Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Πάντα τα ίδια με τις βρετανικές πισώπλατες μαχαιριές κατά του Ελληνισμού-Νέο φλερτ Λονδίνου-Άγκυρας

"Διαφωνία ΝΑΤΟ: Ανώτεροι Βρετανοί υπουργοί στην Τουρκία σε επίθεση γοητείας", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η υπόθεση της Σουηδίας θεωρείται πιο περίπλοκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο ανώτεροι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα αναζητώντας έναν τρόπο να πείσουν την Άγκυρα να ξεμπλοκάρει την αντίθεσή της στην προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας θα συζητήσουν την Πέμπτη το θέμα, μαζί με περιφερειακά ζητήματα και αμυντική συνεργασία, με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία κάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να σταματήσουν να «υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες» εάν δεν ήθελαν να ασκηθεί βέτο στις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η Σουηδία παρείχε όπλα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι  είναι σύμμαχες, τρομοκρατικές οργανώσεις και μάχεται ενάντια στην εξέγερση του PKK από το 1984.

Παρά την επίσκεψη των υπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου, τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένεται πρόοδος στο θέμα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Πηγή που γνωρίζει την επίσκεψη των υπουργών είπε στο Middle East Eye ότι ο Wallace και η Truss επισκέπτονταν την Άγκυρα «για να ενθαρρύνουν τους Τούρκους» να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε ένα πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Προφανώς ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν», πρόσθεσε η πηγή.

Η Τουρκία ζήτησε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εκδώσουν μέλη του PKK, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την οργάνωση και να άρουν τους περιορισμούς των όπλων στην Τουρκία.

Υψηλόβαθμη τουρκική διπλωματική πηγή είπε στο MEE ότι ο φάκελος της Φινλανδίας, ο οποίος θεωρείται πιο θετικός και εποικοδομητικός στα μάτια των Τούρκων αξιωματούχων, είναι πιθανό να επιλυθεί ευκολότερα από τον Σουηδικό.

Ο διπλωμάτης επεσήμανε ότι η Σουηδία πρέπει να εξετάσει τα αιτήματα της δικής της κουρδικής μειονότητας, καθώς έχει έναν βουλευτή στο κοινοβούλιο που υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Η πηγή είπε ότι η Φινλανδία δεν είχε τέτοια εσωτερικά ζητήματα και σε αντίθεση με τη Σουηδία δεν παρείχε στο YPG βαρύ όπλο.

Αν και η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως στη Φινλανδία να συμμετάσχει τουλάχιστον στις συνομιλίες κατά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, η χώρα της Βαλτικής γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες χωρίς τη βοήθεια τρίτης χώρας.

Οι δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου

Η τρίτη χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς απολαμβάνει στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες εμβαθύνθηκαν ακόμη  περισσότερο και μετά το Brexit.

Και οι δύο χώρες και οι ηγέτες τους ήταν πολύ προσεκτικοί στο να μην ασκούν δημόσια κριτική η μία στην άλλη, αποφεύγοντας τυχόν πιθανές εντάσεις μέσω της διπλωματίας της κερκόπορτας.

Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να διακινδυνεύσει αυτή τη σχέση αγνοώντας τις προσπάθειες του Λονδίνου και απορρίπτοντας κάθε βήμα προς τη συμφιλίωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο MEE, στοχεύει να σημειώσει πρόοδο τουλάχιστον στη διαμάχη της Φινλανδίας, σε αντάλλαγμα για περισσότερη διμερή αμυντική συνεργασία.

Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη στενές αμυντικές σχέσεις μέσω της εταιρικής τους σχέσης στο ΝΑΤΟ, καθώς και απολαμβάνουν συνεργασίας στον βιομηχανικό τομέα.

Η βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων Rolls-Royce και ο τοπικός Τούρκος συνεργάτης της Kale, αναμένεται να προμηθεύουν κινητήρες για το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της Άγκυρας, το TF-X.

Η BAE Systems με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται επίσης στενά με την Turkish Aerospace Industries για την ανάπτυξη του τζετ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας stealth.

Την Τρίτη, ενόψει της επίσκεψης των υπουργών, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας πραγματοποίησε κοινή εκπαίδευση αέρος-αέρος με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο διμερούς εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση συμμετείχαν αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της RAF και τουρκικά αεροσκάφη F-16.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δείξει πιθανό ενδιαφέρον να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, εάν το αίτημά της για αγορά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχει.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν στο MEE ότι η πιθανή πώληση των μαχητικών δεν θα αποτελέσει θέμα προτεραιότητας κατά τις συνομιλίες στην Άγκυρα, αλλά εάν και οι δύο χώρες συμφωνήσουν για την πώληση κάποια στιγμή, θα ήταν προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να πουλήσει το μαχητικό τζετ σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι πηγές τόνισαν επίσης ότι οι Ψυχρές Περιβαλλοντικές Δοκιμές των μαχητικών αεροσκαφών διεξάγονται στη Σουηδία, ενώ τα αεροπλάνα αποτελούν μια κοινή προσπάθεια παραγωγής στην οποία συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Η Μ. Βρετανία προκειμένου να βοηθήσει να αρθούν οι τουρκικές ενστάσεις περί αποδοχής εισόδου της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , με αντάλλαγμα τη σύσφιξη των σχέσεων της με την Τουρκία, ιδίως στον αμυντικό τομέα, ακολουθεί την γνωστή συνταγή της

