Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ενεργά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Zala (UAV). Ειδικότερα, χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση του έργου των πληρωμάτων πυροβολικού.
«Μονάδες πυροβολικού του ρωσικού στρατού χρησιμοποιούν το drone Zala, για να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης και να βελτιώσουν την ακρίβεια των πυρών. Το drone επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταστροφή αμερικανικών οβιδοφόρων M777 των 155 mm στην Ουκρανία», σημειώνει η αμερικανική πύλη όπλων Army Recognition.
Οι συντάκτες της Αναγνώρισης Στρατού ισχυρίζονται ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας φέρεται να «άλλαξαν τακτική».
«Προηγουμένως, χρησιμοποιούσαν κυρίως δεδομένα εναέριας αναγνώρισης για καθοδήγηση, αλλά τα drones Zala βοηθούν στον ακριβέστερο, και κυρίως, πιο γρήγορο υπολογισμό των συντεταγμένων του εχθρού. Αυτό αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του πυροβολικού και απλοποιεί, τη στόχευση πυρός στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας », προσθέτει η Αναγνώριση Στρατού.
Το Zala δεν είναι ένα, αλλά μια ολόκληρη σειρά από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Τα μη επανδρωμένα μίνι αεροσκάφη των έργων Zala 421-04, Zala 421-08 και 421-16 είναι ικανά να λειτουργούν σε ακτίνα 15 έως 40 km, παραμένουν στον αέρα έως και 2,5 ώρες και η μάζα ωφέλιμου φορτίου τους είναι 1,5 kg.
Τα drones τύπου αεροσκάφους Zala 421-20 είναι μεγαλύτερα. Η εμβέλειά τους είναι έως 120 km, ο χρόνος πτήσης είναι 11 ώρες, η μάζα του φορτίου στόχου είναι έως και 50 kg. Μπορούν να συνδυάσουν διάφορα συστήματα επί του σκάφους, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεροναυτιλίας, αυτόματης αποκωδικοποίησης δεδομένων και προσδιορισμού στόχου λέιζερ.
Τα drones Zala «Lancet», εκτελούν λειτουργίες σοκ. Πρόκειται για περιπλανώμενα πυρομαχικά ή drones καμικάζι. Μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε ακτίνα έως και 40 km. Μέγιστο βάρος απογείωσης 12 κιλά, χρόνος λειτουργίας 5 ώρες.
Τέλος, τα drones τύπου ελικοπτέρου Zala 421-02 και Zala 421-02X, μπορούν να λειτουργήσουν για 6 ώρες σε απόσταση 50 χιλιομέτρων και να μεταφέρουν φορτίο 50 κιλών.
Αρχικά, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προορίζονταν για χρήση από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και το ρωσικό Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών . Το Υπουργείο Άμυνας ενδιαφέρθηκε για αυτά τα UAV, λόγω της ικανότητάς τους να πραγματοποιούν αναγνώριση σε μεγάλη απόσταση και να «αιωρούνται» στον αέρα.
Ταυτόχρονα, στέλνει ένα σαφές σήμα με τις συντεταγμένες των στόχων. «Τώρα τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία με μηχανοκίνητες και αερομεταφερόμενες μονάδες, που συμμετέχουν στην ειδική επιχείρηση», είπε ο Σεργκέι Μπελούσοφ , μέλος του Συλλόγου Στρατιωτικών Εμπειρογνωμόνων, στη Gazeta.ru.
Με τη σειρά του, ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Igor Lyutykh, σημείωσε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό του Zala ως «ένα καλά κρυπτογραφημένο κανάλι επικοινωνίας».
«Πρώτον, αυτά τα drones είναι πολύ ευέλικτα. Δεύτερον, έχουν ένα κλειστό και καλά κρυπτογραφημένο κανάλι επικοινωνίας. Αυτό καθιστά το UAV πρακτικά αόρατο στα ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο εντοπισμός και, κατά συνέπεια, η καταστροφή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το drone Zala είναι σχεδόν άτρωτο στον ηλεκτρονικό πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν το βλέπουν. Φυσικά, μπορεί να καταρριφθεί όταν βρίσκεται στο οπτικό πεδίο, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να το καταστείλουν μέσω ηλεκτρονικού πολέμου», λέει ο Lyutykh.
Ο στρατηγός πρόσθεσε ότι, ένα άλλο χαρακτηριστικό της οικογένειας drones Zala είναι η χρήση δύο τύπων συστημάτων καθοδήγησης ταυτόχρονα: μπορεί να ελεγχθεί τόσο μέσω ραδιοφωνικού καναλιού όσο και να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα.
«Αυτό μπερδεύει περαιτέρω την APU. Το drone τη μια στιγμή ελέγχεται σε χειροκίνητη λειτουργία και την άλλη, «εξαλείφει» εντελώς την επικοινωνία με τον χειριστή. Έτσι, ακόμα κι αν τη μια στιγμή ο εχθρός το εντοπίσει σε σήμα, τότε τη δεύτερη το χάνει. Και έτσι πρέπει να ψάξει ξανά. Και ούτω καθεξής επί άπειρον», εξήγησε ο στρατηγός.
Αυτή είναι μια νέα κατεύθυνση, αλλά ήδη καλά δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη. Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές χρησιμοποίησαν το UAV Zala στη Συρία και τώρα, κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Εδώ και αρκετά χρόνια, η βάση της Αερομεταφερόμενης Σχολής Ryazan, χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση χειριστών drone.
«Εκπαιδεύουν πραγματικούς επαγγελματίες που είναι σε θέση να ελέγχουν περίπλοκα συστήματα αέρος, που έχουν σχεδιαστεί για τη διεξαγωγή αναγνώρισης και τη διόρθωση πυρών πυροβολικού », δήλωσε ο πρώην διοικητής των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Georgy Shpak.