Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πόλεμος των drones! Τα ουκρανικά UAV που απειλούν κρίσιμες εγκαταστάσεις της Ρωσίας

Είναι γνωστό ότι, η Ουκρανία χτύπησε στα γεωτρύπανα της Chornomorneftegaz, στη Μαύρη Θάλασσα με απώτερο σκοπό η Ρωσία να μην  μπορεί να παράγει φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Προφανώς, αυτή δεν είναι η τελευταία επίθεση και, δεδομένων των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, «τέτοιες καταστάσεις μπορεί να επαναληφθούν», προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Khatylev, πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πιστεύει ότι το πεδίο Odesskoye καλύπτεται σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα από συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, καθώς και από τις δυνάμεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Σε μεγάλες αποστάσεις, οι πλατφόρμες προστατεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. «Γιατί συνεχίστηκε η επίθεση; Προφανώς - αν και δεν το συζητούν πουθενά - δημιουργήθηκαν παρεμβολές εκεί από τις δυνάμεις και τα μέσα των δυτικών χωρών, καθώς διεξήχθησαν ελιγμοί βαθιάς αναγνώρισης και εκτροπής», αναφέρει.

Το πρώτο χτύπημα έγινε στον εξοπλισμό επεξεργασίας πετρελαίου του εργοστασίου , το δεύτερο  στις εγκαταστάσεις της δεξαμενής. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της επιχείρησης, δεν υπήρξαν θύματα και η φωτιά εντοπίστηκε.

Το εργοστάσιο προϊόντων πετρελαίου στο Novoshakhtinsk, με ικανότητα σχεδιασμού έως και 7,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως, τέθηκε σε λειτουργία το 2009 και είναι το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου, που λειτουργεί στην περιοχή του Ροστόφ. Το εργοστάσιο εξειδικεύεται στην παραγωγή και πώληση μαζούτ, πετρελαίου θέρμανσης, καυσίμων πλοίων και ντίζελ, βενζίνης ευθείας λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια εκδοχή  που υποστηρίζεται επίσης, από τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν ότι μια εβδομάδα πριν από το χτύπημα της Ουκρανίας, αμερικανικοί εμπορικοί δορυφόροι  κατέγραφαν την περιοχή της  Μαύρης Θάλασσας με τις πλατφόρμες γεώτρησης του Chornomorneftegaz. «Οι Satellites Worldview-1, Worldview-2 και Worldview-3 φωτογράφισαν την υδάτινη περιοχή με πλατφόρμες γεώτρησης στις 11, 13 και 14 Ιουνίου, αντίστοιχα», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα, πώς να ασφαλιστούν οι σημαντικότερες ρωσικές εγκαταστάσεις υποδομής στη νοτιοδυτική στρατηγική κατεύθυνση, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον;

«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της επίθεσης στο εργοστάσιο προϊόντων πετρελαίου στο Novoshakhtinsk, οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον εγχώριων αντιαεροπορικών πυραύλων και όπλων ραντάρ σχετικά με την υποτιθέμενη «αδυναμία» τους να αντισταθούν στα UAV δεν έχουν βάση», αναφέρει ρωσικός ιστότοπος.

Τα συστήματα  αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβόλων (ZRPK) "Pantsir-S1", και το τακτικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων (SAM) "Tor", έχουν επανειλημμένα δείξει την υψηλότερη αποτελεσματικότητά τους σε αντιπαράθεση με UAV  στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο, φαίνεται και το πολλά υποσχόμενο σύστημα αντιαεροπορικού πυροβολικού «Derivation-PVO», το οποίο ολοκληρώνει τώρα τις δοκιμές. Είναι εξοπλισμένο με «έξυπνα» εκρηκτικά βλήματα, που εκρήγνυνται κοντά στο UAV και είναι εγγυημένα ότι θα χτυπήσουν και το πιο μικρό drone.

Όσο για τα drones καμικάζι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που επιτέθηκαν στο NZNP, με μεγάλη πιθανότητα, ήταν είτε ένα μικρό ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος PD-1 είτε ένα τροποποιημένο κινέζικο drone Skyeye 4450. Τόσο αυτό όσο και ένα άλλο, θα μπορούσαν να φέρουν  εκρηκτικά.

«Άρα, πρώτα απ' όλα, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το σύστημα αναγνώρισης ραντάρ στην περιοχή. Το κάτω όριο του πεδίου ραντάρ σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 50 μ. Σε αυτό το ύψος είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η σταθερή καλωδίωση των εναέριων αντικειμένων όπως τα UAV», αναφέρει ο Mikhail Khodarenok, στρατιωτικός αναλυτής.

Το πιο σημαντικό, οι μονάδες των στρατευμάτων ραδιομηχανικής πρέπει να εκδίδουν προσδιορισμό στόχου, σε όλα τα πιθανά πυροβόλα όπλα το συντομότερο δυνατό. Το γεγονός είναι ότι, η εμβέλεια ανίχνευσης ενός στόχου τύπου UAV σε ύψος 50 μέτρων σε μεσαίο τραχύ έδαφος δεν υπερβαίνει τα 15-17 km. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή την απόσταση μεταξύ τους τα συστήματα ραντάρ πρέπει να αμυνθούν.

Δεν πρέπει να επιβληθούν λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις στο σύστημα κάλυψης αντιαεροπορικών πυραύλων.

Οι ζώνες καταστροφής των συστημάτων αεράμυνας που αναπτύσσονται για την κάλυψη των σημαντικότερων αντικειμένων και κατευθύνσεων, δεν πρέπει να έχουν κενά σε υψόμετρα 50-100 μ. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντιαεροπορικά στρατεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν συστήματα αεράμυνας, όλων των πιθανών τύπων σε αυτήν την περιοχή, μικρής εμβέλειας, μικρής και μεσαίας εμβέλειας, μεγάλης εμβέλειας.

Τέλος, επιθετικά ελικόπτερα πρέπει να συνδεθούν με την καταστροφή UAV. Δηλαδή, θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε έναν ενιαίο βρόχο ελέγχου και προσδιορισμού στόχου μαζί με συστήματα αεράμυνας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