Διαίρει και βασίλευε

Έτσι διασπά το ενιαίο της αποδοχής από τους Τούρκους για την είσοδο των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στην αποδοχή από την Άγκυρα της εισόδου της Φινλανδίας

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία δεν θα εμφανιστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως αδιάλλακτη αφενός, αφετέρου η Μ. Βρετανία θα δώσει το "τυράκι στην Τουρκία" που είναι η πώληση σε αυτήν ή  leasing των μαχητικών Eurofighter -Typhoon 

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ότι σε άρθρο-ειδική ανάλυσή μας , είχαμε αναφερθεί εκτενώς στα μεγαλόπνοα σχέδια της φιλοτουρκικής Βρετανίας σε Α. Μεσόγειο & Κύπρο,επισημαίνοντας ΄τι  Μ. Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή ένωση και αυτό την ανεξαρτητοποιεί σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας έχει δηλώσει την πρόθεση του να επιστρέψει η Μ. Βρετανία στο Αυτοκρατορικό της παρελθόν, «χτίζοντας» ξανά τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο της στόλο και αναδιοργανώνοντας τις Ένοπλες δυνάμεις της.

Η Μ. Βρετανία αντιλήφθηκε ότι οι προτεραιότητα των ΗΠΑ δεν θα είναι μελλοντικά η Μ. Ανατολή, η οποία ήταν εδώ και δεκαετίες, αλλά η Κίνα και η κυριαρχία στον Ειρηνικό ωκεανό.

Αντιλήφθηκε επίσης ότι η Τουρκία έχαιρε προνομιακής μεταχείρισης από τις ΗΠΑ του Προέδρου Τράμπ, εκμεταλλευόμενη το «κενό» των ΗΠΑ σε Β. Αφρική (Λιβύη) και Μ. Ανατολή (Συρία).

Επίσης η Μ. Βρετανία έχει διατηρήσει την Κύπρο ως ένα από τα τελευταία ερείσματα της παγκοσμίως, ενώ ήταν αυτή που στην κυριολεξία έβαλε από την «πίσω πόρτα» την Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων, ως συνομιλητή για την Κύπρο τη δεκαετία του 1960, όταν η Κύπρος αντιστεκόταν στους Βρετανούς αξιώνοντας την ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα.

Οπωσδήποτε η Μ. Βρετανία δεν βλέπει με καθόλου «καλό μάτι» τη σύσφιξη των Γαλλοκυπριακών και Ισραηλινοκυπριακών  σχέσεων στον τομέα της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας και θέλει να έχει κυρίαρχη θέση και ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον λόγο αυτό η Μ. Βρετανία έχει αποφασίσει να στηρίξει την Τουρκία, αφού το «διαίρει και βασίλευε» αποτελούσε πάντοτε το κύριο δόγμα της Μ. Βρετανίας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μ. Βρετανία ήταν εκείνη που βοήθησε ουσιαστικά την Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένη τεχνογνωσία που αφορά τα UAV

Συγκεκριμένα, παρόλο που σήμερα τα τουρκικά Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από μια τουρκική εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ποτέ χωρίς το σύστημα πυραύλων Hornet, το οποίο σχεδιάστηκε και διατέθηκε  σε τουρκικά χέρια από την EDO MBM Technology, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον, κάπου γύρω στο 2015.

Η EDO πατεντάρισε την τεχνολογία της στη Βρετανία το 2014 και στην ΕΕ και την Τουρκία το επόμενο έτος.

Το ότι εδρεύει στη Βρετανία και όχι στις ΗΠΑ της δίνει βέβαια τη δυνατότητα για εξαγωγή του υποσυστήματος χωρίς τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η Τουρκία να είναι ένας ταχέως αναδυόμενος παίκτης στη χρήση των drone παγκοσμίως, τομέας στον οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Τα τουρκικά drone, Bayraktar TB2, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στις τρεις επιχειρήσεις της Άγκυρας μέχρι σήμερα εναντίον των Κούρδων στη Συρία, στη Λιβύη όπου αναχαίτισαν αρχικά την προέλαση του Στρατάρχη Χαφτάρ και στη συνέχεια τον ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση και εσχάτως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τη νίκη των Αζέρων.

Εκτίμηση είναι ότι η Μ. Βρετανία θα ξαναεμφανιστεί στο προσκήνιο, διεκδικώντας ρόλο και θέση στην Α. Μεσόγειο και Λιβύη, μέσω της φίλα προσκείμενης σε αυτήν Τουρκίας, αλλά και στις όποιες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με το «καπέλο» της εγγυήτριας δύναμης

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά