ΕΔΑΦΟΣ
Αυτά τα τρία στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και μπορούν να καθορίσουν την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε τόπο και χρόνο.
Το Έπος του 1940 ως παράδειγμα
Για να γίνει αντιληπτό θα φέρουμε ως παράδειγμα το πως επέδρασαν οι ανωτέρω 3 παράγοντες στη νικηφόρα έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα, στο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ο Εχθρός (Ιταλοί) είχαν ισχυρότερη αεροπορία σε σχέση με την Ελλάδα, και άρματα τα οποία η Ελλάδα δεν είχε.
Οι Ιταλοί επέλεξαν να επιτεθούν κατά της Ελλάδας την 28η Οκτωβρίου, με κατεύθυνση επιθέσεως Βορρά-Νότος, από την Αλβανία προς την Ήπειρο.
Κοινώς επέλεξαν οι Ιταλοί να επιτεθούν σε βάρος της Ελλάδας στο ορεινό έδαφος της Ηπείρου, που είχε πτωχό οδικό δίκτυο και με κακές καιρικές συνθήκες, έχοντας όλο τον χειμώνα μπροστά τους.
Απόρροια των παραπάνω ήταν τα άρματά τους-οχήματα-μοτοσυκλέτες, να μπορούν να κινηθούν με εξαιρετική δυσκολία στους λιγοστούς δρόμους που υπήρχαν και καθόλου εκτός οδών, αφού βροχή και χιόνι είχαν μετατρέψει σε λάσπη σχεδόν τα πάντα, αποτελώντας τροφή για τα ελληνικά πυροβόλα.
Επιπλέον λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η Ιταλική αεροπορία δεν ήταν εύστοχη, αφού δεν έβλεπε που έριχνε τις βόμβες της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά το μαχόμενο Ιταλικό πεζικό.
Έτσι οι Ιταλοί κατόρθωσαν οι ίδιοι να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα που είχαν σε αεροπορία-άρματα και οχήματα γενικότερα σε βάρος μας, μετατρέποντας ουσιαστικά τον πόλεμο σε αντιπαράθεση πεζικού και πυροβολικού.
Αποτέλεσμα ήταν χάρη στην Ελληνική γενναιότητα και εξυπνάδα το Ελληνικό πεζικό και πυροβολικό να νικήσουν κατά κράτος τα αντίστοιχα Ιταλικά και να χαρίσουν μια περίλαμπρη νίκη στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου, απελευθερώνοντας την μια πόλη πίσω από την άλλη.
Μετά από αυτή την σύντομη πλην όμως αναγκαία εισαγωγή, θα εξετάσουμε ρωσικό άρθρο-ανάλυση για την επίδραση του καιρού στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, με δεδομένη την έλευσή του σε λίγο.
"Πώς ο χειμώνας θα επηρεάσει την πορεία των εχθροπραξιών", είναι ο τίτλος του άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Λοιπόν, ένας άλλος Στρατηγός φτάνει στην Ουκρανία, που τρομάζει τους συμμάχους του Κιέβου. Ο ίδιος Στρατηγός για τον οποίο έχουν ήδη γράψει όλα τα ΜΜΕ του κόσμου τον περασμένο αιώνα.
Εν ολίγοις, σύντομα, θα έρθει κρύο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και όπως συμβαίνει πάντα, γίνεται πιο κρύο στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ πάντα απροσδόκητα.
Ναι, ο χειμώνας θα προσθέσει προβλήματα για όλους. Και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά για να προετοιμαστούν για το κρύο. Και εδώ είναι που θα προκύψουν τα επόμενα προβλήματα, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να παρέχουν στους στρατιώτες χειμερινές στολές.
Αλίμονο, αυτό που γράφεται παραπάνω είναι γεγονός. Η Ουκρανία πραγματικά δεν διαθέτει χειμερινό εξοπλισμό για όλους τους στρατιωτικούς.
Αυτό συμβαίνει γιατί απλώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν σχεδίαζαν αρχικά μια απότομη αύξηση του αριθμού του προσωπικού σε σχέση με την κινητοποίηση που έκαναν.
Τον Νοέμβριο έως αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο, θα έχει σημάνει το τέλος της ενεργού φάσης των εχθροπραξιών, λαμβάνοντας αυτόν τον παράγοντα υπόψη.
Φανταστείτε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αριθμούσαν περίπου 250 χιλιάδες άτομα περίπου. Για μια τέτοια ποσότητα παρασκευάστηκαν ομοιόμορφα σετ, συν 25 τοις εκατό για εφεδρεία.
Ωστόσο ξαφνικά ο Ουκρανικός στρατός αυξήθηκε σημαντικά.
Γράφουμε συχνά για όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό, που ξοδεύονται αρκετά εντατικά κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Είναι δύσκολο να αναπληρώσεις τις απώλειες.
Η ίδια ιστορία συμβαίνει και με τις στολές. Είναι αδύνατο να αυξηθεί απότομα η παραγωγή στολών με τις υπάρχουσες ικανότητες.
Ο δεύτερος, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει γίνει κρίσιμος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι η δομή των στρατιωτικών αποθηκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ακόμη και ότι παρήχθη πάνω από τον αρχικό αριθμό σε χειμερινό εξοπλισμό (ρούχα-άρβηλα κλπ),αποθηκεύτηκε μαζί με πυρομαχικά! Όπως ήταν φυσικό, μετά τα χτυπήματα των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και του πυροβολικού, χάθηκαν επίσης πολλά.
Τρίτος παράγοντας, που κληρονομήθηκε από τον σοβιετικό στρατό, είναι ότι ένας μαχητής λαμβάνει στολές σε πλήρες σετ αμέσως για ένα χρόνο. Δηλαδή την άνοιξη δόθηκαν στους στρατιώτες χειμερινές στολές «για το μέλλον». Μέχρι το φθινόπωρο, όταν έφτασε αυτό το μέλλον, η στολή εξαφανίστηκε για διάφορους λόγους.
Έτσι, για την περαιτέρω διεξαγωγή των εχθροπραξιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρειάζονται απλώς δυτικές προμήθειες χειμερινών στολών.
Ο Ρωσικός στρατός
Τι έχουμε; Αλίμονο, δεν υπάρχει τίποτα για να παινευτούμε, αλλά δεν μιλάμε για το γεγονός ότι οι μαχητές μας θα παγώσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 400 χιλιάδες σετ σύγχρονου χειμερινού εξοπλισμού στις αποθήκες. Είναι σαφές ότι ο αριθμός δεν θα εντυπωσιάσει τους απαισιόδοξους. Μην βιαστείτε όμως να πανικοβληθείτε.
400 χιλιάδες σετ! Ολόκληρα σετ! Έτσι, για να θυμάστε - πρόκειται για 22 κιλά στολών ανά άτομο! Πρόκειται για κιτ που έχουν δοκιμαστεί όχι μόνο στο ηπειρωτικό τμήμα της Ρωσίας, και πρόκειται σχεδόν για όλες τις κλιματικές ζώνες, αλλά και στην Αρκτική.
Θυμάστε την ιστορία του κιτ; Κάθε προηγούμενο σετ είχε κάποιο είδος «ζεστού», το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην επόμενη σειρά. Και όσα έμειναν αχρησιμοποίητα πήγαν σε αποθήκες, σε αποθήκες στρατού. Έτσι, σήμερα έχουμε πολλά σετ προηγούμενων δειγμάτων.
Και τώρα επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ένα από τα υλικά μου, όπου μίλησα για γυναίκες που οργάνωσαν κάποιου είδους κύκλους, μίνι παραγωγές και κάτι παρόμοιο για την κατασκευή ζεστών ρούχων και εξοπλισμού για στρατιώτες και αξιωματικούς στην πρώτη γραμμή.
