Στη σύνοδο κορυφή του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πρόκειται να συζητηθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη από τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El País.
Οι δημοσιογράφοι γράφουν ότι η Συμμαχία πρόκειται να ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών και, ως εκ τούτου, να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία σε χώρες που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους Ισπανούς συγγραφείς, με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ θέλει να αποδείξει τι είναι ικανό σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης που εξαπολύεται εναντίον μέλους της Συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ισπανία ασκεί πιέσεις ώστε το ΝΑΤΟ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις απειλές ασφαλείας στη νότια πλευρά του όταν η στρατιωτική συμμαχία συγκεντρωθεί για μια σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Αλλά με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει στον πέμπτο μήνα του, η προτεραιότητα για τους εταίρους της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει σταθερά η αποτροπή της Ρωσίας στα ανατολικά.
Όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συνεδριάσουν στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου, πρόκειται να ανανεώσουν τη στρατηγική αντίληψη της συμμαχίας, η οποία περιγράφει τα κύρια καθήκοντα και τις προκλήσεις ασφαλείας της, αλλά δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2010.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες πίεσε το ΝΑΤΟ να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μη στρατιωτικών απειλών όπως «η πολιτική χρήση ενεργειακών πόρων και η παράνομη μετανάστευση» στην Αφρική.
«Οι απειλές είναι τόσο από τη νότια πλευρά όσο και από την ανατολική πλευρά», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη την Τετάρτη.
Η Μαδρίτη ανησυχεί επίσης για την ανομία και τα βίαια ισλαμιστικά κινήματα στην περιοχή Σαχέλ, μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται στα νότια της ερήμου Σαχάρα. «Έχουμε αυτόν τον πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά η κατάσταση στην Αφρική είναι πραγματικά ανησυχητική», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξύ για την Ισπανία, μια κύρια πύλη στην Ευρώπη για παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική και μια χώρα που βασίζεται στην Αλγερία για προμήθειες φυσικού αερίου.
Πέρυσι το Μαρόκο επέτρεψε σε χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν στον βορειοαφρικανικό θύλακα Θέουτα της Ισπανίας κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής κρίσης για την αμφισβητούμενη Δυτική Σαχάρα, ωθώντας τη Μαδρίτη να κατηγορήσει το Ραμπάτ για «εκβιασμό».
Αν και οι δύο χώρες εξομάλυναν πρόσφατα τις σχέσεις τους αφού η Ισπανία τερμάτισε τη δεκαετή ουδετερότητά της στη Δυτική Σαχάρα για να υποστηρίξει δημόσια τη στάση του Μαρόκο, η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει.
Την Παρασκευή τα ξημερώματα, περίπου 2.000 Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στα σύνορα με τη Μελίγια, τον άλλο ισπανικό θύλακα στη βόρεια ακτή του Μαρόκο. Τουλάχιστον 23 έχασαν τη ζωή τους στην εισβολή, καθιστώντας το πιο θανατηφόρο περιστατικό που σημειώθηκε στα σύνορα των δύο ισπανικών θυλάκων -- τα μόνα σύνορα μεταξύ ΕΕ και Αφρικής.
Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η μεγάλη αντίπαλος του Μαρόκο, η Αλγερία, ανέστειλε μια συνθήκη συνεργασίας με την Ισπανία ως απάντηση στην ανατροπή της Μαδρίτης στη Δυτική Σαχάρα.
Άνισος αγώνας
Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος τύπου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι «το επίκεντρο αυτή τη στιγμή είναι στην ανατολική πλευρά». «Αλλά παραμένει μια συνεχής προσπάθεια για να βεβαιωθούμε ότι δίνουμε προσοχή και στη νότια πλευρά», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Συμμαχία «θα ενισχύσει τη συνεργασία (της) με τις χώρες του νότου».
Εκτός από τη Ρωσία, άλλο μεγάλο μέλημα της Ουάσιγκτον είναι η Κίνα, η οποία αναμένεται να αναφερθεί στη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά.
Για να προσπαθήσει να πείσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, η Ισπανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη παρουσία Ρώσων μισθοφόρων σε αφρικανικά έθνη όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η αστάθεια θα μπορούσε να αυξήσει την αφρικανική μετανάστευση στην Ευρώπη.
Η Μαδρίτη έχει επίσης προτείνει ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την πρόσφατη διπλωματική διαμάχη της Ισπανίας με την Αλγερία. «Δυστυχώς, οι απειλές από το νότο είναι ολοένα και περισσότερο ρωσικές», είπε ο Άλμπαρες.
Ενώ άλλα έθνη της Νότιας Ευρώπης θέλουν μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Αφρική, έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον καθορισμό μιας κοινής στρατηγικής υπό τη συμμαχία.
Επιπλέον, πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στην εδαφική άμυνα και όχι στις μη συμβατικές απειλές, δήλωσε ο Angel Saz, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Οικονομίας και Γεωπολιτικής στην ισπανική σχολή επιχειρήσεων Esade.
«Και η μόνη απειλή για την εδαφική άμυνα είναι η Ρωσία. Το Σαχέλ μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, αλλά δεν αποτελεί εδαφική απειλή για την Ισπανία ή την Ιταλία», είπε.
Η Ισπανία έχει «ίσως δώσει υπερβολική έμφαση» στην έκκληση για μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στη νότια πλευρά και «διατρέχει τον κίνδυνο να μην επιτύχει», πρόσθεσε.