Γιατί έδωσα ιδιαίτερη σημασία σε αυτό;
Δεν αποκλείω, πιο συγκεκριμένα, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάποιοι από τους κινητοποιημένους θα είναι ντυμένοι με τα κιτ Ratnik των προηγούμενων δειγμάτων. Αλλά με έναν όρο! Αυτά τα σετ θα συμπληρωθούν με πράγματα από το σύγχρονο «Warrior», συν ζεστά ρούχα από εθελοντές. Συμφωνώ, ο στρατός είναι μια μεγάλη ποικιλία ειδικοτήτων και ορισμένοι ειδικοί απλά δεν χρειάζονται ένα πλήρες σετ.
T-34 εναντίον του «Τίγρη» με νέο τρόπο
Μην εκπλαγείτε με αυτά που διαβάζετε. Αυτό είναι απλώς μια εφεύρεση του συγγραφέα. Αυτά τα τανκς δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά στα πεδία της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Θα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούνται τώρα από τον συμμαχικό στρατό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Πολλοί άνθρωποι θυμούνται τα υλικά μας σχετικά με την ανάγκη αύξησης του αριθμού τροχοφόρων στρατιωτικού εξοπλισμού. Έρχεται όμως μια στιγμή που αρχίζει η αντιπαράθεση μεταξύ δυτικών και σοβιετικών, παραδόξως, απόψεων για στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα.
Κανείς δεν θα αρνηθεί ότι τα δυτικά μοντέλα όπλων δεν είναι κατώτερα, και μερικές φορές ακόμη και ανώτερα από τα δικά μας. Άλλα λίγο καλύτερα, άλλα λίγο χειρότερα. Αλλά... Θυμηθείτε τη διαφορά μεταξύ των ομολόγων μας «Καλάσνικοφ» και των Αμερικανών.
Το πολυβόλο μας, όπως και πολλά άλλα όπλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην Αρκτική χωρίς ειδικά λάδια. Καθαρίζουμε με ότι παρελήφθη το καλοκαίρι, και το όπλο πυροβολεί. Ένας «Αμερικανός» δεν θα ανεχθεί τέτοια «ασέβεια» για τον εαυτό του.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα οπλικά συστήματα. Τα συστήματά μας λειτουργούν ακόμη και στους πιο σοβαρούς παγετούς, αλλά τα δυτικά συστήματα δεν έχουν καν δοκιμαστεί σε τέτοιες συνθήκες. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πώς θα συμπεριφερθούν όλα αυτά τα συστήματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Το ίδιο διάσημο αμερικανικό όπλο M777, για παράδειγμα. Ας δούμε πώς θα λύσουν το πρόβλημα οι σύμμαχοι του Κιέβου.
Στο μεταξύ, το κρύο δεν έχει μπει, αλλά δοκιμάζονται τα τροχοφόρα συστήματα πυροβολικού. Σήμερα στερούνται το κύριο πλεονέκτημά τους ενεργώντας στους κάμπους. Στο ουκρανικό μαύρο χώμα, εμποτισμένο με νερό, δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί. Το ίδιο ισχύει και για φορητά συστήματα πυροβολικού.
Γιατί όχι μια αντιπαράθεση μεταξύ του T-34 και των γερμανικών αρμάτων μάχης; Οι δικοί μας και οι Γερμανοί σχεδιαστές όπλων; Εδώ έχετε διάφορα λάδια και καύσιμα, και το πλάτος των ιχνών, στην έκδοση τροχού, λιπαντικά για όπλα κ.ο.κ... Και πάλι είμαστε ενάντια στην Ευρώπη.
Προσωπικά με ενδιαφέρει και η εφαρμοσμένη, ας πούμε, πτυχή της ξαφνικής έναρξης του τοπικού χειμώνα.
Είναι σαφές ότι πολλοί στρατιώτες και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν εμπειρία από τον πόλεμο στο Donbass.
Αλλά τώρα είναι ένας τελείως διαφορετικός πόλεμος. Όχι χαράκωμα, αλλά ελιγμό, γρήγορο. Στο οποίο, μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα όπλα σας με «καθαριότητα και στοργή».
Άρα η εμπειρία τους τα προηγούμενα χρόνια είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική.
Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν να τοποθετήσεις σε ένα αμερικάνικο τουφέκι ... ένα προφυλακτικό; Το ότι αυτό μπορεί να γίνει με το καλάσνικοφ μου το είπαν τα παιδιά που πέρασαν από τους πολέμους της Τσετσενίας. Φυσικά, ένα πολυβόλο με ένα προφυλακτικό σε ένα απαγωγέα φλόγας δεν φαίνεται τόσο βάναυσο, αλλά η βρωμιά δεν μπαίνει στην κάννη. Θα ανεχτεί ο «Αμερικανός» τέτοια «ευρήματα και βελτιώσεις» ;
Ίσως γι' αυτόν τον λόγο το Κίεβο συνεργάζεται τώρα ενεργά με τις αφρικανικές χώρες για το θέμα της αγοράς των υπολοίπων σοβιετικών όπλων τους; Παλιό αλλά αξιόπιστο.
Αυτά τα προβλήματα, και έθιξα μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν σήμερα να λύσουν με την βοήθεια δυτικών προμηθευτών. Ως προς αυτό, η ομιλία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, είναι πολύ ενδεικτική.
Με το ήδη μάλλον κουρασμένο ύφος του, ο Μπαρέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για την έναρξη του κρύου καιρού.και τα μελλοντικά δεινά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν περισσότερα από εμάς, η προμήθεια χειμερινών στολών στην Ουκρανία είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ωστόσο, από τις ίδιες πηγές, ακόμη και αν το ΝΑΤΟ εξαντλήσει πλήρως τις αποθήκες του στην Ευρώπη, αυτό είναι απίθανο να είναι αρκετό για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μια απόχρωση που λίγοι γνωρίζουν. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov ανακοίνωσε ένα νούμερο πριν από ενάμιση μήνα, το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον από την άποψη της παρουσίας του προσωπικού στην πρώτη γραμμή.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ρέζνικοφ έστειλε αίτημα στο ΝΑΤΟ για την προμήθεια σετ εσωρούχων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για 200.000 στρατιωτικούς. Είναι πολύ αμφίβολο ότι τα υπόλοιπα από αυτά «σώβρακα» είναι διαθέσιμα. Ή εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό;
Εσκεμμένα δεν έθιξα θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό των σημείων θέρμανσης προσωπικού. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα που απαιτεί βαθύτερη εξέταση. Συχνά δεν δίνουμε σημασία σε τέτοια «μικρά πράγματα» όπως οι στοιχειώδεις σόμπες Ο στρατιώτης μας είναι προνοητικός. Από αυτοσχέδια υλικά μπορεί να φτιάξει τα πάντα. Και αυτό είναι λάθος. Ένας στρατιώτης στον πόλεμο έχει άλλη δουλειά.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στη χειμερινή μορφή ένδυσης, στη χειμερινή εκδοχή λειτουργίας εξοπλισμού και όπλων, είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Και για τις δύο πλευρές, αφού πολλά εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του στρατού."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνέγεται ότι ο Στρατηγός Χειμώνας στον πόλεμο στην Ουκρανία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξή του.
Εκτίμησή μας είναι ότι παρόλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, θα υπάρξει σημαντικός επηρεασμός της τακτικής χρησιμοποίησης τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τον Χειμώνα στην Ουκρανία.
Ακόμη και αν δεχθούμε τελικά ότι τα προβλήματα χειμερινού εξοπλισμού των Ουκρανών μέσω ΝΑΤΟ επιλυθούν, οι κακές καιρικές συνθήκες σε συγκερασμό με τον όγκο των Ρωσικών δυνάμεων που θα ενισχύσουν μετά την μερική επιστράτευση τον ήδη υπάρχοντα Ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, θα συντελέσουν στην τελμάτωση ουσιαστικά των επιχειρήσεων.
Ήδη βλέπουμε δύο ειδών προετοιμασίες να λαμβάνουν χώρα που κατατείνουν σε αυτό.
Η πρώτη αφορά την δημιουργία αμυντικών γραμμών από τους Ρώσους σε Ουκρανικά εδάφη που κατέκτησαν
Η δεύτερη είναι η προσπάθεια ανεύρεσης χειμερινού εξοπλισμού από τους Ουκρανούς για το σύνολο του στρατού τους.